Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Manic Street Preachersin katkeransuloinen läpimurtolevy kuullaan keskiviikkona Helsingissä

Brittiyhtyeen tragedia ja menestys seurasivat toisiaan

Kulttuuri
 
Laura Oja / HS
Manic Street Preachers esiintyi Flow-festivaaleilla kesällä 2014. Kuvassa yhtyeen laulaja James Dean Bradfield.
Manic Street Preachers esiintyi Flow-festivaaleilla kesällä 2014. Kuvassa yhtyeen laulaja James Dean Bradfield. Kuva: Laura Oja / HS

Walesilainen Manic Street Preachers soittaa huomenna keskiviikkona Helsingin Jäähallissa 20-vuotiaan Everything Must Go -läpimurtolevynsä alusta loppuun. Kun se ilmestyi toukokuussa 1996, oli alkujaan nelihenkinen yhtye ehtinyt olla trio vasta 15 kuukautta.

Yhtyeen rytmikitaristi Richey Edwards oli kadonnut hotellistaan Lontoossa 1. helmikuuta 1995. Muun muassa masennuksesta ja anoreksiasta kärsinyt Edwards oli ajanut asunnolleen Cardiffiin ja kaksi viikkoa myöhemmin hänen autonsa löydettiin hylättynä bensa-asemalta läheltä Walesin ja Englannin jakavan Severn-joen ylittävää Severn Bridgeä.

Hänen otaksutaan hypänneen sillalta. Edwards julistettiin kuolleeksi 2008.

Puoli vuotta ennen Edwardsin katoamista julkaistu yhtyeen edellinen levy The Holy Bible oli synkkä taiderockalbumi, jonka kappaleissa oikeiston ja amerikkalaisen kulutusyhteiskunnan kritiikki sekoittuivat seksuaalisuuteen ja kuolemaan, joka vaani jokaisen kulman takana.

Natsien joukkomurhat, sarjamurhaajat, itsemurha ja kuolemantuomiot värittivät levyn monokromaattista tunnelmaa niin sanoituksissa kuin levyn mukana tulleen vihkosen kuvituksissakin.

Levyn kansi oli taiteilija Jenny Lewisin groteskin kaunis triptyykki ylipainoisesta naisesta.

Vaikka Everything Must Go:n 12 kappaleesta viidessä on Edwardsin sanoitukset, on se silti kaikkea mitä The Holy Bible ei ollut. Se on lihaksikas, valoisa ja täynnä elämää kuoleman sijaan. Ei ole lainkaan vaikea ymmärtää, miksi se menestyi Brit Awardseissa 1997 ja myi lopulta kaksi miljoonaa kappaletta.

”Ensimmäiset viisi kuukautta (Edwardsin katoamisen jälkeen) olivat hyvin vaikeita. Emme olleet edes varmoja olimmeko enää yhtyeessä”, sanoo basisti Nicky Wire puhelimessa studiolta Cardiffista.

Kului toiset viisi kuukautta, ja Wire sai kirjoitettua kaksi mielestään onnistunutta runoa, jotka hän lähetti kitaristi James Dean Bradfieldille. Tämä editoi niistä yhden tekstin ja sovitti ne uuteen kappaleeseen.

”Siitä tuli A Design for Life. Se oli hetki, jolloin päätimme jatkaa yhtyeenä. James soitti minulle ja lauloi kappaleen puhelimessa. Hän sanoi, että se oli yksi parhaista ikinä kirjoittamistaan kappaleista, kuin Phil Spector, Ennio Morricone ja R.E.M. yhdessä paketissa. Kun treenasimme Cardiffissa muutama viikko myöhemmin, ymmärsimme, että meillä on tarpeeksi kappaleita, jotta pärjäämme omillamme”, hän muistelee.

A Design for Life tuntui Wirestakin onnistuneelta. Britannia oli keskellä kitarabändien buumia ja Manicsien uudet kitaravetoiset popkappaleet olivat täydellisesti ajan hermolla.

”Minulla oli sellainen tunne, että tämä levy saattaa olla menestys. Että jos meistä ei tule isoja nyt, niin meistä ei tule ikinä isoja”, hän sanoo.

Manic Street Preachers on yhtye, jonka ytimessä oli alusta lähtien ristiriita, tai ainakin näennäinen ristiriita, stadionrock-taipumusten ja intellektualismin välillä. Jo ensimmäisellä levyllään Generation Terrorists (1992) se oli yhdistellyt poliittista retoriikkaa ja isokokoista kitararockia, vähän kuin yhtyeen palvoma The Clash myöhemmillä levyillään.

Everything Must Go:lla ja sitä seuranneella This Is My Truth Tell Me Yours:lla yhtye onnistui yhdistämään kantaaottavuuden menestykseen tavalla, joka ei luultavasti olisi onnistunut itsetuhoisen Richey Edwardsin ollessa yhtyeessä.

Tunsivatko jäljelle jääneet yhtyeen jäsenet koskaan syyllisyyttä Edwardsin katoamisen jälkeisestä menestyksestään?

”En kutsuisi sitä syyllisyydeksi. Muistan, kuinka voittaessamme Brit Awardsin, meitä katsoi televisiosta kymmenen miljoonaa ihmistä. Soittaessamme heille tunsin vain suurta kaipausta ja toivoin, että Richey olisi ollut mukana. Ei se ollut syyllisyyttä, vaan vilpitöntä kaipuuta hänen läsnäoloaan, älyään ja ystävyyttään kohtaan, koska tämä oli se, mitä olimme aina halunneet.”

Manic Street Preachers (klo 21.00), Satellite Stories (klo 19.45) Helsingin Jäähallissa (Nordenskiöldinkatu 11–13) keskiviikkona 20.4.

Roberto Ricciuti / Getty Images
Manic Street Preachers esiintyi Edinburghissa toukokuussa 2015. Kuvassa basisti Nicky Wire.
Manic Street Preachers esiintyi Edinburghissa toukokuussa 2015. Kuvassa basisti Nicky Wire.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat