Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shakespeare on maailman kuuluisin kirjailija ja silti mysteeri

Tasan 400 vuotta sitten kuolleen William Shakespearen elämästä on paljon kysymyksiä. Vastauksia niihin ei juuri ole.

Kulttuuri
 
Shannon Stapleton / Reuters
Kokoelma William Shakespearen runoista vuodelta 1640 oli myynnissä Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa vuonna 2006.
Kokoelma William Shakespearen runoista vuodelta 1640 oli myynnissä Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa vuonna 2006. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters

Harvasta kirjallisuuden ikiklassikosta tiedetään yhtä vähän kuin William Shakespearesta, jonka kuolemasta on tänään kulunut tasan 400 vuotta. Jokainen vähänkään kirjallisuuteen perehtynyt tuntee hänet kuin omat taskunsa, vaikka ei tiedäkään hänestä juuri mitään.

Sama pätee myös tutkijoihin. Maailman tunnetuimman kirjailijan ensimmäisistä 19 elinvuodesta on säilynyt vain kolme historiallista dokumenttia.

Artikkeliin liittyvät

”Ei ole olemassa ainuttakaan hyvää elämäkertaa Shakespearesta, mikä ei johdu siitä, etteikö hänestä tiedettäsi tarpeeksi, vaan siitä, ettei ole tarpeeksi tiedettävää”, muistutti yhdysvaltainen kriitikko ja tutkija Harold Bloom vuonna 1994.

Monet ovat myös epäilleet, onko 39 näytelmää ja 154 sonettia nimiinsä vienyttä William Shakespearea edes ollut olemassa.

Tutkija Anthony Holden tähdentää, että näille tyhjänpäiväisille väitteille ei ole mitään perusteita. Yhtä joutavia ovat väitteet, että hän olisi ollut nainen, kollektiivinen nimimerkki tai syvästi oppinut aristokraatti.

Tukevaa maata on kuitenkin jalkojen alla vähän.

Epävarmuus alkaa jo kirjallisuuden suurmiehen syntymästä, jonka ajankohdasta ei ole päästy yksimielisyyteen.

Yhtä mieltä tutkijat ovat siitä, että Shakespearen ristiäiset kirjattiin Stratfordin Pyhän kolminaisuuden kirkon rekisteriin keskiviikkona 26. huhtikuuta 1564, koska tämä tieto on jäänyt kirkonkirjoihin.

Siitä on päätelty, että syntymäajankohta on todennäköisesti ollut jo vuodesta 1222 vietetty Pyhän Yrjön päivä sunnuntaina 23. päivänä huhtikuuta.

Selitykseksi on tarjottu näkemystä, jonka mukaan lapset kastettiin Elisabetin ajan Englannissa aina kolme päivää syntymän jälkeen. Tämä näkemys ei pidä kuitenkaan paikkaansa. Liioin historiallisista asiakirjoista ei ole apua: Shakespearen syntymästä ei ole virallista syntymätodistusta.

Useat asiantuntijat – kuten esimerkiksi Stephen Greenblatt, Anthony Holden ja Peter Ackroyd – uskovat, että Shakespeare syntyi jo muutamia päiviä Yrjön päivää aiemmin, koska rukouskirja vaati lapsen ristimistä syntymän jälkeisenä ensimmäisenä sunnuntaina. Siksi warwickshireläispoika on todennäköisesti syntynyt viimeistään joko 21. tai 22. päivänä huhtikuuta.

Mary Evans
Charles Turnerin etsaus 1800-luvulta perustuu Cornelis Jansseninsin ulkomuistista maalamaan muotokuvaan, joka esittää todennäköisesti William Shakespearea 46-vuotiaana.
Charles Turnerin etsaus 1800-luvulta perustuu Cornelis Jansseninsin ulkomuistista maalamaan muotokuvaan, joka esittää todennäköisesti William Shakespearea 46-vuotiaana.

Pyhän Yrjön päivä vakiintui William Shakespearen syntymäpäiväksi vasta runoilijan ja draamakirjailijan kuoleman jälkeen. Kansallistunteen innostamina haluttiin tuolloin luoda sankaritaru, joka liitti toisiinsa Englannin maailmankirjallisuuteen nostaneen kansallisrunoilijan ja maan suojeluspyhimyksen syntymäpäivän.

Kaunis ympyrä sulkeutui kaiken lisäksi kuolemaan. William Shakespeare kuoli 23. päivänä huhtikuuta 1616 Stratford-upon-Avonissa. Vain vajaa puoli vuotta aiemmin hän oli laatinut testamenttinsa.

Kuolinsyy on tuntematon. Viimeisinä elinkuukausinaan kirjailija viihtyi entistä tiiviimmin reiniläisen viinin parissa, sairasti keuhkokuumeen ja kärsi kupan aiheuttamista oireista.

Vähän ennen kuolemansa hän vietti railakkaan illan draamakirjailija, runoilija Ben Jonsonin kanssa. Synnyinseudulleen hän oli palannut kaksi vuotta ennen kuolemaansa, koska kirjailijan reistaileva terveys ei enää kestänyt Lontoon hektisyyttä.

Peter Ackroyd epäilee, että Shakespeare on saattanut kuolla johonkin tarttuvaan tautiin, esimerkiksi pilkkukuumeeseen, koska runoilija haudattiin heti kuoleman jälkeen yli viiden metrin syvyyteen. Hautajaisiin osallistui vain hänen perheensä.

”Hän kuoli kuten eli – saamatta juurikaan kansallista huomiota”, toteaa Peter Ackroyd vuonna 2005 ilmestyneessä Shakespeare-elämäkerrassaan.

Ensimmäisen kerran William Shakespeare mainitaan näytelmäkirjailijana Lontoossa vasta vuonna 1592, kun boheemi aikalaiskirjailija Robert Greene kirjoitti häijyn pamfletin, jossa ruoskii röyhkeää teatterimaailman nousukasta nimeltä Shakespeare.

Greenen mukaan tulokas kaatoi rytinällä kulisseja ja kutsui tätä lainahöyheniin pynttäytynyttä matkijaa Shake-Sceneksi – järistykseksi, joka vavisuttaa näyttämöä.

Monet uskovat, että Shakespeare on hyödyntänyt myöhemmin puolestaan rutiköyhäksi päätyneen erakon, kuppatautisen Robert Greenen traagista kuolinkamppailua Falstaffin kuoleman kuvauksessa näytelmässä Henry V.

William Shakespearen oma elämä ei tarjoa monia palasia kirjailijan henkilöhistoriaan.

Siksi tutkijat ovat jäljittäneet hänen teoksistaan jälkiä ja merkkejä, joista voisi päätellä, miten ja missä hän elämänsä eli ja mitä hän kulloinkin teki.

Ratkaisu tavallaan kääntää pakan ylösalaisin, koska yleensä tutkijat etsivät kokemuksia, tapahtumia, traumoja, pettymyksiä tai elämän merkittäviä taitekohtia, jotka selittävät kirjailijan tuotantoa ja valaisevat muuten hämäräksi jääviä aivoituksia.

William Shakespearen näytelmistä on esimerkiksi päätelty, että 23-vuotias köyhä kolmen lapsen isä lähti Stratford-upon-Avonista lopullisesti Lontooseen vuonna 1587. Näin on pääteltävissä esimerkiksi näytelmästä Talvinen tarina.

Vasta Lontoo teki William Shakespearesta julkisen hahmon. Hän oli vakiinnuttanut asemansa näyttelijänä ja kirjailijana Robert Greenen panetellessa häntä pamfletissaan. 28-vuotias itsetietoinen nousukas oli tuolloin kirjoittanut jo ainakin viisi näytelmää.

Tutkija Ernst Honigmann muistuttaa, että nuoren Shakespearen toiminnasta ei ole jäänyt jälkiä arkistoihin: avioliiton solmimisen ja kolmen lapsen kastajaisten lisäksi ”meillä ei ole mitään varmaan tietoa hänen toimistaan tai sijainnistaan kaikkiaan 28 vuoteen.”

Siinä mielessä William Shakespeare tulee kuin tyhjästä kirjallisuuden näyttämölle.

Juuri historiallisten dokumenttien puute on suurin syy siihen, ettemme saa ehkä koskaan varmuutta siitä, miten William Shakespearesta kehkeytyi jo omana aikanaan arvostettu draamakirjailija.

Lähtökohta oli siihen ajanoloon tavallinen: kumpikaan hänen vanhemmistaan ei osannut lukea tai kirjoittaa, vaikka hänen nahkurina, teurastajana, oluen maistajana, oltermannina ja rauhantuomarina työskennellyt isänsä nousikin lyhyeksi aikaa Startford-upon-Avonin pormestariksi.

Virkaura todennäköisesti tyssäsi siihen, että isä ei luopunut katolilaisesta uskosta protestanttiseksi kääntyneessä Englannissa.

William Shakespeare on väkisinkin käynyt kouluja, todennäköisimmin The King’s New School -nimistä vapaakoulua Church Streetilla. Asiakirjoista ei sen sijaan löydy jälkeä siitä, että hän olisi opiskellut latinakoulussa, jota pidetään hänen varhaisena opinahjonaan. Hän oppi koulussa latinan ja perehtyi Raamattuun, vaikka aikalaistodistajista Ben Jonson väitti, ettei tuleva kirjailija osannut juuri latinaa eikä kreikkaa.

Uskonnon vaikutus näkyy siinä, että hänen näytelmissään on viittauksia peräti 42 Vanhan ja Uuden testamentin kirjaan, kuusi niistä tosin apokryfisiin kirjoihin. Antiikin näytelmiin jättämät jäljet tiivistyvät nimiin Vergelius, Horatius, Ovidius, Cicero, Terentius, Plautus ja Quintilianus.

On mysteeri, miten tällaiset eväät lopulta synnyttivät poikkeuksellisen neron, joka on nykyään ehkä maailman tunnetuin kirjailija. Hyviä kysymyksiä on paljon, vastauksia vähemmän.

Näytelmässä Myrsky William Shakespeare ennakoi kuolemaansa ja oman elämän vaiheiden huuhtoutumista unohduksen rantaan – aikalaisensa Michel de Montaignen hengessä. ”Huvimme lopuss’ on nyt. Näyttelijät/ olivat kaikki henkiä, sen kuulit/ nyt ovat ne vaan ilmaa, ohutt’ ilmaa [...] Tämä maanikin pallo/ aloineen kaikkinensa kerran raukee/ ja jäljettömiin katoo niin kuin tääkin/ oleeton harhahurmos. Sama kude/ on meissä kuin mik’ unelmissa on/ ja unta vaan on lyhyt elämämme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat