Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riikinkukkojen kuolema

David Bowie ja Prince olivat meille kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Ensin meni David Bowie tammikuussa. Torstai-iltana amerikkalaismedia kertoi Princen poistuneen paremmille tanssilattioille. Se tuntuu kohtuuttomalta yhdelle alkuvuodelle. Paitsi musiikkimielessä, myös siksi, että heidän poistuttuaan jäljellä on taas kaksi roolimallia vähemmän pojille, jotka pitävät röyhelöistä.

Eikä vain heille, vaan kaikille muillekin eksentrikoille, riikinkukoille, pojille jotka näyttävät tytöiltä ja tytöille jotka näyttävät pojilta; niille, joille tavallisuus ei ole hyve tai edes vaihtoehto. Niille, joita yhteiskunnan standardimalli puristaa.

Perjantain Helsingin Sanomissa muisteltiin Bowien ensivisiittiä Suomeen. Kaivoin esiin alkuperäisen artikkelin.

”Tuskin on Moskovan junasta ennen moista kummajaista pudonnut”, kirjoitti HS:n toimittaja huhtikuussa 1976. Ihmetystä herättivät tähden kalpeus, punakeltainen tukka, voimakas hajuvesi ja kynsilakka. Miehellä! Lukijoita sokeerattiin tiedoilla avoimesta biseksuaalisuudesta ja ”itsensä paljastajana” esiintymisestä.

Paria vuotta myöhemmin julkisuuteen ponnahtanut Prince oli hänkin omanlaisensa kummajainen: vapautunut musta mies aikana, jona mustan miehen ainoa roolimalli oli macho.

Prince puhui pehmeästi, punasi huulensa ja pukeutui pokalla päästä varpaisiin paljetteihin ja kuninkaalliseen violettiin. Näyttävä pukeutuminen ei kuitenkaan tehnyt hänestä stereotyyppistä homohahmoa. Korkokengissään hän lauloi intohimoisesta seksistä naisten kanssa.

Prince tepasteli turboahdetuissa Liberace-asuissaan sellaisella itsevarmuudella (samalla kun lauloi ja soitti virtuoosimaisesti puoltakymmentä soitinta), ettei käynyt mielessäkään nauraa.

Hän oli upea omalla oudolla tavallaan ja antoi ymmärtää, että niin voivat olla muutkin.

Bowie ja Prince olivat monille meistä kuin enoja, jotka sukupäivällisillä katsovat veljentytön tai siskonpojan erikoista pukeutumiskokeilua ja hymyilevät hyväksyvästi.

Nykypäivän Lady Gagat ovat sellaisia kuin ovat siksi, että Prince ja Bowie, Grace Jones, Michael Jackson ja Iggy Pop ovat olleet kaikkea sitä ensin jo aikana, jolloin miehen ja naisen malleja ja olemisen tapoja oli julkisuudessa vähemmän.

Monesta muusta tähdestä Princen erotti myös se, että hän piti tyylistään kiinni vanhetessaan. Se helpottaa kaikkia meitä toimistounivormuun lannistuneita. Aina voi palata paljetteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat