Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muusikko Prince on kuollut – popmusiikki menetti yhden vaikutusvaltaisimmista idoleistaan

”Syvän surun vallassa vahvistan, että legendaarinen, ikoninen esiintyjä, Prince Rogers Nelson, on kuollut Paisley Parkin asunnossaan tänä aamuna”, tiedottaja Yvette Noel-Schure sanoi.

Kulttuuri
 
Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Torstaina kerrottiin, että Princen kartanosta Minnesotasta oli löydetty tajuton henkilö, joka myöhemmin todettiin kuolleeksi. Amerikkalaisviestimet vahvistivat myöhemmin, että kuollut on Prince. Kuva: Reuters

Yhdysvaltalainen muusikko Prince on kuollut. Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja menestyneimmistä poptähdistä oli kuollessaan 57-vuotias.

Pop-ikonin kuoleman vahvistaa Princen tiedottaja.

”Syvän surun vallassa vahvistan, että legendaarinen, ikoninen esiintyjä, Prince Rogers Nelson, on kuollut Paisley Parkin asunnossaan tänä aamuna”, tiedottaja Yvette Noel-Schure sanoi torstaina uutistoimistojen mukaan.

Hän ei antanut Princen kuolemasta lisätietoja.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että Princen asunnosta Minnesotan osavaltiosta oli löydetty tajuton henkilö, joka oli myöhemmin todettu kuolleeksi. Paisley Parkissa on asunnon lisäksi Princen studio.

Carverin piirikunnan viranomaiset kertoivat torstaina aamulla paikallista aikaa tutkivansa kuolemantapausta Paisley Parkin studiolla.

Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet kuolemantapauksesta yksityiskohtia, ennen kuin tieto oli saatettu lähiomaisille, kirjoittaa Minnesotan osavaltion suurin lehti Star Tribune.

Kun Princen kuolema oli vahvistettu, studion eteen Audubon Roadille alkoi kerääntyä faneja, jotka toivat paikalle kukkia ja pehmoleluja.

Prince, syntymänimeltään Prince Rogers Nelson, oli yksi popmusiikin vaikutusvaltaisimmista ja menestyneimmistä hahmoista. Häntä pidetään erittäin merkittävänä laulajana ja lauluntekijänä.

Hän sävelsi satoja kappaleita itselleen ja muille. Levyjulkaisuja kertyi vuosien varrella 39. Hän hallitsi useita instrumentteja.

Princen uran käynnistyi 1970-luvulla. Kansainväliseksi tähdeksi hän nousi seuraavalla vuosikymmenellä.

Vuonna 1984 ilmestynyttä albumia Purple Rain on kuvailtu yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista levyistä.

Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat muun muassa Purple Rain, 1999, When Doves Cry, Cream ja Kiss.

Hänen musiikissaan yhdistyivät jazz, funk ja disco. Yli 40 vuotta jatkuneen uransa aikana Prince myi yli 100 miljoonaa levyä.

Vuonna 1993 Prince muutti nimensä symboliksi, jolla ei ole lainkaan lausuttavaa muotoa, mutta myöhemmin hän alkoi taas käyttää vanhaa nimeään.

Viikko sitten torstaina Princen kerrottiin konsertoineen sairaana Atlantassa. Muusikko ei ollut tuntenut oloaan hyväksi keikan aikana.

Konsertin jälkeen Princen yksityiskone oli joutunut laskeutumaan Illinoisin osavaltiossa sijaitsevaan Molinen kaupunkiin, koska supertähden vointi oli huonontunut.

Koneen laskeuduttua Prince oli viety sairaalaan. Syyksi kerrottiin flunssa.

Muutamaa tuntia myöhemmin Princen Twitter-tilille ilmaantui viesti sanoilla ”I am #transformed” (Olen muuttunut).

Sairaalatapauksen jälkeen Prince piti viime lauantaina Paisley Parkissa juhlat, jonne oli kymmenen dollarin sisäänpääsymaksu, kirjoittaa Star Tribune. Prince halusi näyttää faneilleen juhlissa, että hän on kunnossa.

Prince ilmestyi paikalle puolen yön jälkeen ja esitteli yleisölle uutta purppuranväristä pianoaan ja myös soitti sillä. Esillä oli myös uusi purppuranvärinen kitara, millä Prince ei kuitenkaan soittanut.

Persoonallisen pop-ikonin elämään mahtui megahittejä, vastasyntyneenä kuollut lapsi sekä useat Suomi-oharit

1958. Prince Rogers Nelson syntyy 7.6.1958 Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

1970-luku. Prince perustaa ensimmäisen yhtyeensä 15-vuotiaana. Hän soitti jo nuorena useita instrumentteja. Hänen innoittajiaan olivat muun muassa funklegendat Sly and the Family Stone, James Brown sekä kitaravetoisen rock-musiikin suuriin uudistajiin kuuluva Jimi Hendrix.

1978. Prince julkaiseen ensimmäisen albuminsa nimeltään For You. Hän soitti kaikki levyn instrumentit itse.

1980. Prince julkaisee muun muassa funkia, rockia ja popia yhdistelevän albumin Dirty Mind. Levy oli kriitikoiden suosikki, muttei ollut kaupallinen menestys.

1984. Princen Purple Rain julkaistaan. Levy on valtaisa menestys ja myy yli 20 miljoonaa kappaletta. Levyltä nousee suurhitiksi Princen kenties tunnetuin kappale Purple Rain.

1989. Prince säveltää musiikin Tim Burtonin ohjaamaan Batman-elokuvaan. Levystä tulee suuri menestys.

1993. Prince muuttaa nimensä symboliksi, jolla ei ollut lainkaan ääntämisasua. Muutosta edeltää riita levy-yhtiön kanssa. Hän käytti symbol-nimitystä vuosituhanneen vaihteeseen saakka.

1996. Tuolloin 37-vuotias Prince avioituu taustalaulajansa Mayte Garcian kanssa ystävänpäivänä. Pari saa poikavauvan, mutta lapsi kuolee vain viikko syntymänsä jälkeen. Pariskunta erosi vuonna 1999.

2001. Princeksi nimensä jälleen vaihtanut taiteilija kohauttaa liittymällä Jehovan todistajiin. Hän julkaisee vuonna 2003 albumin The Rainbow Children.

2007. Prince esiintyy Super Bowlin väliaikashowssa. Princen esiintymistä seuraa television välityksellä noin 140 miljoonaa ihmistä.

2011. Prince konsertoi Suomessa kerran, heinäkuussa 2011. Tätä ennen hän perui Suomeen tulon viidesti.

2015. Persoonallisista tempauksistaan tunnettu artisti poisti elokuussa 2015 kaiken tekemänsä musiikin Spotifyin ja Applen kaltaisista suoratoistopalveluista. Levy julkaistiin Tidal-suoratoistopalvelussa joulukuussa 2015.

Ethan Miller
Muusikko Prince on kuollut.
Muusikko Prince on kuollut.
Joyce George / Reuters
Prince elokuvansa Graffiti Bridge ensi-illassa 1.11.1990.
Prince elokuvansa Graffiti Bridge ensi-illassa 1.11.1990.
Peter Morgan / Reuters
Essence Awards -juhlissa New Yorkissa 4. huhtikuuta 1997.
Essence Awards -juhlissa New Yorkissa 4. huhtikuuta 1997.
Marc Serota / Reuters
Prince esiintyi Super Bowlissa Miamissa vuonna 2007.
Prince esiintyi Super Bowlissa Miamissa vuonna 2007.
Chris Pizzello / Reuters
Yllätysesiintyminen American Idol -TV-ohjelmassa 24.5.2006.
Yllätysesiintyminen American Idol -TV-ohjelmassa 24.5.2006.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat