Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Itkonen pahastui kirja-arviosta, mutta taidekritiikki ei ole palautetta taiteilijalle vaan palvelua taiteen kuluttajalle

Viikko sitten kirjailija Juha Itkonen pahastui HS:n kirja-arviosta, ja hänen Facebook-päivityksestään tuli uutinen. Kriitikoiden haukkumisessa ei ole kuitenkaan mitään uutta, kirjoittaa kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Kirjailija Juha Itkonen vastasi kirjansa kritiikkiin.
Kirjailija Juha Itkonen vastasi kirjansa kritiikkiin. Kuva: Markus Jokela / HS

Olen kriitikko. Nalkuttaja, snobi, senttari*, jonka tarkoituksena on rangaista taiteilijoita ja pilata yleisöltä huvi.

Näin kirjoitti tammikuussa The New York Timesin kriitikko A. O. Scott artikkelissaan, joka oli otsikoitu: Jokainen on kriitikko. Hän pähkäili kriitikkoinstituution merkitystä.

Miksi yksi ihminen pääsee kertomaan taiteesta mielipiteensä, joka on olevinaan se oikea? Tätä kysytään tuon tuosta Suomessakin.

Sosiaalisen median aikakaudella kysymys tuntuu nousevan esiin aivan uudella tavalla. Kuten A. O. Scott sanoo: ”kuka tarvitsee kiukkuista nalkuttajaa, kun ystävällinen algoritmi kertoo perustuen aiempiin ostoksiisi, että on jotain muutakin, mistä voit pitää (You May Also Like) sekä leegio Facebook-kavereita vahvistamassa valintasi viisauden”.

Tämä tuli mieleen runsas viikko sitten, kun kirjailija Juha Itkonen jakoi Facebookissa Helsingin Sanomien Arla Kanervan kirjoittaman kritiikin uudesta romaanistaan. Kritiikki ei ollut ylistävä, kuten eivät monet muutkaan kritiikit, joita Itkosen Palatkaa perhoset -teoksesta on julkaistu.

Facebookissa Itkonen tilitti, ettei tunnista kritiikistä kirjaansa ja avautui yllättävän rajusti: ”Tämä arvostelu saa minut kuitenkin epäilemään omaa mielenterveyttäni. Jumalauta, olenko tullut täysin harhaiseksi? Voiko tämän kirjan kokea näin? Kyllä kai. Miksei. Mitäpä minulla siihen on sanomista. Yhden ihmisen mielipide. Kiitos siitä.”

Itkosen päivityksestä tuli uutinen, ja sadat ihmiset osoittivat hänelle sympatiaa tykkäyksin ja kommentein. Kirjabloggari Kirsi Piha kirjoitti vastakirjoituksen HS:n kritiikille, ja Pihan kirjoitukselle oli jopa ostettu näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Ennen taiteilija saattoi jäädä yksin nielemään kyyneleitään satuttavan kritiikin jälkeen, mutta nyt sosiaalinen media rientää tarvittaessa taiteilijan lohduksi mollaamaan pahaa kriitikkoa. Useat kriitikot saavat lukea itsestään asiatonta, rumaa ja valheellistakin kommentointia netissä. Sama ilmiö koskee nykyään monia kriittisiä journalisteja. Persoona vedetään lokaan, ja menneet kaivellaan esiin. Netissä pätevät viidakon lait.

Ennen sentään oli toisin! Vai oliko? Helsingin Sanomien eläkkeelle jäänyt teatterikriitikko Kirsikka Moring muisteli pyynnöstäni, millainen suhde teatterilla ja kritiikillä oli muinoin.

”60–70-luvuilla järjestettiin kriitikkoajojahteja, niin sanottuja keskusteluja, joihin teatterintekijät kutsuivat kriitikot – ja sitten mopo karkasi käsistä”, hän kertoo.

Valtakunnallisilla teatteripäivillä keskustelujen ja esitysten jälkeen oli suuri illallisgaala, ”joka yleensä päättyi siihen, että kriitikon oli kiidettävä huoneeseensa turvaan”, Moring kertoo.

”Ei ollut somea, joten kriitikko sai tottua siihen, että aamun lehden ilmestyttyä (teatterilaiset hakivat sen suoraan Luddalta [HS:n toimituksesta] joskus 02–03 aikaan), alkoi puhelin päristä, ja humalaiset näyttelijät kertoivat totuuksia”, hän kertoo.

Moring sai myös parikymppisenä noin vuodeksi porttikiellon Kansallisteatteriin kirjoitettuaan kritiikin otsikolla ”Inkeri Kilpisen mahalasku” Inkeri Kilpisen Toinen maailma -näytelmästä.

Vastaavia taistoja on käyty kaikilla taiteenaloilla. Kriitikoiden haukkumisessa ei ole siis mitään uutta. Mutta joskus siihen, tai paremminkin kritiikin kritiikkiin, on voinut olla syytäkin.

Historia tuntee useita esimerkkejä arvosteluista, jotka on sittemmin kyseenalaistettu. August Ahlqvist Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kriitikkona ja HS:n Toini Havu Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan arvostelijana ovat tunnettuja tapauksia.

Pilkan ja ilkeilyn, brassailun ja nolaamisen on joskus tulkittu olevan kriitikoille keskeisempää kuin teoksen analysoinnin ja arvottamisen. Armottomista tunnetuimpia oli klassisen musiikin kriitikko Seppo Heikinheimo, joka kirjoitti Helsingin Sanomiin vuoteen 1997 eli kuolemaansa asti.

Kesällä 1980 hän pilkkasi naismuusikoista kootun Sergei Prokofjev -kvartetin tulkintoja sovinistisesti ”Tytöt asialla” -otsikoidussa arvostelussa.

90-luvulla eturivin muusikot allekirjoittivat adressin häntä vastaan. Siinä julistettiin, että hänen mielipidettään ei arvosteta. Nykyään unohtuu usein, että hän myös nosti monia taiteilijoita kriitikonuransa aikana, eikä vain haukkunut.

Ajatus korkeasta ja matalasta kulttuurista, hyvästä ja huonosta taiteesta on jo aikaa sitten muuttunut vanhanaikaiseksi ja liian yksioikoiseksi. Sen myötä ajatus norsunluutornissaan oikeassa olevasta kriitikosta on myös historiaa. Mutta kuinka moni kriitikko on lopulta itsensä niin nähnytkään. Varmasti harvempi, kuin mielikuvien pohjalta luullaan.

HS:n pitkäaikainen kirjallisuuskriitikko Jukka Petäjä sanoo, että erehtyminen on osa kriitikontyötä. (Sehän on osa elämää!) Kritiikki ei ole viimeinen sana. ”Taiteen omassa kaanonissa uuden teoksen paikka löytyy vasta vuosikymmeniä myöhemmin”, huomauttaa Petäjä.

Kritiikkiä on aina luettu systemaattisesti ”väärin”. Ajatus siitä, että kritiikissä ovat vastakkain kriitikko ja taiteilija, ei ole lähtökohta, josta kritiikkiä tehdään. Päivälehtikritiikkiä ei kirjoiteta taiteilijalle. Se ei ole palautetta taiteilijan työstä.

Kriitikko istuu katsomossa, käy näyttelyssä, lukee kirjaa ja kuuntelee levyä muun yleisön kanssa. Hän on yleisön edustaja, ei taiteilijan sparraaja. Kritiikki on valistuneen ja vastuullisen journalistin puhetta julkisesti, yleisön edusmiehenä tai -naisena. Se on kulttuurin kuluttajansuojaa. Kriitikko ei ole kuka tahansa, vaan asiantuntija, usein alan muodollisen koulutuksenkin saanut henkilö. Siinä on kritiikin arvo: se on hyvin punnittua puhetta.

Arvottaminen on edelleen olennainen osa kritiikkiä. HS:n teatteriarvosteluihin lisättiin tähtiasteikko vuoden alusta. Tähtiä on jaettu yhdestä viiteen, kun kevään mittaan teatteriensi-illoista suuri osa on tullut arvostelluksi. Tähtiä on myös levy- ja elokuva-arvosteluissa. Niiden perusteella menojansa ja ajankäyttöään harkitseva lukija voi punnita valintojaan helpommin. Kritiikki kertoo, miten onnistunut teos on kyseessä. Tähtien tehtävä on tuoda konkretiaa tekstin tasolla tapahtuvan arvottamisen lisäksi.

Hyvän kritiikin ansiosta lukija tietää teoksesta enemmän kuin kustantajan tai tuottajan myyntipuheiden tai blogipostausten perusteella keskimäärin. Hyvä kritiikki asettaa teoksen kontekstiinsa, ja teksti laajenee käsittelemään taidetta osana yhteiskuntaa ja maailmaa.

Kriitikon tehtävä ei ole rangaista taiteilijaa eikä pilata yleisön huvia (A. O. Scott oli sarkastinen). Mikä kriitikkoa sitten ajaa? Palo puolustaa taidetta ja halu ohjata yleisöä tärkeiden elämysten äärelle.

Syy, miksi kritiikkiä on olemassa, on pohjimmiltaan rakkaus taiteeseen. Julkaistu kritiikki on kädenojennus, joka tarkoittaa: taide on tärkeää ja arvokasta. Siksi haluamme kertoa siitä.

*Senttari-nimitystä on käytetty kirjoittajasta, jolle maksetaan palstamillien ja -senttien perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat