Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi tähteä Lontoon kriitikoilta: Karita Mattila lapsentappajana ”hyytää veren”

Suomalaissopraanon uusi roolivaltaus on täydellinen menestys, ja esityksen voi kuunnella netissä

Kulttuuri
 
Jussi Nukari
Karita Mattila kävi Suomessa Korkealta ja kovaa -kirjan julkistamistilaisuudessa ja jatkoi Prahan kautta Lontooseen. Tuloksena oli täydellinen menestys uudessa roolissa.
Karita Mattila kävi Suomessa Korkealta ja kovaa -kirjan julkistamistilaisuudessa ja jatkoi Prahan kautta Lontooseen. Tuloksena oli täydellinen menestys uudessa roolissa. Kuva: Jussi Nukari

Lontoon kriitikot ovat läkähtyä innosta kuultuaan Karita Mattilaa uudessa roolissa. Mattila vaihtoi Leoš Janáčekin Jenůfa-oopperan nimiroolin lapsenmurhaaja Kostelničkan rooliin konserttiesityksessä, joka saa täydet viisi tähteä Daily Telegraphilta, Guardianilta ja Independentiltä sekä neljä tähteä viidestä Financial Timesilta ja maksumuurin takana olevalta The Timesilta.

Daily Telegraphin Ivan Hewettin mielestä Mattila hallitsi näyttämöä kaikin tavoin lähes kestämättömän liikuttavassa esityksessä. Hän heittäytyi rooliin huimapäisyydellä, jonka suuri taiteilija voi suoda itselleen, kun maineesta tai äänenhuollosta ei tarvitse enää välittää. Kun Mattila kuvaa lapsen murha-aikeen syntymistä, hänen koko vartalonsa vääntyy ahdistuksesta ja ääni särkyy raskaana katumuksesta.

Independentin Cara Chanteaun mielestä Mattila välitti roolihahmonsa ahdistuksen voimakkaasti. Guardianin Tim Ashleyn mielestä oli ehkä väistämätöntä, että Mattila vaihtoi roolia äänen vähitellen tummuessa. Tulkinta oli kriitikon mielestä vaikuttava ja syvenee varmaan myöhemmin entisestään. Hänkin huomioi kuinka Mattila valjasti äänensä voiman ja kauneuden tällä kertaa kuvaamaan kauhistuttavan todenmukaisesti ja vertahyytävästi lapsentappajan ylpeyttä, epätoivoa ja itseinhoa.

Financial Timesin Hannah Nepilin mielestä tämä ooppera ei sovi konserttiesityksiin. Kaikki laulajat olivat hyviä, mutta muut jäivät Mattilan ilmiömäisen esityksen varjoon. Kriitikko huomioi suomalaissopraanon äänen jo kuluneen ja olleen usein jopa sortumisen partaalla. ”Sillä ei ollut väliä. Diiva, joka omisti vuosia tämän oopperan nimiroolin, lauloi jokaisen nuotin kuin se olisi hänen viimeisensä. Vulgääristä ylettömyydestään huolimatta – tai ehkä sen vuoksi – hän vangitsi huomiomme”, kriitikko pohtii.

Mattila itse kertoi siirtymisestä uuteen rooliin aikaisemmin Helsingin Sanomien haastatteluissa, jotka voit lukea tästä ja tästä linkistä. Äskettäin hän kertoi uudesta roolista myös tällä videolla, joka sisältää näytteen harjoituksista:

Koko esitys on kuunneltavissa BBC Radio 3:n kautta vielä neljä viikkoa tässä linkissä.

Mattila nousi tässä kuussa otsikoihin Suomessa myös uuden Korkealta ja kovaa -kirjan ansiosta. Voit lukea kirjan arvion tästä linkistä ja kirjan herättämää jatkokeskustelua tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat