Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yona tekee ihan mitä haluaa – tangon jälkeen vuorossa räp

Tangomenestyjä hyppäsi hiphop-housuihin ennen seitsemättä soololevyään.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Jonne Heinonen / HS
Johanna Pitkänen eli Yona nimeää räp-sparraajikseen Aksimin, Asan, Super Jannen ja Jodarokin sekä aviomiehensä Pitkäsen Matin.
Johanna Pitkänen eli Yona nimeää räp-sparraajikseen Aksimin, Asan, Super Jannen ja Jodarokin sekä aviomiehensä Pitkäsen Matin. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Yona

 Laulaja-lauluntekijä Johanna Pitkänen syntyi vuonna 1984 Neunkirchenissa Itävallassa. Vietti lapsuutensa Oulussa, asuu Helsingissä.

 Emma-palkittu helluntailaisperheen kasvatti aloitti uransa kirkkokuorossa. Jättänyt uskonnollisen yhteisön.

 Julkaissut viisi sooloalbumia ja kaksi levyä Liljan Loisto -kokoonpanossa. Esiintyy 11-henkisen Liikkuvat pilvet -orkesterin kanssa.

 Räp-henkinen Jano-ep ilmestyy elokuussa. Kirjoittaa seitsemättä sooloaan.

Marko Ylitalo

”Pois kulisseihin meni, minä jäin penkkiin vavisten ja musiikki on päättynyt”, laulaa Harri Saksala Ballerina-iskelmässään. Se kertoo katsojan sydäntäsärkevästä kaukoihastuksesta tanssijaan, joka niin sanotusti ei olekaan vapailla markkinoilla. Nyt kaihoisa melodia soi teollisuusrakennuksen uumenissa Helsingin Herttoniemessä.

Sävellys toimii ”leikittelevänä tunnuskappaleena” Johanna Pitkäsen eli Yonan tulevalle julkaisulle, jonka piti ilmestyä jo tänä keväänä. Artistin aikaisempien tuotosten perusteella sävelmä sopii luontevasti tämän pirtaan.

Tällä kertaa Yona ei kuitenkaan ole tekemässä odotusten kaltaista musiikkia. Hän on levyttämässä räppiä.

Jos pitäisi nimetä yksi tunnetila, joka määrittää Yonan tekemisiä, se olisi vilpitön rakkaus musiikkia kohtaan, hän sanoo. Ja täysin vilpittömästi, vaikka se kliseiseltä saattaa kuulostaakin.

Aivovuodon lisäksi Yonan laulua on kuultu kymmenillä räpjulkaisuilla Stig Doggista Pyhimykseen, mutta niissä hän laulaa poikkeuksetta melodioita.

”Mimmeille ei ole muodostunut omanlaista tyyliä, koska kaikki räpissä on aina ollut erittäin maskuliinista. Aiheet, mistä puhutaan ja miten puhutaan. Vaati hirveästi uskallusta, että rupesin itse räppäämään.”

Jonne Heinonen / HS
Yona
Yona

Rohkeus onkin avainsana tuoreessa levytyksessä. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta naisen osana hiphopissa on perinteisesti ollut esineellistyä musiikkivideoilla, vaikka viime vuosina esiin on astunut useampikin räppiä tekevä nainen.

”Omiin juttuihin hakee turvaa esikuvien kautta. Ei suomiräpissä – eikä oikeastaan englanninkielisessäkään – ole ollut sellaisia mimmejä, joihin voisin samastua. Tai varmasti on, mutta en vaan tiedä heitä.”

Nyt Yonasta itsestään on tullut esikuva, mistä hän on onnellinen.

”Todella monet nuoret mimmit ovat keikoilla tulleet kiittelemään siitä, kuinka paljon olen rohkaissut heitä. Koen, että tehtävänäni on inspiroida muita tekemään musiikkia.”

Vuonna 2010 laulaja-lauluntekijä julkaisi Pilvet liikkuu, minä en -debyyttialbuminsa, jonka folkin, popin, iskelmän ja virsien sekoitusta kutsuttiin uudeksi kansanmusiikiksi. Sen jälkeen soololevyjä on ilmestynyt lähes vuosittain.

”Haluan jättää sellaisen sanoman, että voi tehdä ihan mitä tahansa haluaa, eikä tarvitse olla yhteiskunnan normien mukainen. En osaa itse elää sillä tavalla kuin saarnaan, mutta aina pyrin siihen. Välillä onnistun, välillä en todellakaan”, 32-vuotias artisti sanoo.

Yksi esimerkki onnistumisista nähtiin, kun Yona pyrki punk-performanssin hengessä tangokuninkaalliseksi. Ensikertalainen sijoittui toiseksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailussa.

”Enkä nyt ole ryhtymässä miksikään räppäriksi, kuten en aikonut ruveta tangolaulajaksikaan.”

Tangolevyn hän kuitenkin julkaisi.

Saksalan Ballerina soi, kun Yona vuosi sitten saapui ensi kertaa herttoniemeläiseen studioon laulamaan hiphop-yhtye Aivovuodon kappaleelle. Hän odotti, että huoneessa käryäisi pilvi, mutta sen sijaan siellä tuoksui jotain muuta makeaa: tuore pulla ja kuuma kahvi. Niin nytkin.

Kokoonpanoon kuuluvat räppäri Matti ”Jodarok” Salminen ja tuottajakaksikko K.V.N & Lobo eli Mio ja Visa Mäkinen, jotka tuottavat Yonan tulevan Jano-levytyksen.

”Heitin silloin heille, että olen aina halunnut tehdä räp-levyn ja että voisitteko tehdä sen kanssani. Olen ennenkin sanonut samaa, mutta kukaan ei ole ottanut sitä vakavasti. Parin viikon päästä he lähettivät jo ensimmäiset biitit.”

Jos Ballerinassa on pelkästään yksisuuntaista lempeä, niin herttoniemeläisessä studiossa rakkaus ja luottamus ovat molemminpuolisia.

”Kaipaan paljon ystävyyttä ja veljellisyyttä ympärilleni. Ei sellaista synny levy-yhtiössä, vaikka kuinka sanottaisiin, että olemme kaikki yhtä isoa perhettä.”

Esimakua tulevalta ovat antaneet Ei oo haluu ja Nättii, eipä -singlet. Jälkimmäisessä kappaleessa Yona riimittelee: ”taas tuli melankolia kylään, täl kertaa kysymättä, ees ehtinyt en pyytää”.

”Uin kyllä todella syvissä vesissä. Melankolia on hyvin tuttu vieras ja päivittäinen elämänkumppani. Yksi iloisimmista oivalluksista pitkään aikaan on ollut se, että suru kuuluu elämään, eikä sitä tarvitse juosta väen vängällä pakoon.”

Oloonsa voi kuitenkin itse vaikuttaa. Voi päättää, että viettää koko vuoden ilman alkoholia tai vuoden ilman sokeria ja toisen vailla Facebookia, kuten Yona on tehnyt.

Tästä niskalenkkimäisestä suhtautumisesta omaan elämään kertoo tulevan levytyksen nimikappale Jano.

”Ei pidä jämähtää ja jäädä rypemään. Ainahan voisin etsiä syitä vaikka uskonnollisesta perhetaustastani tai ex-poikaystävästäni, olla vihainen levy-yhtiösedille tai harmissani siitä, että olen epätasapainoinen ihminen. Yllättäen on ollut todella vapauttavaa ymmärtää, että voin tehdä, mitä haluan, kunhan otan siitä myös vastuun. Enkä koe sitä taakkana.”

Yona Helsingin Virgin Oilissa (Mannerheimintie 5) pe 22.4. klo 22. Liput 14 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat