Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristjan Järvi johtaa Musiikkitalossa luonnon puolesta – mukana Baltic Sea Philharmonic ja Aleksandr Toradze

”Tämän tulisi olla maailman tulevaisuus: etsiä harmoniaa ja suojella luontoa”, virolainen kapellimestari kertoo

Kulttuuri
 
by Markku Bärman HS
Kristjan Järvi on vieraillut Suomessa myös genrarajoja ylittävän Absolute Ensemblen kanssa.
Kristjan Järvi on vieraillut Suomessa myös genrarajoja ylittävän Absolute Ensemblen kanssa. Kuva: by Markku Bärman HS

Baltic Sea Philharmonic Orchestra palaa Helsinkiin tiistaina soittamaan hyväntekeväisyyskonsertin, jossa kerätään varoja John Nurmisen Säätiön Itämerta koskeviin suojeluprojekteihin. Kapellimestarina on virolainen Kristjan Järvi kuten myös Helsingin-vierailulla vuonna 2009.

Mutta nyt saavutaan uudella nimellä: ennen kyseessä oli nuoriso-orkesteri, kuten viime vuoden huippukohdista koostetulta videoltakin näkyy. Nyt youth-sana on poistunut käytöstä.

”Käytämme nyt ensimmäistä kertaa tätä nimeä ilman nuoriso-liitettä. Kaikki Itämeren valtiot ovat mukana kokoonpanossa. Metaforisesti orkesteri on meri, joka yhdistää Itämeren alueen ihmiset yhdeksi harmoniseksi kokonaisuudeksi musiikin avulla”, Järvi sanoo.

Järvi (s. 1972) on suurta virolaista sukua. Hän on kapellimestari Neeme Järven poika ja toisen kapellimestaritähden Paavo Järven veli. Samalla hänellä on tietysti merkittävä itsenäinen ura. Hän on esimerkiksi MDR Leipzig -orkesterin ja Gstaadin festivaaliorkesterin johtaja. Itämeren orkesteri on hänelle kuitenkin hyvin läheinen.

”Tämä on musiikin tulevaisuus ja esimerkkinä sen tulisi olla maailman tulevaisuus: etsiä harmoniaa ja suojella luontoa. Suomen, Viron ja Venäjän ympäristöministeriöt tukevat kiertuetta, mikä kertoo, että asian tärkeys myös ymmärretään.”

Järvi johtaa yhä myös New Yorkissa perustettua Absolute Ensemblea, joka yhdistää klassista acid jazziin ja hiphopiin. Kun haastattelin häntä vuonna 2003 tuosta crossover-projektista, Järvi käytti termejä, kuten get high, groove-oriented ja freak out.

”Olen yhä sisimmiltäni samanlainen, mutta teen asioita organisoidummin. Absolute Ensemble tekee nykyään yhteistyötä esimerkiksi suomalaisen Samuli Kosmisen kanssa.”

Musiikkitalossa ei kuitenkaan kuulla crossoveria, vaan esimerkiksi Jean Sibeliuksen, Arvo Pärtin ja Igor Stravinskyn lintu- ja luontoaiheisia tutkielmia. Samalla nähdään itämerimaisemia. Tämä paketti saapuu Suomeen Viron kautta ja jatkaa Pietariin.

”Virossa on valtava kasvukausi. Parissa vuodessa musiikkiyrittäjien ja muiden yrittäjien määrä on moninkertaistunut. Musiikki menestyy Arvo Pärtistä independent rockiin. Esimerkiksi äskettäinen Tallinn Music Week löi minut ällikällä. Olen hyvin ylpeä maani nykytilasta”, Järvi sanoo.

Baltic Sea Philharmonic Orchestra joht. Kristjan Järvi, solistina Aleksandr Toradze, piano Musiikkitalossa tiistaina 19. huhtikuuta klo 19. – Sibelius, Pärt, Gelgotas, Prokofjev, Stravinsky.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat