Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittaja Vesa Sirén sai Otavan tietokirjapalkinnon

Säveltäjä Jean Sibeliukseen musiikkitoimittaja ja tietokirjailija ei aio ihan heti taas tarttua

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Klassisesta musiikista usein kirjoittava Vesa Sirén sai keskiviikkona Otavan tietokirjapalkinnon.
Klassisesta musiikista usein kirjoittava Vesa Sirén sai keskiviikkona Otavan tietokirjapalkinnon. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén sai torstaina Otavan kirjasäätiön tietokirjapalkinnon.

”Menin kerrankin hiljaiseksi, kun minulle kerrottiin”, Sirén kuvailee hetkeä, jolloin hän sai tietää tulossa olevasta tunnustuksesta.

”On suuri kunnia saada palkinto, jonka aiempia saajia ovat esimerkiksi Paavo Castrén ja Jaakko Hämeen-Anttila.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Vesa Sirén on ”poikkeuksellisen laaja-alainen, utelias, tuottelias ja paneutuva kirjoittaja”.

Sirénin tuorein tietokirja on viime vuonna ilmestynyt Kohtalona Sibelius, mutta palkinnon hän on saanut koko tietokirjatuotantonsa perusteella.

Otavan myöntämän palkinnon arvo on 15 000 euroa. Mihin aiot palkintorahat käyttää?

”Ihan ensimmäiseksi ostan muut Otavan palkitsemien kirjailijoiden uudet teokset, esimerkiksi opiskelukaverini Petri Tammisen uuden kirjan”, Sirén sanoo. Sirénin palkitsemisen yhteydessä Otava jakoi muitakin palkintoja, ja Petri Tamminen sai Veijo Meri -palkinnon.

Usein sanotaan, että tietokirjojen tekeminen ei lyö leiville. Sirén sanoo olevansa tyytyväinen.

Sirén korostaa, että tietokirjoja ei lähdetä tekemään myynti mielessä. Hänen mukaansa työ kulttuuritoimittajana ja tietokirjojen laatiminen täydentävät toisiaan. ”Tietokirjallisuus on journalismin laajentuma”, Sirén sanoo.

”Myyntiluvuista ei minulla ole valittamista”, Sirén sanoo.

”Olin onnellinen, miten paljon esimerkiksi kapellimestarikirja myi”, hän sanoo. Asiaa auttoi, että Sirénin Suomalaiset kapellimestarit palkittiin vuonna 2010 Tieto-Finlandialla.

Sirén kiittelee vuolaasti Helsingin Sanomien kulttuuritoimitusta. ”Ainutlaatuinen työyhteisö”, Sirén sanoo.

”Toimituksessa on ollut useita inspiroivia esimerkkejä siitä, miten kulttuuritoimittaminen ja tietokirjojen teko tukevat toisiaan. Esimerkkeinä ovat nykyiset kollegat sekä esimerkiksi Pekka Tarkka, Seppo Heikinheimo ja Hannu-Ilari Lampila.”

Sirén sanoo, että hän ei välttämättä olisi ollenkaan osannut ryhtyä kirjoja tekemään ilman työkavereiden kehotuksia.

”Olin kirjoittanut artikkelin Sibeliuksesta aikalaisten silmin joulukuun 1995 Kuukausiliitteeseen, ja toisistaan tietämättä kaksi kollegaa, Antti Majander ja Seppo Heikinheimo, kehottivat laajentamaan aihetta kirjaksi. Vein innostuneena idean Otavalle, he sanoivat kyllä, ja lupasivat pienen apurahankin. Niin minut sitoutettiin”, Sirén kertoo.

”Olisiko kirjojen teko tullut muuten nuoren toimittajan mieleen, vaikea sanoa.”

Mikä kirja Sirénillä on vielä tekemättä?

”Ei ole ollut kiirettä aloittaa uutta kirjaa. Kohtalona Sibelius oli niin intensiivinen rutistus”, Sirén sanoo.

Mahdollisen seuraavan teoksen sopimus on kuitenkin jo mietinnässä. Jos sopimus syntyy, Sirén tekisi kirjan yhdessä valokuvaaja Juha Metson kanssa. Aihetta Sirén ei paljasta. Parivaljakko teki yhdessä aiemmin vuonna 2013 kirjan Sielun veljet -yhtyeestä.

Sibeliukseen Sirén ei aio seuraavaksi tarttua. ”Pitäisi tehdä yksi tietokirja jostakin muusta aiheesta ennen kuin voi ajatella kolmatta kirjaa Sibeliuksesta.”

Kauan ei ajatus ehdi leijua kulttuuritoimituksen sohvanurkassa, kun Sirén kuitenkin yhtäkkiä palaa Sibelius-aiheeseen.

”Yksi vaihtoehto on että tekisi Sibeliuksesta väitöskirjan. Se projekti ei kuitenkaan käynnisty ainakaan vuoteen tai kahteen.”

Tietokirjapalkinnon lisäksi Otava jakoi myös muita palkintoja. Kaarina Helakisa -palkinto myönnettiin Helena Warikselle ja oppimateriaalipalkinto Megafon -työryhmälle Anna Blom, Mikaela Friis, Sari Kokkonen, Siri Liukkala ja Sari Pukonen.

Erkki Reenpää -suomentajapalkinnon sai Kaijamari Sivill.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat