Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallion kirpputorit saivat yllätysvieraan – korealaistaiteilija täytti Kiasman rihkamalla

Kulttuuri
 
Kiasman uutuusnäyttely alle kahdessa minuutissa
Kiasman uutuusnäyttely alle kahdessa minuutissa
Kiasmassa esittäytyvä Choi Jeong Hwa rakastaa muovia. Taiteilija loihtii arkipäiväisistä kulutustavaroista, kuten värikkäistä muoviastioista ja halvoista lelupalikoista kokemuksellisia tiloja, jotka sulkevat katsojan sisäänsä. Kiasman näyttelyyn hän haali esineitä muun muassa Kallion kirpputoreilta. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Kuka?

Choi Jeong Hwa

 Choi on Etelä-Korean tunnetuimpia nykytaiteilijoita.

 Hän on opiskellut taidekoulussa maalausta, mutta kertonut myöhemmin polttaneensa kaikki opiskeluaikaiset työnsä.

 Choi on tehnyt myös videotaidetta. Muovin lisäksi hän on tehnyt taidetta myös muun muassa pilaantuvasta ruuasta.

 Kiasman näyttelyn on kuratoinut kokoelmaintendentti Arja Miller.

Kiasman kakkoskerroksen parvella vastaan tulee ensimmäinen merkki eteläkorealaistaiteilija Choi Jeong Hwan (s. 1961) näyttelystä. Valtaisa, katsojaa kohti syöksähtelevistä ja hengittävistä kangaskukista tehty kattokruunu antaakin hyvän ensikosketuksen Happy Together -näyttelyyn.

Sami Kero / HS
Happy Happy (2015) koostuu eri puolilta maailmaa kootuista kotitalousesineistä. Museokävijä saa halutessaan astua teokseen.
Happy Happy (2015) koostuu eri puolilta maailmaa kootuista kotitalousesineistä. Museokävijä saa halutessaan astua teokseen.

Teos on riemukas, värikäs ja näyttävä.

Seuraavassa huoneessa luikertelee varsinainen muoviviidakko. Katossa roikkuvien liaanien värimaailma muistuttaa kauniisti sanottuna papukaijan oksennusta, ja hetkeksi tuntuu kuin olisi heitetty peukaloisena pikkutyttöjen korulippaaseen.

Tarkemmin katsottuna helmien, ketjujen, ja köysien joukossa huomaa myös käsityönä tehtyjä esineitä, kuten eteläkorealaisvanhusten virkkaamia kukkia.

Näyttelyä jo etukäteen katsomaan tulleet aikuiset katselevat pää hankalasti takakenossa, mutta lapset ymmärtävät paremmin. He heittäytyvät selälleen lattialle ja katselevat muoviviidakon ihmeitä ruohonjuuritasolta. Samoin tekee myöhemmin taiteilijakin.

Hänelle rihkamaviidakko edustaa todellista ympäristöä siinä kuin sademetsätkin.

Sami Kero / HS
Choi Jeong Hwa
Choi Jeong Hwa

”Voidaan kysyä, kumpi oikein onkaan kertakäyttöinen, muovista tehty kukka vai oikea sellainen. Muovikukkahan on lähes kuolematon”, Choi sanoo.

”Uskon, että myös ihmiset ovat kierrätettyä materiaalia.”

Taiteilijan muovi-innostus tuntuu tietysti lähes törkeältä, edustaahan muovi nykyihmiselle vihoviimeistä materiaalia, joka tappaa niin merilinnut, kilpikonnat, hylkeet, merileijonat, valaat, kalatkin, muista ongelmista puhumattakaan.

Choi kuitenkin kieltäytyy tuomitsemaan mieliraaka-ainettaan.

”Monet pitävät muovia ympäristösyistäkin ikävänä materiaalina, mutta sehän riippuu siitä, miten käytämme sitä. Viisaasti käytettynä se on oikein hyvä materiaali. Kysymys on kontrollista.”

Kulutustavaroilla leikittelevän taiteilija pitääkin kiinnostavampana kysymyksiä ruman ja kauniin, hyödyttömän ja hyödyllisen tai aidon ja epäaidon suhteesta. Toki hän monien aiempien taiteilijoiden tapaan on kiinnostunut myös arkiesineiden luonteen muuttumisesta, kun ne tuodaan museoon.

”Näet nyt esineitä, jotka tunnistat omasta arkielämästäsi. Tarkoitukseni on sillä osoittaa, että tavallinen elämä on arvokasta.”

Kaikkeen tekemiseen liittyy ajatus kiertokulusta.

”Ajattelemme usein, että menneisyys, tämä hetki ja tulevaisuus ovat eri asioita, mutta minulle ne ovat samaa”, hän sanoo. ”Haluan, että teoksissani on sekä uutta että vanhaa, esineitä, joita ihmiset ovat käyttäneet. Niiden yhdistelmä luo jotain uutta.”

”Ihminenhän muuttuu itsekin jatkuvasti. Kun katson nyt kasvojasi, tiedän niiden samalla muuttuvan.”

Myös seuraavassa huoneessa muovin määrä uhkaa räjäyttää pään. Näyttelyjärjestäjien mukaan tuhansien esineiden ripustaminen oli niin suuri työ, että kokoamiseen osallistuivat niin Kiasman ystävät -yhdistys kuin kokonaisia koululuokkiakin. Suurin osa esineistä on tullut rahtina Aasiasta, mutta taiteilija kiersi myös kirpputoreja Kalliossa sekä kierrätyskeskuksia Kyläsaaressa ja Suomenojalla.

Erään kauppareissulla mukana olleen mukaan Choi oli myös hintatietoinen shoppailija, ylihintaa hän ei suostunut maksamaan.

”Sieltä löytyi vaikka mitä”, taiteilija kertoo, ”Keräsin mukaan suuren kassillisen tavaraa.”

Nyt osa esineistä roikkuu katosta Happy Happy -teoksessa, kaikenkirjavassa purnukkametsässä, jonka muovipuiden sekaan pääsee vaeltamaan.

Choi Jeong Hwan arkisto
1000 Doors (2009). Choi toteutti massiivisen teoksen kotikaupun gissaan Soulissa.
1000 Doors (2009). Choi toteutti massiivisen teoksen kotikaupun gissaan Soulissa.

Aiemmin töissään Choi on muun muassa päällystänyt kokonaisen kerrostalon puuovilla ja koristellut olympiastadionin miljoonilla muoviroskilla.

Uusi huone, ja tunnelma muuttuu taas. Muovin sijaan tilan valtaavat nyt puu, laavakivi ja lasimurska. Kierrätysteema jatkuu vahvana, huonetta verhoava puupanelointi tehtiin lopulta Ateneumin rakennustyömaata kiertävästä suoja-aidasta.

Sami Kero / HS
Kuksista koottu torni syntyi kirpputorilöydöistä.
Kuksista koottu torni syntyi kirpputorilöydöistä.

Suomalaisittain huomion kiinnittävät myös kirpputoreilta löytyneet, torniksi pinotut neljätoista kuksaa. Tyyneyttä henkivä Choi olisikin helppo kuvitella kannonnokkaan nuotiokahvia särpimään.

”Meillä on oikeus, ja ehkä velvollisuuskin, olla onnellisia, nauttia elämästä”, hän sanoo. ”Olen itse luonnostani optimistinen ihminen, mutta en silti pelkää suruakaan. Minulle onnellisuus ja suru merkitsevät samaa asiaa, kuten nolla ja 360 astettakin”.

Syksyllä Choin teoksia voi kohdata syksyllä Juhlaviikoilla, jossa hän valmistaa merieläinveistoksia - niitä muoviroskaa merestä ahmivia valaita, kaloja ja kilpikonnia - ihmisten paikalle tuomista muoviesineistä.

Ulkotilataiteesta hän kertoo inspiroituvansa museoita enemmän, kaiken tarkoituksena kun on luoda yhteisiä kokemuksia.

”Minulle on tärkeämpää, että tavalliset ihmiset kohtaavat taiteeni vaikkapa kävelyllä kuin että sen kokevat tyypilliset museokävijät.”

”Teokseni tulevat taiteeksi vasta kohdatessaan ihmisen.”

Kiasman viimeiseen huoneeseen taiteilija on jättänyt lattialle kasan kukanmuotoisia rakennuspalikoita, aasialaisia versioita legoista.

Täällä jokainen voi luoda oman taideteoksensa. Ja samalla kunnioittaa omaa ainutlaatuista arkeaan.

Choi Jeong Hwa: Happy Together Kiasmassa 22.4.-18.9.2016.

Sami Kero / HS
Love Me (2013). Etelä-Koreassa sika on vaurauden symboli.
Love Me (2013). Etelä-Koreassa sika on vaurauden symboli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat