Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liivijengeistä ohjelman tehnyt Arman Alizad vastaa kriitikoille: Haluan tuntea tappajankin ihmisenä

Arman Alizad haluaa tv-ohjelmissaan kohdata ihmiset ihmisinä, olivat he sitten asunnottomia tai rikollisia.

Kulttuuri
 
Nelonen
Arman Alizadin tekemästä tv-ohjelmasta Cannonball-kerholaisista on noussut kovaa keskustelua.
Arman Alizadin tekemästä tv-ohjelmasta Cannonball-kerholaisista on noussut kovaa keskustelua. Kuva: Nelonen

Kuka on Suomen puhutuin ja tunnetuin toimittaja juuri nyt?

Tällä viikolla tittelin voi antaa Arman Alizadille, joka vetää omaa reportaasiohjelmien sarjaansa Nelosella.

Alizadin kymmenosainen reportaasisarja Arman Pohjantähden alla eteni tiistaina kolmanteen osaansa. 45-minuuttisessa jaksossa Alizad esitteli moottoripyöräjengi Cannonballin jäseniä ja toimintaa Suomessa ja Virossa.

Alizadia sekä arvostetaan että arvostellaan tv-toimittajana. Viime viikolla hänen ohjelmansa pääkaupunkiseudun asunnottomissa herätti monissa myötätuntoa ja auttamishalua.

Tiistaina esitetty Cannonball-jakso sai osakseen myös ihailua mutta myös voimakasta kritiikkiä, sillä Alizadin nähtiin veljeilleen rikollisjärjestönä yleisesti pidetyn moottoripyöräjengin kanssa.

Ohjelman ongelmista kirjoitti esimerkiksi Helsingin Sanomien kokenut rikostoimittaja Minna Passi. Sen artikkelin voit lukea tästä.

Video ei herkille! Moottoripyöräkerhon juhlissa raju kädenvääntö: ”Ensimmäinen käsi mikä katkesi”
Video ei herkille! Moottoripyöräkerhon juhlissa raju kädenvääntö: ”Ensimmäinen käsi mikä katkesi”
Arman Pohjantähden alla -sarjan kolmannessa jaksossa Arman Alizad pääsee moottoripyöräkerho Cannonballin matkaan. Kerhon 24-vuotisjuhlissa väännetään kättä, ja myös Arman ottaa osaa harjoitusmatsiin. Kerholaisten alkaessa oikean kilpailun, napsahtaa yhden kerholaisen käsi poikki kuin koivun oksa: ”Se on ensimmäinen käsi mikä katkesi”. Video ei sovi herkimmille! Arman Pohjantähden alla tiistaisin kello 22 Nelosella.

Alizad sanoo, että hän ei ole yllättynyt kritiikistä. Hänen mielestään moottoripyöräjengeistä on liikkeellä stereotyyppinen kuva ja hänen mukaansa on selvää, että rikostoimittajien näkökulma perustuu rikokseen.

”Jos minä lähden sillä kulmalla sisään, haastattelen silloin rikollista enkä ihmistä. On helppoa sanoa, että kritiikki puuttuu. Mutta mihin sitä tarvitaan? Joka vuosihan moottoripyöräjengien jäsenten pidätyksistä kerrotaan. Eikö se oikeastaan kerro siitä, että älä anna heille ääntä?”

Siitähän Alizadin ohjelman vastaisessa kritiikissä on juuri kysymys: moottoripyöräjengien halusta muuttaa imagoaan, saada julkisuudessa oma kuva käännetyksi toiseksi.

Nelonen
Toimittaja Arman Alizad ystävystyi kiistellyssä ohjelmassaan moottoripyöräjengiläisten kanssa.
Toimittaja Arman Alizad ystävystyi kiistellyssä ohjelmassaan moottoripyöräjengiläisten kanssa.

Alizad sanoo kritiikin ymmärtävänsä. Sitten hän ottaa vertauksen elokuvien puolelta.

”Minä haluan tavata Patrick Batemanin päiväsaikaan, vaikka tiedän mitä hän tekee yöllä.”

Mitä se tarkoittaa? Patrick Bateman on kirjailija Bret Easton Ellisin luoma hahmo, joka on päivät pankkiiri ja yöt sarjamurhaaja. Puhuessaan Batemanista Alizad tarkoittaa sitä, että hän haluaa kohdata jokaisen ihmisen ihmisenä.

”Meillä on tällainen ennakkokuva moottoripyöräjengeistä, jossa liivijätkät ovat mustat lasit päässä joko hautajaisissa tai oikeussalissa. Minusta on hienoa puhua jostakin muusta kuin tästä”, Alizad sanoo.

”Minun lähtökohtani oli tavata tyypit ja olla heidän arjessaan. Samaan tapaan kuin olen tavannut aiemmissa ohjelmissani Manilassa vankilajengiä tai ihmisiä Brasilian faveloissa. Kysyä heiltä, miten he näkevät yhteiskunnan, ja mitä mielipiteitä heillä on.”

Alizad tekee ohjelmaa Neloselle oman tuotantoyhtiönsä laskuun. Helsingin Sanomien haastatteluun hän vastaa junassa matkalla Tampereelle. Aamupäivän hän on editoinut uuden sarjansa viimeisiä jaksoja. Iltapäivällä hän puhuu lastensuojeluseminaarissa Tampereella.

”Olen haastatellut vastikään myös Sauli Niinistöä. Puhun hänen kanssaan Tex Willeristä ja Obelixista, mutta myös maailmanpolitiikasta tai Suomen tilasta. Tämä on minun tapani tehdä tv-ohjelmaa. Haastattelen samalla seitsenvuotiaan pojan uteliaisuudella ja avoimella sydämellä asunnottoman ja kolmoismurhaajan tai jonkun muun.”

”Kun haastattelen tappajaa, kyllä mua kiinnostaa se kysymys, mitä he ajattelivat sillä hetkellä, kun he painoivat puukon kylkeen. Haluan tuntea sen ihmisen.”

Arman Alizad on ohjelmineen hyvin suosittu, mutta ihan perinteinen toimittaja hän ei ole. Räätälitaustainen, suomeniranilainen 45-vuotias televisiokasvo aloitti ohjelmauransa kamppailulajeista kertoneella Kill Arman -sarjalla. Sen jälkeen hän on kiertänyt maailmaa muun muassa Viimeinen ristiretki -sarjassa.

Uutuusohjelma Arman Pohjantähden alla on ollut viime viikkoina Nelosen katsotuimpia ohjelmia. Uudella sarjallaan Alizad asettuu osaksi sosiaalisesti tiedostavaa journalistista tv-perinnettä, jota ovat Suomessa aiemmin edustaneet esimerkiksi Ylen Mirja Pyykkö ja MTV:lle vuosia ohjelmia tehtaillut Hannu Karpo. Heidät tunnettiin toimittajina, joiden sosiaalisia ongelmia käsitelleissä ohjelmissa ei vierastettu tunteellisuutta eikä katsojan omatuntoon vetoamista.

”Karpo on näistä tutumpi, ja tietyllä tavalla voin pitää heitä esikuvina. Yksi minun suurista supersankareistani on kuitenkin Rauli Virtanen ”, Alizad sanoo.

Rauli Virtanen on yksi Suomen kokeneimpia ulkomaantoimittajia ja sotareporttereita. Mitä luulet, olisiko Rauli Virtanen ottanut sinun tapaasi käsivarteen muistotatuoinnin kerhovierailusta niin kuin sinä teit tiistaina esitetyssä ohjelmassa?

”En tiedä”, Alizad sanoo aluksi ja selittää sitten tatuoinnin osaksi metodia, jolla hän ”pääsee lähemmäs ihmistä”.

Kun Alizadilta kysyy, onko hän toimittaja astuessaan sisään esimerkiksi Cannonballien kerhotaloon, vastaus on sekä että.

”Luulen, että se on 51 pinnaa Arman, ja 49 pinnaa toimittaja”, Alizad sanoo.

”Toimittajana oleminen on työkalu, kanava. Siten voin välittää yleisölle asioita, jotka haluan itse tietää. Siksi esimerkiksi tein Kill Arman -sarjan. Kamppailulajit, Bruce Leen salaa Iranissa katsomani elokuvat ja jediritarit ovat aina kiinnostaneet minua.”

Miksi et käy ohjelmassa läpi esimerkiksi oikeustuomioiden avulla jengiläisten tuomioita kiristyksistä, murhan yrityksistä ja pankkiryöstön yrityksistä?

”Silloin olisi taas palattu käsittelemään rikoksia. Samalla olisi karattu siitä, että halusin tavata heitä ihmisinä. En halunnut tehdä sitä. Ja nämä rikoksethan on jo käsitelty aiemmin. Eli nuorisokielellä KVG, kato vittu googlesta.”

Nelonen
Alizadin ohjelmassa esiteltiin Cannonball-kerhon kokousta.
Alizadin ohjelmassa esiteltiin Cannonball-kerhon kokousta.

Alizad toimii siis eri tavalla kuin useimmat toimittajat. Hänelle ei ole ongelma näyttää omia kyyneleitään ja liikutustaan halatessaan asunnotonta omassa ohjelmassaan tai ystävystyä kameran edessä rikollisjengin jäsenten kanssa.

Alizad ei suoraan sano, että perinteisten mediatalojen ajatus toimittajista olisi väärä. Perinteinen toimittajahan olisi jättänyt tatuoinnin ottamatta ja jättänyt myös näyttämättä moottoripyörällä ajelun kerholaisten kanssa.

”Se 51 prosentin Arman haluaa myös itse kokea. Kaikki toimittajat on uteliaita, mutta minun pitää ruokkia itseäni itse kokemisella”, Alizad sanoo työtavastaan.

Alizadin mielestä perinteiset mediat ovat kuitenkin osin vastuussa ennakkoasenteista, joita hän ohjelmillaan haluaa kumota. Kohtaamisia ihmisten välillä on mediassa liian vähän, hän sanoo.

Alizad puhuu paljon erikoisista tyypeistä, joita hän on tavannut eri puolilla maailmaa tv-ohjelmia tehdessään.

”Kiehtovinta on aina se, miten meitä kaikkia yhdistää ihmisyys. Vaikka et hyväksy toisen tekoja, niin jos kuitenkin pystyt ymmärtämään, niin silloin ollaan aina lähempänä universaalia yhteistyötä kaikkien ihmisten ja kansojen kesken.”

Cannonballista kertovassa ohjelmassa Alizad siivosi aluksi kerhotalon vessaa, keskusteli heidän kanssaan ja osallistui heidän juhliinsa ja kokouksiin, otti jengiläisiltä tatuoinnin käsivarteen ja lopulta hän ajoi moottoripyörällä, jonka hän osti kerholaisten suosimasta pyöräliikkeestä.

Ohjelmassa jengiläisistä ja toimittajasta tuli ystäviä. Sellainen on Alizadilla tapana. Yleensä kaveerauksen nähdään vaarantavan toimittajan riippumattomuuden.

Mitä jos olisit saanut moottoripyöräjengistä tietoosi jotakin rikollista. Mitä olisit tehnyt sen tiedon kanssa?

”Olen kiitollinen, että tuollaista ei ole tapahtunut. Mitä sä tekisit, jos sun veli olisi tehnyt jotain pahaa? Vasikoitko vai mitä sä teet?” Alizad sanoo.

Alizadin mukaan maailmassa on kaksi isoa ongelmaa: kouluttamattomuus ja se, että me emme ymmärrä toisiamme.

”Ja ensimmäinen linkittyy toiseen. Jos sulla on enemmän tietoa ja koulutusta, pystyt ymmärtämään enemmän myös muita.”

Alizad sanoo, että hän hakee ohjelmillaan myös muutosta. Itse hän puhuu ”asioihin heräämisestä”.

”Se tarkoittaa vallitsevien olosuhteiden ja olotilojen kyseenalaistamista ja sitä, että kyseenalaistetaan myös omat mielipiteet ja asenteet. Voi olla, että viiden vuoden päästä olen ihan eri mieltä”, Alizad sanoo.

Viime vuonna Alizad kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, miten hän on muuttanut mieltään suhteessa maahanmuuttoon. Aiemmin hänen kantansa oli hyvin kielteinen, nyt hän näkee tärkeäksi ihmisten auttamisen.

Tv-ohjelmansa tulevissa jaksoissa Alizad käsittelee muun muassa rikosuhrien omaisia, lasten oikeuksia, vanhustenhoitoa ja maanpuolustusta. Usein hän antaa ohjelmissaan äänen niille, jotka eivät kuulu median keskeisiin kasvoihin. Se merkitsee myös sitä, että tv-kasvona hän on yhdistelmä julkkista, toimittajaa ja aktivistia.

Voisi jopa ajatella, että Alizad olisi tulevaisuudessa kiinnostunut lähtemään politiikkaan. Monet entiset tv-toimittajat ovat nimittäin lähteneet politiikkaan ja nousseet kansanedustajiksi.

Alizad sanoo ehdotukseeni painokkaasti: Ei.

”Politiikkaan en lähde. Se on liian likainen pelikenttä. Pystyn oman duunini kautta vaikuttamaan enemmän asioihin kuin menemällä osaksi koneistoa, jossa mun mielipiteet hukkuu muiden joukkoon. Olen helvetin sinnikäs, mutta en noin sinnikäs.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Nelonen
Arman Alizad seurasi Cannonballin toimintaa noin vuoden ajan ja tapasi jengiläisiä näiden kokoontumisissa.
Arman Alizad seurasi Cannonballin toimintaa noin vuoden ajan ja tapasi jengiläisiä näiden kokoontumisissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat