Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Princen kuolema on menetys, sillä se jättää orvoiksi röyhelöitä rakastavat pojat ja meidät muut eksentrikot

David Bowie ja Prince olivat meille kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Reuters
David Bowie (vas.) ja Prince jäävät historiaan myös muodin edelläkävijöinä.
David Bowie (vas.) ja Prince jäävät historiaan myös muodin edelläkävijöinä. Kuva: Reuters

Ensin meni David Bowie tammikuussa. Torstai-iltana amerikkalaismedia kertoi Princen poistuneen paremmille tanssilattioille.

Se tuntuu kohtuuttomalta yhdelle alkuvuodelle. Paitsi musiikkimielessä, myös siksi, että heidän poistuttuaan jäljellä on taas kaksi roolimallia vähemmän pojille, jotka pitävät röyhelöistä.

Eikä vain heille, vaan kaikille muillekin eksentrikoille, riikinkukoille, pojille jotka näyttävät tytöiltä ja tytöille jotka näyttävät pojilta; niille, joille tavallisuus ei ole hyve tai edes vaihtoehto. Niille, joita yhteiskunnan standardimalli puristaa.

Perjantain Helsingin Sanomissa muisteltiin Bowien ensivisiittiä Suomeen. Kaivoin esiin alkuperäisen artikkelin.

”Tuskin on Moskovan junasta ennen moista kummajaista pudonnut, ei ainakaan sen tavallisen tasavallan Taavetin mielestä, joka kysyi, että ’kuka tuo porkkana on’”, kirjoitti HS:n toimittaja huhtikuussa 1976.

Ihmetystä herättivät tähden kalpeus, punakeltainen tukka, voimakas hajuveden tuoksu ja kynsilakka.

Lukijoita sokeerattiin tiedoilla avoimesta biseksuaalisuudesta ja ”itsensä paljastajana” esiintymisestä.

Prince oli hänkin omansalainen kummajainen: vapautunut musta mies aikana, jolloin mustan miehen ainoa roolimalli oli macho.

Prince pukeutui pokalla paljetteihin ja kuninkaalliseen violettiin päästä varpaisiin, punasi huulensa ja halusi pukuhuoneeseensa laventelinvärisiä ruusuja, rokokoo-tuolin, flyygelin ja suklaa-automaatin. Näyttävä pukeutuminen ei kuitenkaan tehnyt hänestä stereotyyppistä homohahmoa. Korkokenkiin sonnustautuneena hän lauloi intohimoisesta seksistä naisten kanssa.

Prince rakasti muotia ja tepasteli turboahdetuissa Liberace-asuissaan sellaisella itsevarmuudella (samalla kun lauloi ja soitti virtuoosimaisesti puolta kymmentä soitinta), ettei käynyt mielessäkään nauraa.

Hän oli upea omalla oudolla tavallaan ja antoi ymmärtää, että niin voivat olla muutkin.

Bowie ja Prince olivat meille kaikille kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi.

Nykypäivän Lady Gagat ovat sellaisia kuin ovat siksi, että Prince ja Bowie, Grace Jones, Michael Jackson ja Iggy Pop ovat olleet kaikkea sitä ensin, jo aikana jona miehen ja naisen malleja ja olemisen tapoja oli julkisuudessa vähemmän.

Prince ja Bowie pitivät tyylistään kiinni vanhetessaan. Se helpottaa kaikkia meitä toimistounivormuun lannistuneita. Aina voi palata paljetteihin.

Kohtasin Princen viimeksi television äärellä, kun hän teki odottamattoman cameo-roolin Zooey Deschanelin tähdittämässä New Girl -komediasarjassa.

Kyseisessä jaksossa Deschanelin esittämä Jess ei uskaltanut kertoa tunteistaan rakkauden kohteelleen, ja Prince teki mitä Prince tekee parhaiten: oli outo, jakoi elämänviisautta pehmeällä äänellään, hakkasi Jessin pingiksessä, puki hänet hapsuihin ja paljetteihin ja auttoi häntä luottamaan itseensä.

”Stop being afraid,” Prince sanoi.

Kiitos, Prince!

Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Muusikko Prince kuoli kotonaan 57-vuotiaana
Torstaina kerrottiin, että Princen kartanosta Minnesotasta oli löydetty tajuton henkilö, joka myöhemmin todettiin kuolleeksi. Amerikkalaisviestimet vahvistivat myöhemmin, että kuollut on Prince. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat