Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Princen parhaat levyt

Musiikkitoimittaja Ilkka Mattilan viiden levyn lista alkaa Dirty Mindista ja päättyy 3121-levyyn

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Prince albuumit: Dirty Mind 1980, Purple Rain 1984, Parade 1986, Sign 'o the Times 1987 ja 3121 vuonna 2006.
Prince albuumit: Dirty Mind 1980, Purple Rain 1984, Parade 1986, Sign 'o the Times 1987 ja 3121 vuonna 2006.

Dirty Mind (1981)

Kahdella ensimmäisellä levyllään Prince teki vielä sovinnaista 1970-luvun lopun soulia, kunnes keksi itsensä Dirty Mindilla.

Jo levyn kansi hätkähdytti. 1980-luvun alussa ei ollut tavanomaista nähdä miestä, jolla on yllään ainoastaan koristeellinen hoviherran takki ja speedo-tyyppiset kalsarit. Julkeaa vaikutelmaa korostivat pornotähden viikset.

Niin oudolta kuin se tuntuukin, niin musiikki kuulosti samalta kuin Prince kannessa näytti.

Purple Rain (1984)

Princen historiassa Purple Rain tarkoittaa ainakin kolmea asiaa: tätä 23 miljoonaa kappaletta myytyä albumia, puoliomaelämäkerrallista elokuvaa ja albumin nimikappaletta, jossa Prince todisti maailmalle olevansa myös maailman hienoimpia rock-kitaristeja.

Purple Rain on Princen tunnetuin albumi, ja sillä on vakuuttava sarja hittejä: Let’s Go Crazy, When Doves Cry, I Would Die 4 U sekä nimikappale.

Yhtyeenä on ensi kertaa maineikas Revolution-kokoonpano.

Parade (1986)

Epätasaisen Around the World in a Day -levyn jälkeen Prince löysi tasapainon piiskaavan funkin ja psykedeelisen popin välillä. Paraden ääripäinä toimivat kaikkien aikojen Prince-hitteihin kuuluva minimalistinen ja elektroninen Kiss sekä surumielinen, jazzilla väritetty soulballadi Sometimes it Snows in April, jonka Prince sävelsi yhdessä yhtyeensä voimahahmojen Wendy Melvoinin ja Lisa Colemanin kanssa.

Erityisesti jälkimmäistä on kuunneltu viime päivinä paljon Princen muistoksi.

Sign o’ the Times (1987)

Alun perin tupla-albumina ilmestynyt 16 kappaleen järkäle on Princen uran hienoin työ ja 1980-luvun tärkeimpiä levyjä.

Levyllä vierailee solistina skotlantilainen poptähti Sheena Easton, jonka laulama U Got the Look oli albumin suurimpia hittejä. Myöhemmillä levyillään Prince käytti vierailevia naissolisteja paljon.

Nimikappale on 1980-luvulle päivitetty versio Marvin Gayen klassikosta What’s Going On. Kutumusiikin erikoismies osasi myös ottaa kantaa poliittisesti.

3121 (2006)

Uuden vuosituhannen alku oli Princelle taiteellisesti ja kaupallisesti vaisua aikaa. Vuonna 2004 ilmestynyt Musicology oli ilahduttava merkki uudesta noususta, ja 3121 vahvisti, että kyse ei ollut sattumasta.

Levy menestyi myös kaupallisesti ja kävi Yhdysvaltain listaykkösenä.

3121:llä Prince yhdisti 1980-luvulta periytyvän elektronisen funksoundinsa ja harkiten annostellun harmonian autotune -prosessoituun lauluun ja muihin uuden sukupolven tuotantonikseihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat