Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaduille ilmestyneet valokuvat kertovat: Tältä näyttää Suomen henkinen ja yhteiskunnallinen tila juuri nyt

Kulttuuri
 
Laura Oja / HS
Helsingin Postitalon kulmalle ilmestyi tiistaina poliittisia kuvia, jotka muistuttavat vaalijulisteita. Saara Horningin, Stefan Bremerin ja Miikka Pirisen kuvat kommentoivat Suomen nykytilaa.
Helsingin Postitalon kulmalle ilmestyi tiistaina poliittisia kuvia, jotka muistuttavat vaalijulisteita. Saara Horningin, Stefan Bremerin ja Miikka Pirisen kuvat kommentoivat Suomen nykytilaa. Kuva: Laura Oja / HS

Helsingin katukuvaan ilmestyi tiistaina pitkä rivi valokuvia, jotka kauempaa katsottuina näyttävät aivan tavallisilta vaalijulisteilta. Lähempi tarkastelu paljastaa, että näillä kuvilla onkin aivan joku muu tarkoitus kuin perinteisillä puolueiden myönteistä imagoa ja sanomaa välittävillä vaalijulisteilla.

Monet näistä kuvista ovat hyvin roiseja, irvokkaita, osa jopa ällöttäviä. Niiden viestit eivät jää epäselviksi. Yhdessä julisteessa on hymyilevä pääministeri Juha Sipilä käärimässä hihojaan Helsingin yliopiston edessä. Kuvassa oleva teksti kuuluu: ”Suomi epäkuntoon”. Jani Leinosen ja Jari Tammisen teoksen nimi on Koulutuksesta ei leikata, not.

Yhdessä kuvassa on Suomen lippu peitettynä kuplamuoviin. Teoksen nimi on Suomi kuplassa. Turvassa, ja se on Sami Parkkisen käsialaa.

Kaikilla näillä kuvilla on sama tehtävä – kommentoida Suomen nykytilaa. Suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemat kuvat ovat osa Poliittisen valokuvan festivaalia, ja ne julkistettiin tasan vuosi viime kevään eduskuntavaalien jälkeen. Poliittisen valokuvan festivaali kutsui vuosipäivän kunniaksi valokuvaajia ja taiteilijoita toteuttamaan kuvan, joka heidän mielestään kertoo Suomen tämänhetkisestä henkisestä ja yhteiskunnallisesta tilasta.

Kuvat lähtivät välittömästi leviämään sosiaalisessa mediassa.

Laura Oja / HS
Adolfo Vera: Vapaus, veljeys ja tasa-arvo
Adolfo Vera: Vapaus, veljeys ja tasa-arvo

”Tämä viimeisin vuosi on ollut hirveän voimakkaasti tunteita kuumentava esimerkiksi kulttuuriväen piirissä. On jollain tavalla sellainen olo, että meillä on sivistymätön hallitus. Tiesimme, että aihe varmasti herättää taiteilijoissa monenlaisia tunteita”, sanoo festivaalin työryhmään kuuluva Sanni Seppo.

Seppo on itsekin valokuvataiteilija ja osallistuu tempaukseen myös kuvalla. Hän teki kaksi kuvaa, joista tosin toinen on näkyvillä vain tapahtuman nettisivuilla. Siinä Suomen lippu on repeytynyt Suomen muotoiseksi reiäksi, josta näkyy punaista suolistoa.

”Minulla on sellainen olo, että nyt leikataan vereslihalle, leikataan rakenteet, kaikki, että kohta ei ole mitään jäljellä. Sillä tavalla vimmaisesti silvotaan”, Seppo kuvailee.

Hän kertoo miettineensä pitkään teemoja, joista tekisi oman poliittisen kuvansa. Toinen teema oli leikkaus, toinen sukupuuttovelka, joka on Sepon mielestä vaarallisin velka, jonka me suomalaiset jätämme lapsillemme.

”Sukupuuttovelkaan pitäisi kaikkien järkevien ihmisten kiinnittää huomiota, jos yhtään tulevaisuutta miettii. Se voi olla meidän hauta. Nyt mennään ihan toiseen suuntaan. Nyt kuoritaan rahaa, ja se on tuhon tie”, Seppo sanoo.

Sepon mustavalkoisessa kuvassa nuori poika istuu yksin keskellä karua, kaadettua metsäaukeaa.

”Tuntuu, että hallituksella ei ole edes ymmärrystä asiasta. Tekisi mieli kysyä, tietääkö joku hallituksen jäsenistä, mitä tarkoittaa sukupuuttovelka. Osaavatko he määritellä tämmöisen termin? Ymmärtävätkö he, että he ovat ratkaisevassa asemassa tämän asian suhteen?”

Sukupuuttovelalla tarkoitetaan niiden lajien lukumäärää, joiden ennustetaan kuolevan tulevina vuosina sukupuuttoon jo tapahtuneen ympäristömuutoksen seurauksena. Sepon mukaan Suomen metsien sukupuuttovelka on yli tuhat lajia, ja uusi metsähallituslaki kasvattaa velkataakan sietämättömäksi.

Ehkä ällöttävimmässä kuvassa on ulosteesta tehty leivos. Teksti kuvan alla kertoo leivoksen sisältävän paitsi ihmisen ulostetta myös kermavaahtoa, kynttilän, sokerikuorrutetta, minttugeeliä ja sokeriraetta. Teoksen nimi on Kiitos 2015–2016. Onnea Suomi. Oikealta puhaltaa.

”Leivos muistuttaa siitä, että vaalien alla tehdyt vaalilupaukset ovat paljastuneet puffeiksi”, sanovat teoksen ideoineet Tärähtäneet Ämmät ( Katriina Haikala ja Vilma Metteri.

Vuosi vaaleista – missä mennään -hanke on toteutettu yhteistyössä Häiriköt-päämajan sekä Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Projektiin osallistuvat Sanni Sepon, Tärähtäneiden Ämmien ja Häiriköt (Jani Leinonen ja Jari Tamminen) & Harro Koskisen lisäksi Stefan Bremer, Iiris Heikka, Sara Hornig, Tuomas Linna, Sami Parkkinen, Miikka Pirinen, Perttu Saksa sekä Adolfo Vera.

Laura Oja / HS
Tuomas Linna: 12-vuotias tyttö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tuomas Linna: 12-vuotias tyttö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Festivaali on kolmivuotinen valokuvatapahtuma, joka on omistettu valokuville ja valokuvaajille, jotka haluavat työllään vaikuttaa maailmaan. Tapahtuman tarkoituksena on voimistaa kantaaottavan valokuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä innostaa kokeilemaan kuvan tekemisen erilaisia muotoja ja esitystapoja.

Valokuvat ovat esillä viidessä eri vaalimainostelineessä Helsingin kantakaupungissa 19.4.–3.5.2016.

Laura Oja / HS
Poliittisen valokuvan festivaali kutsui eduskuntavaalien vuosipäivän kunniaksi valokuvaajia ja taiteilijoita toteuttamaan kuvan, joka heidän mielestään kertoo Suomen tämänhetkisestä tilasta. Valokuvat ovat esillä viidessä eri vaalimainostelineessä Helsingin kantakaupungissa, muun muassa Postitalon päädyssä.
Poliittisen valokuvan festivaali kutsui eduskuntavaalien vuosipäivän kunniaksi valokuvaajia ja taiteilijoita toteuttamaan kuvan, joka heidän mielestään kertoo Suomen tämänhetkisestä tilasta. Valokuvat ovat esillä viidessä eri vaalimainostelineessä Helsingin kantakaupungissa, muun muassa Postitalon päädyssä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat