Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten muuten satavuotiasta Suomea juhlitaan kuin sotaelokuvalla? Valtion juhlavuoden päällikkö vastaa

Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden organisoinnista

Kulttuuri
 
Uusimmassa Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevät muun muassa Jussi Vatanen (vas.), Eero Aho, Juho Milonoff ja Aku Hirviniemi.
Uusimmassa Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevät muun muassa Jussi Vatanen (vas.), Eero Aho, Juho Milonoff ja Aku Hirviniemi.

Ensi vuonna ensi-iltaan tuleva uusi Tuntematon sotilas sai sunnuntaina kasvot, kun osa elokuvan näyttelijävalinnoista julkistettiin.

Elokuva on osa Suomen satavuotisjuhlaa ja kuuluu sen suurimpiin satsauksiin.

Julkistus herätti tuoreeltaan sekä ihastusta että kritiikkiä: onko Aku Louhimiehen sotaelokuva juhlavuoden näkyvin muistomerkki?

Siis: Onko uusi Tuntematon juhlavuoden suurin juttu, Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen?

”En sanoisi, että se mikään isoin on, mutta yksi monista merkittävistä asioista satavuotisjuhlavuonna. Iso on vähän vaikea käsite. Onko isoin se, joka on kallein vai se, jossa on eniten yleisöä vai se, joka kestää pisimpään?” Timonen sanoo.

Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden organisoinnista. Timosen mielestä Suomea on mahdotonta juhlia ilman sotamuisteluita. Menneisyys ei ole myöskään ainoa teema, josta juhlavuosi ammentaa.

”Ajattelen niin, että sodan ja tämmöisen kansakunnan kohtalonhetki on yksi osa juhlavuotta mutta ei missään tapauksessa ainoa. Juhlavuosi katsoo kolmeen suuntaan. Katsotaan sitä sadan vuoden tarinaa, millainen Suomi on nyt ja myös tulevaisuutta. Olemme tekemässä tasapainoista juhlavuotta, jossa korostuvat nämä kolme asiaa.”

Timonen muistuttaa, että Suomen juhlavuodesta on ylipäätään tulossa huikea elokuvavuosi. Tuntemattoman sotilaan lisäksi on tekeillä muitakin elokuvia, joissa muistellaan kotimaisia merkkihenkilöitä ja vaikuttavia historiallisia tapahtumia. Kuvataiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin elämästä kertovan elokuvan kuvaukset ovat juuri käynnistyneet.

Suunnitteilla on myös Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta kertova elokuva, mutta sen valmistumisaikataulu ei tosin ole vielä varmistunut.

Klaus Härö on tekemässä elokuvaa Hessenin prinssistä Friedrich Karlista, josta kaavailtiin aikoinaan Suomen kuningasta. Juhlavuoteen on valmistumassa myös Antti-Jussi Annilan ohjaamana elokuva kirjailija Antti Tuurin Ikitiestä.

”Elokuva on erittäin hyvä tapa juhlia, koska se tavoittaa laajasti suomalaisia, ja siitä jää vielä jälkikin”, Timonen sanoo.

Muista hankkeista Timonen nostaa esiin myös viime viikolla uutisoidun Suomen kulttuurirahaston lähes 20 miljoonan euron kulttuurihankkeen, jossa rahasto vie kolme ikäluokkaa kahdeksasluokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien.

”On sekin valtava hanke. Erilaiset toimijat suomalaisessa yhteiskunnassa ovat innostuneet ja inspiroituneet ja tekevät merkittäviä asioita. Sillä tavalla juhlavuoden kokonaisuus kasvaa, eli melkein voi sanoa, että isointa on juhlavuosi itse.”

Uusimman Tuntematon-elokuvan näyttelijävalinnat ovat myös herättäneet keskustelua. Mitä mieltä Timonen on valinnoista?

”Onneksi minä en ole se ihminen, joka valitsee näyttelijät elokuvaan. Luotan täysin elokuvan tekijäryhmän näkemykseen. Sen verran voi sanoa, että se on kenelle tahansa suomalaiselle näyttelijälle kova paikka. Tuntematon sotilas on valtavan tunnettu kulttuurimonumentti Suomessa sekä kirjana että elokuvana. Ei ole helppoa tulla mitatuksi sitä vasten. Rohkeita miehiä.”

Pääsihteeri Timosen mukaan kuka tahansa voi esittää juhlavuoden hankkeita, ja ehdotuksia onkin tullut jo yli 1 000. Niistä 700 on tähän mennessä otettu mukaan. Juhlavuoden yleiset linjat hyväksyy laaja ja eri tahoja edustava valtuuskunta.

”Monet isotkin hankkeet ovat sellaisia, että ne eivät ole vielä julkisia. Ohjelmatilanne elää koko ajan ja elää vielä pitkälle ensi vuoteen”, Timonen kertoo.

Juhlavuoden tapahtumakirjo on laaja. Tässä muutamia esimerkkejä hankkeista:

100 saunailtaa -tapahtumassa saunotaan nimensä mukaisesti sata kertaa. Ohjelmahanke esittelee nettisivullaan 29.8.2017 alkaen joka päivä yhden saunaillan ja -porukan. Saunojina ja tapakulttuurin esittelijöinä toimivat tavalliset suomalaiset.

Miesten tanssipidot kerää 1917 miestä Lapualle tanssimaan. Tapahtuma on kunnianosoitus suomalaiselle heittäytymiselle, yhdessä ololle ja ystävyydelle sukupolveen katsomatta. Miesten tanssijuhlaan sävelletään ja sanoitetaan oma musiikki ja tehdään koreografiat.

Tulevaisuustehdas on lapsille ja nuorille suunnattu hanke, jossa he saavat kertoa omista ajatuksistaan, näkemyksistään ja tuntemuksistaan tulevaisuudesta – miltä Suomi näyttää 100 vuoden kuluttua?

Suomea juhlitaan myös Tukholmassa kolmipäiväisellä kaupunkijuhlalla. Juhlan järjestävät Ruotsissa työskentelevät suomalaistoimijat.

Myös Yleisradio osallistuu Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen näyttävästi. Ylen Suomi 100 -tarjontaa koordinoiva vastaava tuottaja Timo Järvi kertoo, että juhlinta tulee näkymään isosti Ylen eri kanavilla niin televisiossa, radiossa kuin verkossakin.

”Suomi 100 -tarjontaa on Ylellä läpi vuoden, mutta määrällisesti sisältötarjonta tulee painottumaan vuoden 2017 syksyyn, niin kuin varmasti itse satavuotisjuhlintakin valtakunnassa tulee osumaan. Yle tulee olemaan mukana myös näissä juhlavuoden yhteisissä tapahtumissa välittämässä niitä eri puolilta Suomea, Järvi kertoo.

Yle julkistaa Suomi 100 -hankkeensa ensi syksynä.

Lisätietoa juhlavuoden hankkeista on osoitteessa http://suomifinland100.fi/tehdaan-yhdessa/tulevaa-ohjelmaa/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat