Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tv-keskustelu kertoo Suomi-viihteestä kaiken

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus
Janne Kataja, Jethro Rostedt ja Aki Palsanmäki esiintyät Hyvät kaupat -ohjelmassa.
Janne Kataja, Jethro Rostedt ja Aki Palsanmäki esiintyät Hyvät kaupat -ohjelmassa. Kuva: Kuvakaappaus

Viime lauantaina alkoi uusi koko perheen tv-sarja.

Nelosen Hyvät kaupat -ohjelmassa yrittäjä-koomikko Janne Kataja, tv-kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt ja ”huutokauppakeisari” Aki Palsanmäki istuvat korokkeella ja arvioivat tavaroita, joita myyvät studioon tuodut tavalliset suomalaiset.

Sarjan alku eteni näin: mies myy sota-aikaista reppua, johon on kiinnitetty puukko, mies myy vesiskootteriin kiinnitettävää leijulaitetta, mies myy cembaloa, mies myy akvarelleja, jotka esittävät romuautoja metsässä.

Sitten tapahtuu ihme! Ensimmäinen nainen tulee kuviin avausjakson puolivälin jälkeen 23. minuutin kohdalla. Hän myy maljakkoa.

Seuraa tämä keskustelu:

Rothstedt (virnistäen): ”Kerropa tavaralles hinta.”

Nainen (vaivautuneesti nauraen): ”Nooooohhh.”

Kataja: ”Mut voit toki kertoa, paljon pyydät tästä maljakosta, niin...”

Palsanmäki: ”Joo, se kiinnostaa myös!”

Kataja nauraa. Nainen kertoo hinnan.

Vähän mautonta, mutta kuitenkin vain yksi hetki yhdessä tv-ohjelmassa. Kaipa Jethro tarkoitti hyvää.

Tuli sunnuntai. Silloin esiteltiin Suomen 100-vuotisjuhlan merkkihankkeisiin kuuluvaa elokuvaa, Tuntematonta sotilasta.

Rooleihin oli valittu 40-luvun sotilaiden ikään nähden noin 10–15 vuotta liian vanhoja miehiä, jotka poseerasivat kuvissa vakavina, naama noettuna. Siinä Suomen symbolit.

Miehethän siellä toki sotivat, ja sodan torjuntavoittoa kelpaa tietysti itsenäisyysjuhlassa muistella.

Varmasti on sitten muutakin Suomesta tarjolla, tasapainoksi.

Tuli tiistai. Valtion 100-vuotisjuhlan päällikkö Pekka Timonen kertoi HS:lle, että toki tarjolla on muutakin kuin miehistä sotaelokuvaa.

On esimerkiksi Dome Karukosken elokuva kuvataitelija Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista.

On Klaus Härön elokuva Hessenin prinssistä Friedrich Karlista.

On Antti-Jussi Annilan elokuva Antti Tuurin Ikitiestä.

Olisiko sitten vielä naisen elokuva maljakoista?

Sillä vuoden 1995 jääkiekon MM-kullasta kyllä on – oikeasti.

Tiistai eteni. Saapui uutinen siitä, kuinka räp-levy-yhtiö Rähinä lanseeraa yhdessä lihayhtiön kanssa makkaran. Elastinen ja Uniikki ovat yhtiön räppäreitä. Makkaran nimi on Iso lerssi.

Makkara on ”neljänneksen tavallista suurempi”.

Yhtiön mukaan isossa lerssissä on ”elastinen rakenne” ja ”uniikki maku”.

Viihde-Suomi tuntuu juuri nyt tarpovan epäilyttävän päättäväisesti kohti eltaantunutta viidakkoa, jossa sukupuoliroolit ovat – no, vanhanaikaiset – mutta kovin selkeät: Minä Tarzan, sinä Jane. Lerssi hauska.

Luulin viidakkoa kielikuvaksi tiistai-iltaan saakka.

Sitten katsoin Bachelor Suomen. Ohjelmassa Etelä-Afrikan vehreällä rannalla asustava suomalaismies valikoi naislaumasta itselleen ”kumppania”. Jakson ensimmäisen viiden minuutin aikana mies, 37, kutsui naisia, noin 30, ”tytöiksi” kaksi kertaa. Jaksossa ”tytöt” pukeutuivat intiaaneiksi ja ”Pieni talo preerialla -asuun”.

Asiat ovat itse asiassa edenneet pisteeseen, jossa koko kansan Jaajo ruotii radiotiimeineen videolla alastoman säätytön karvoitusta, Saturday Night Live vääntää vitsiä tähtijuontajan seksirikosepäilyistä ja Cheek taluttaa musiikkivideollaan hihnassa nahka-asuisia naisia.

Suomalaisten marssi kohti Berlusconin Italian viihdekuvastoa on omituinen, erityisesti, jos katsoo, mitä amerikkalaisviihteen maailmassa tapahtuu.

Verkosta on viime vuosina noussut uudenlainen stereotypioita murtava tasa-arvon aalto, joka on saanut aikaan ison muutoksen. Tutkija Saara Särmän perustaman all male panel -liikkeen kaltaiset mediailmiöt paljastavat julkisuuden ja vallan sukupuolivinoumia.

Amerikassa viihdemaailma käy läpi poikkeuksellista sukupuolten ja eri vähemmistöjen edustukseen liittyvää itsepohdiskelua.

Tuoreimman Star Wars -elokuvan pääosia esittävät nuori nainen ja musta mies. Beyoncén, Ashton Kutcherin, Jennifer Lawrencen ja jopa Kim Kardashianin kaltaiset supertähdet julistavat olevansa feministejä. Ahtaat roolit ahdistavat niin naisia kuin miehiäkin. Rooleja halutaan avata, kaikille.

Hollywood ja osin jopa äärimacho hiphop ovat itse asiassa muuttumassa perinpohjaisesti. Syntymässä on tasa-arvoaatteen ja kaupallisen viihteen liitto, jossa musiikkivideoiden ja viihteen seksualisoitu tyyli säilyy, mutta aktiivisen toimijan ja voittajan rooleja on jaossa valkoisten miesten lisäksi kaikille väestönosille ja sukupuolille – toisin kuin ennen.

Viihteestäkin näkee, että tasa-arvoisen avioliiton Yhdysvallat on sosiaalisesti eri maa kuin vielä jokin aika sitten.

Sitten on toinen todellisuus, jolle muutos on ollut liikaa. Sen kärjessä on bisnesmies-tv-tähdestä poliitikoksi muuttunut Donald Trump, joka haluaa ajaa kulttuurin mahdollisimman syvälle takaisin Tarzanin ja Janen viidakkoon. Iso osa Euroopasta haluaa mukaan.

Ehkä tämän vuoksi Suomessakaan kulta-aikaansa ei nyt elä amerikkalainen vaan äijälinjan kotimainen viihde. Televisio-ohjelmat, elokuvat (kolmen miehen Luokkakokous) ja tähtien livekeikat keräävät ennätysyleisöjä.

Viihde kertoo, millaiset arvot nyt myyvät. Ne nähdäkseen ei tarvitse kuin panna televisio päälle.

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat