Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko vielä Idolsissa laulaneen Ina Forsmanin? Keikkailee nyt tauotta Keski-Euroopassa

Alun sattumat avittivat määrätietoista laulajaa kansainväliselle uralle

Kulttuuri
 
Jonne Heinonen / HS
Ina Forsman on kiertänyt esiintymislavoja Keski-Euroopassa monta kuukautta.
Ina Forsman on kiertänyt esiintymislavoja Keski-Euroopassa monta kuukautta. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Kuka?

Ina Forsman

 Syntynyt 1994 Helsingissä. Perhe muutti 1999 Sipooseen.

 Itseoppinut muusikko.

 Opiskeli graafista suunnittelua, ja valmistui meikkaajaksi. Työskenteli kauneusalalla vuoden 2014 loppuun.

 Idols-laulukilpailun finalisti keväällä 2012.

 Ensimmäinen albumi blues-muusikko Helge Tallqvistin kanssa 2013, soololevy 2016.

Ammattimuusikon urasta haaveillut sipoolainen Ina Forsman päätti eläytyä television Idols-kilpailussa yli viisikymmentä vuotta vanhaan blues-levytykseen, vaikka ei tuntenut tarkemmin tyylilajia eikä edes alkuperäistä esittäjää.

Pikavoittoa hän ei omaperäisellä ja epämuodikkaalla kappalevalinnallaan tietysti saanut.

Kävi paljon paremmin.

Nyt, melkein päivälleen neljä vuotta myöhemmin, hän kiertää maailmaa ensimmäisen sooloalbuminsa tehneenä kiitettynä lupauksena – uuden polven soulahtavana blues-laulajana ja lauluntekijänä.

”Olen saanut tuntumaa siihen, mitä ammattimuusikon työ voi olla parhaimmillaan”, sanoo Ina Forsman, 21, joka on keikkaillut Keski-Euroopassa melkein tauotta kohta kolme kuukautta, helmikuun alusta.

Tänään kolmen nuoren blues-laulajan ympärille rakennettu maailmankiertue Blues Caravan 2016: Blue Sisters poikkeaa päiväksi Helsinkiin ja pysähtyy Suomessa vielä Tampereella, Lahdessa ja Turussa.

Jokainen kiertueen laulaja – Forsman, kanadalainen Layla Zoe, yhdysvaltalainen Tasha Taylor – esittää pitkässä konsertissa omalla vuorolla omaa ohjelmistoa. Ja Forsman nuorimpana tulokkaana ensimmäisenä.

”Aloittajan rooli hermostutti hieman alussa, mutta enää en voi valittaa. Erityisen mukavaa, että olen saanut kartuttaa kokemusta niin erilaisissa paikoissa: baareissa, klubeissa ja teattereissa sekä viimeksi Saksassa keskellä rautatieasemaa.”

Kaikki kiertueen laulajat ovat bluesiin erikoistuneen saksalaisen Ruf Recordsin artisteja.

Se julkaisi tammikuussa myös Ina Forsmanin ensimmäisen sooloalbumin, jonka hän kävi taltioimassa viime heinäkuussa Teksasin Austinissa paikallisten muusikkojen kanssa.

Satsaus tuntemattomaan suomalaiseen oli huomattava ja vielä hieman huomattavampi Forsmanin saaman luottamuksen suhteen. Levyn laulut ovat yhtä vanhaa lainakappaletta lukuun ottamatta sekä uusia että omia, Forsmanin sanoittamia ja puoliksi myös säveltämiä.

”Se oli ideani ja oikeastaan myös ehtoni”, tarkentaa Forsman, jonka kumppani kirjoitustyössä oli monitaitoinen Tomi Leino, pitkän linjan blues-muusikko ja lauluntekijä.

”Tein itse ensiksi sanat, joiden pohjalta muokkasimme melodioita. Kappaleiden kypsyttyä äänitimme demot, jotka lähetimme yhtiölle hyväksyttäväksi. Ja levystä tuli juuri sellainen kuin kuvittelin ja halusin, sataprosenttisesti.”

Forsman arvelee, että omien hyvinkin henkilökohtaisten sanoitusten esittäminen on syventänyt hänen taitojaan tulkitsijana.

”Olen huomannut, että omat tekstit auttavat eläytymään esiintymiseen aivan toisella tavalla, paljon sisäistyneemmin.”

Ennen sooloalbumia Ina Forsman esitti vain lainakappaleita, joista hän kokosi jo vuonna 2013 levyn mentorinsa, huuliharpisti Helge Tallqvistin avustamana ja kannustamana.

”Helgestä tämä kaikki tavallaan lähti – kun hän kuuli minun laulaneen bluesia Idolsissa, hän otti otti yhteyttä ja pyysi yhtyeeseensä. Olen löytänyt onnekkaasti ihmisiä, joihin voin luottaa täysin”, kiittelee Sipoossa varttunut ja koulunsa käynyt Forsman.

Ja pysähtyy itsekin päivittelemään yhteensattumien ketjua.

Hän keksi laulaa Idols-kisassa bluesia ihailemansa Beyoncén innostamana, joka lauloi sitä elokuvassa Cadillac Records (2008), jossa hän näytteli jo edesmennyttä Etta Jamesia.

”Voi olla, että olisin löytänyt bluesin myöhemmin, sillä mikään muu ei tunnu omimmalta. Tätä minun olisi pitänyt laulaa jo aikaisemmin, aina.”

Blues Caravan – Blue Sisters tänään klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46–48). Kiertueen seuraavat konsertit Tampereelle 21.4., Lahdessa 22.4. ja Turussa 23.4.

Jonne Heinonen / HS
Ina Forsman
Ina Forsman
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat