Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prince 1958–2016

Prince oli linkki sukupolvien ja tyylien välillä

Prince oli viimeisiä mystiseksi jääneitä supertähtiä. Hän ei päästänyt tiedotusvälineitä lähelleen, eikä lähtenyt näyttäytymään sponsorilakanan eteen silloinkaan kun menot olivat suuremmat kuin tulot, kirjoittaa Ilkka Mattila torstaina kuolleesta popikonista.

Kulttuuri
 
LUCAS JACKSON
Prince Apollo-teatterissa New Yorkissa 2010.
Prince Apollo-teatterissa New Yorkissa 2010. Kuva: LUCAS JACKSON

Princenä tunnettu muusikko ja lauluntekijä Prince Rogers Nelson kuoli kotonaan Minneapolisissa torstaina. Hän oli syntynyt Minneapolisissa 7. kesäkuuta 1958.

Prince oli rhythm & bluesin ja popmusiikin tärkeimpiä muovaajia ja suunnannäyttäjiä ja maailman tunnetuimpia poptähtiä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan olivat muiden muassa Purple Rain, 1999, When Doves Cry ja Kiss. Hän yhdisti 1900-luvun puolivälistä periytyvän rhythm & bluesin ja rock and rollin viime vuosikymmenten elektroniseen rytmimusiikkiin ja toimi linkkinä sekä mustan musiikkiperinteen ja valkoisen popin mutta myös eri sukupolvien välillä.

Pohjimmiltaan Princen musiikki oli 1970-luvun funkia, mutta siihen oli sulautettu myös jazzia, psykedeelistä rockia ja tarttuvaa poppia. Muusikkona Prince hallitsi kaikki elektroniseen rockiin tarvittavat instrumentit, mutta vahvimmillaan hän oli laulajana ja varsinkin kitaristina.

Prince toi mustaan rytmimusiikkin äärimmilleen yliohjatun särökitaran, joka oli siirtynyt Jimi Hendrixin kuoleman jälkeen valkoisten rocksoittajien instrumentiksi. Vaikka Princen musiikin ja imagon juuret voi jäljittää Hendrixiin ja Little Richardiin, niin hänet tunnettiin myös artistina, joka halusi toimia traditoiden vastaisesti.

Prince taisteli levy-yhtiöiden ja kustannusyhtiöiden valtaa vastaan ja ja pyrki asemaan, jossa taiteen tekijä voi määrätä mahdollisimman tarkasti, miten hänen työnsä tuloksia myydään ja levitetään. Sopimuksista riidellessään hän turvautui omintakeisiin ratkaisuihin.

Warner-yhtiön kanssa riidellessään hän muutti vuonna 1993 artistinimensä graafiseksi symboliksi. Viime vuosina hän teki kaikkensa kontrolloidakseen sitä miten hänen musiikkiaan levitetään suoratoistopalveluissa.

Prince päästi musiikkiaan verkkoon vain rajoitetusti. Kun David Bowie kuoli tammikuussa, sosiaalinen media täyttyi hänen hienoimmista kappaleistaan ja konserttivideoistaan.

Princen aikaista poismenoa surraan muutamalla yleisön joukosta kuvatulla konserttitaltioinnilla ja uutisvideolla. Prince oli viimeisiä mystiseksi jääneitä supertähtiä. Hän ei päästänyt tiedotusvälineitä lähelleen, eikä lähtenyt näyttäytymään sponsorilakanan eteen silloinkaan kun menot olivat suuremmat kuin tulot.

Haastateltavaksi Prince suostui vain harvoin ja yleensä haastattelija ei saanut käyttää nauhuria.

Kiertueiden välillä hän linnoittautui kotikaupunkiinsa Minneapolisiin rakentamaansa päämajaan, Paisley Parkiin, jonka studioissa hän teki vuosikausien ajan maanisesti musiikkia ja kuvasi musiikkivideoita kappaleisiin joita ei koskaan julkaistu.

Elämäntapansa ja liiketoimintamallinsa aiheuttamien kulujen takia Prince keikkaili paljon. Arvaamattomuus leimasi myös hänen kiertueitaan, ja esimerkiksi Suomeen Prince tuli esiintymään ensimmäisen ja ainoan kerran vasta vuonna 2011 useiden peruutusten jälkeen. Alun perin esiintyminen oli sovittu keväälle 1988.

Heinäkuussa 2011 Prince soitti Hartwall Arenassa 27 kappaleen mittaisen keikan.

Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Torstaina kerrottiin, että Princen kartanosta Minnesotasta oli löydetty tajuton henkilö, joka myöhemmin todettiin kuolleeksi. Amerikkalaisviestimet vahvistivat myöhemmin, että kuollut on Prince. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat