Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin juhlaviikot tänä kesänä: Lang Lang ja kutsu sänkyyn Keskuskadulla

Topi Lehtipuun johtama festivaali täyttää Senaatintorin muovi-installaatiolla. Mutta miksi Mikko Alatalo laulaa Huvilassa progea?

Kulttuuri
 
Conrado Krivochein
Fernando Rubion performanssi tuo sänkyjä ja näyttelijöitä tällä kertaa Helsingin Keskuskadulle.
Fernando Rubion performanssi tuo sänkyjä ja näyttelijöitä tällä kertaa Helsingin Keskuskadulle. Kuva: Conrado Krivochein
Kuka?

Topi Lehtipuu

 Topi Lehtipuu syntyi Australiassa 1971. Hän jatkaa Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajana Erik Söderblomin jälkeen.

 Lehtipuu johti aikaisemmin Joroisten musiikkipäiviä sekä Turun musiikkijuhlia. Ohjelmissa on korostunut taiteidenvälisyys.

 Lehtipuu on arvostettu lyyrinen tenori, jonka leipälajeja ovat barokki, Mozart ja nykymusiikki.

 Lehtipuu on vähentänyt oopperaproduktioissa laulamista juhlaviikkotöiden vuoksi, mutta palaa tänä kesänä Salzburgin musiikkijuhlille laulamaan Wienin filharmonikkojen kantaesityksessä Peter Eötvösin oratoriota.

Helsingin juhlaviikkojen uusi toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu kutsuu sänkyyn Keskuskadulla ja täyttää Senaatintorin muovieläimillä.

Markku Ulander / Lehtikuva
Topi Lehtipuu on Helsingin juhlaviikkojen uusi toiminnanjohtaja.
Topi Lehtipuu on Helsingin juhlaviikkojen uusi toiminnanjohtaja.

Mistä on kyse?

Fernando Rubion Everything by my side -performanssin sängyissä on mahdollisuus todella intiimiin teatterikokemukseen poikkeuksellisessa ympäristössä keskellä kaupungin hälyä. Seitsemässä sängyssä on seitsemän näyttelijää. Jokainen esiintyy peiton alla yhdelle katsojalle kerrallaan kymmenen minuutin ajan.”

Performanssi on kiertänyt jo useissa kaupungeissa. Mitä vällyjen alla vehdataan? Kokevatko näyttelijät häirintää?

”Kyse on teatteriesityksestä. Häirintäongelmia ei ole ollut. Peiton alla kuiskaillen teatteriesitys on intiimimpi kuin koskaan, mutta ympärillä on usein paljonkin väkeä.”

Yleisöreaktiota aikaisempaan esitykseen voi tarkastella oheiselta videolta.

Toinen huomiota keräävä Juhlaviikkojen tapaus on epäilemättä Choi Jeong Hwan kierrätysmuovista viimeisteltävä installaatio Senaatintorilla.

”Katsojat pääsevät itse viimeistelemään 5–6 suurta eläinhahmoja muovimateriaalista, joka päätyy yleensä roskiin. Teoskokonaisuudesta tulee näyttävä”, Lehtipuu selittää.

Muovi-installaatio kiinnittää samalla huomiota kierrätykseen, luonnonsuojeluun sekä valtamerillä havaittuihin valtaviin muovilauttoihin.

Muovi-installaatio on Senaatintorilla 25.–28. elokuuta, mutta Choi Jeong Hwan taiteeseen pääsee tutustumaan Kiasmassa jo tällä viikolla 22. huhtikuuta alkaen.

Kaupunkiperformansseihin totuttiin myös edellisten johtajien aikaan. Ja tämän vuoden supertähtivierailut ovat klassispainotteisia, kuten niin usein.

BOBBY YIP / Reuters
Lang Lang soittaa kaksi pianokonserttoa RSO:n solistina 1. syyskuuta Musiikkitalossa.
Lang Lang soittaa kaksi pianokonserttoa RSO:n solistina 1. syyskuuta Musiikkitalossa.

Paluuvieraina saamme maailman kalleimmaksi pianistiksi nousseen Lang Langin sekä kapellimestaritähden Gustavo Dudamelin Simón Bolívar -sinfoniaorkesterin Venezuelasta. Sekä Dudamel että orkesteri ovat slummien lapsillekin klassista koulutusta tarjonneen El sistema -ohjelman kasvatteja.

Dudamel on myös Esa-Pekka Salosen seuraaja Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana. Supertähden tavaramerkkeihin kuuluu ylimääräisenä usein kuultu Leonard Bernsteinin Mambo.

Säätiörahoituksella on saatu Juhlaviikoille jopa neljä ulkomaalaista laatuorkesteria vuodessa. Nyt tulee vain yksi.

”Aikataulut eivät vielä sopineet yksiin parin muun orkesterin kanssa, mutta neuvotteluja jatketaan ensi vuodesta.”

Eikö New Yorkin filharmonikot pitäisi saada Suomeen, kun heidän Very Young Composers -konserttiohjelmansa on saanut Suomessa yhteistyöhankkeen Kuule, minä sävellän?

”Älä käännä veistä haavassa – ja tämä koskee kaikkia orkestereita, joita emme vielä saaneet”, Lehtipuu naurahtaa.

Ehkäpä New Yorkin filharmonikot voisi tulla ensi vuonna? Silloin kiertueohjelmassa on Esa-Pekka Salosen parhaillaan säveltämä sellokonsertto ja solistina itse Yo-Yo Ma.

”Yritämme saada mahdollisimman monia huippuorkestereita, ja yksi kova buukkaus ensi vuodelle on jo vahvistunutkin.”

Teatteria edustaa esimerkiksi Romeo Castelluccin Go Down, Moses josta nähdään näyte oheisella videolla.

Visuaalisia taiteita täydentää esimerkiksi myös Alec Sothin valokuvanäyttely sekä Niki de Saint Phallen näyttely. Mutta onko tässä välivuoden makua, kun viime vuonna oli valtava Kiina-panostus ja ensi vuonna ehkä budjettilisää Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ansiosta?

”Ei ole olennaista vertailla edellisiin festivaaleihin, vaan tehdä juuri nyt mahdollisimman koskettavaa taidetta. Meillä on erittäin runsas ohjelma.”

On väistämätöntä, että Lehtipuun ensimmäistä ohjelmaa vertaillaan Erik Söderblomin ja tämän edeltäjien Risto Niemisen ja Esa-Pekka Salosen ohjelmiin. Rakenteet ovat olleet lähes samat jo Salosen kaudesta.

”Iso laiva siirtyy hitaasti ja lisää muutoksia on tulossa. Mutta kyllä esimerkiksi Huvila-teltta on mukana ensikin vuonna.”

Jamie-James Medina
Anoushka Shankar (kuvassa) ja Mark Eliyahu Huvilassa 24. elokuuta.
Anoushka Shankar (kuvassa) ja Mark Eliyahu Huvilassa 24. elokuuta.

Tänä kesänä Huvilassa esiintyy tuttuun tapaan maailmanmusiikkinimiä, kotimaisiakin suuruuksia Hectorista lähtien sekä esimerkiksi lauluntekijä Jimmy Webb, jonka sävelaarteisiin kuuluvat By the Time I Get to Phoenix, MacArthur Park (Hectorin suomennoksena Vanhan kirkon puisto) sekä Johnny Cashin ja kumppanien Highwaymen-nimellä levyttämä Highwayman. Kotimaiset laulajat Pate Mustajärvestä Topi Sorsakoskeen levyttivät sen nimellä Mä elän vieläkin.

Näin Webb on esittänyt klassikkoaan itse flyygelin äärestä.

Mitkä ovat Lehtipuun persoonallisimmat kädenjäljet?

”Ehkä Kiasman kaikille ilmainen filosofian yö. Kuriton kesäyö -konsertti on myös pitkä kokonaisuus, jossa räppärit ja katutanssijat nousevat Musiikkitalon lavalle.”

Kurittomaan kesäyöhön mahtuu Paperi T ja Dance Team Finland sekä myös Dalia Stasevskan johtamat Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri ja Magnus Lindbergin orkesteriteoksen Suomen ensiesitys.

”Suunta on entistäkin enemmän taiteiden rajojen ylitys”, Lehtipuu linjaa.

Se näkyy esimerkiksi Marian sairaalassa, jonne sijoitetaan nykytanssin, teatterin, kuunnelman, liveroolipelin sekä kuvataideinstallaation välimaastoon kuuluva Valtteri Raekallion Neuromaani. Se pohjautuu Jaakko Ylijuonikkaan romaaniin.

Taiteidenvälisyys leimasi Lehtipuun kautta myös Turun musiikkijuhlien johdossa.

Kansainvälisesti tunnettu tenori on kiinnostunut vaikka mistä, progressiivista rockia myöten.

”Huvilan Loveproge-iltana Love Recordsin julkaisemaa progressiivista rockia esittää (sähköbassovirtuoosi ja säveltäjä) Lauri Porran kokoama bändi solisteina Wigwamissa läpilyönnin tehnyt Jukka Gustavson, Emma Salokoski sekä Mikko Alatalo.”

Hetkinen? Mikko Alatalo?

Seppo Solmela
Mikko Alatalo yllättää Loveproge-illan yhtenä solistivieraana Huvilassa.
Mikko Alatalo yllättää Loveproge-illan yhtenä solistivieraana Huvilassa.

”Alatalo pyöri progeskenessäkin vahvasti ja teki esimerkiksi useimmat Tabula rasa -yhtyeen sanoitukset”, Lehtipuu perustelee.

Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma on osoitteessa www.helsinginjuhlaviikot.fi. Lipunmyynti alkoi keskiviikkona 20. huhtikuuta.

Korjaus 20. huhtikuuta klo 10.20: Magnus Lindbergin orkesteriteoksen nimeksi mainittiin verkkoversiossa aluksi Accused. Juhlaviikoilla kuullaan kuitenkin vielä uudempi teos. Accused saa Suomen-ensiesityksensä myöhemmin 6. joulukuuta RSO:n konsertissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat