Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen aina valinnut tarkkailijan roolin” – Susanna Mälkki on intohimoinen musiikin suhteen, mutta ei halua puhua itsestään

”On hirveän tärkeää, että toimii omien arvojensa ja periaatteidensa mukaisesti, sillä aina tulee ihmisiä, jotka sanovat toisin”, Helsingin kaupunginorkesterin uusi ylikapellimestari sanoo.

Samuli Tiikkaja HS
Kuka?

Susanna Mälkki

 Göteborgin sinfoniaorkesterin soolosellisti 1995–1998.

 Kapellimestaridiplomi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2000.

 Stavangerin kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Oulun kaupunginorkesterin päävierailija 2002–2005, Ensemble Intercontemporainin musiikillinen johtaja 2006–2013.

 Gulbenkian-säätiön sinfoniaorkesterin päävierailija (2013–), HKO:n ylikapellimestari (2016–) ja Los Angelesin filharmonikkojen päävierailija (2017–).

”Tunnistin hyvin vahvasti lapsesta asti läsnä olleen ulkopuolisuuden tunteen, muiden ennakkoluulot ja vastarinnan eri muodoissa.”

Näin kapellimestari Susanna Mälkki sanoi tammikuussa 2015, kun häntä haastateltiin HS:n Elämäni kirjat -juttusarjaan. Hän viittasi tuolloin jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin muistelmiin.

”Viittasin silloin tietynlaiseen omaan visioon, jota kukaan muu ei halunnut noteerata. Se oli tietysti puoliksi leikillään sanottu. Vastarintaahan joutuu jokainen visionääri kokemaan”, Mälkki sanoo nyt.

Visionääri Susanna Mälkki (s. 1969) toki itsekin on, mutta samalla hyvin arvoituksellinen. Hän vartioi julkisuuskuvaansa tarkasti, eikä häntä nähdä keskustelemassa yksityiselämästään aikakauslehtien palstoilla.

Mutta kun Mälkki puhuu työstään, hän puhuu syvällisesti, harkiten ja tarkkaan. Ja sitä hän on saanut tehdä tällä viikolla ahkerasti, sillä keskiviikkona julkistettiin Helsingin kaupunginorkesterin tuleva konserttikausi. Mälkki aloittaa kautensa HKO:ssa syksyllä, orkesterin ensimmäisenä naispuolisena ylikapellimestarina.

Puhutaan siis työstä.

”Tämä kauden avajaiskonsertti on kyllä statement”, Susanna Mälkki sanoo.

HKO:ta on usein pidetty pääkaupunkiseudun kahdesta suuresta orkesterista perinteisempänä, enemmän kantaohjelmistoon tukeutuvana, kun taas Radion sinfoniaorkesteri on nähty modernimpana ja ketterämmin uuteen musiikkiin tarttuvana.

Lehtikuva
Roi Ruottinen ja Susanna Mälkki jakoivat Turun sellokilpailun voiton vuonna 1994.
Roi Ruottinen ja Susanna Mälkki jakoivat Turun sellokilpailun voiton vuonna 1994.

”Se on osittain illuusiota, koska kyllähän Jonttekin [HKO:n edellinen ylikapellimestari John Storgårds ] on tehnyt paljon uutta musiikkia”, Mälkki sanoo. ”Mutta sekä RSO että HKO ovat muuttuneet paljon. Ehkä RSO on muuttunut nopeammin ja aikaisemmin, HKO taas enemmän viime vuosina – ja tulee muuttumaan edelleenkin, jo soittajien sukupolvenvaihdoksen myötä.”

Millainen statement eli julkilausuma tuo Mälkin ensimmäinen konsertti sitten on? Katsotaan:

Ensin György Ligetin Atmosphères 1960-luvulta. Sitten Ravelia 1900-luvun alusta, Saariahoa ja Lindbergiä 2000-luvun alusta sekä Stravinskyn 1960-luvulla sovittamaa Sibeliusta.

Eli on suomalaissäveltäjien edustamaa tuoreinta modernismia, Ligetin säveltämä uuden musiikin klassikko, 1900-luvun ranskalaisen musiikin perusteoksia Ravelin tuotannosta ja vielä HKO:n historian tärkeimmän säveltäjän Jean Sibeliuksen teos – mutta sekin Stravinskyn modernistilinssien läpi nähtynä. Suhteellisen uutta musiikkia kauttaaltaan.

Mälkki tiedetään erityisen päteväksi uuden musiikin johtajana. Siihen on vaikuttanut varsinkin hänen kautensa pariisilaisen Ensemble Intercontemporainin musiikillisena johtajana vuosina 2006–2013. Kyseessä on Pierre Boulezin (1925–2016) vuonna 1976 perustama maineikas uuden musiikin yhtye, ja Boulez oli myös valitsemassa Mälkkiä tehtäväänsä.

Varsinaisen läpimurtonsa Mälkki oli tehnyt vuonna 1999 Musica nova Helsinki -festivaalilla, jossa hänen työskentelynsä britannialaisen Thomas Adèsin Powder her Face -oopperassa keräsi kiitosta, myös säveltäjältä itseltään. Sen perusteella Mälkki sai tärkeitä työtilaisuuksia Britanniassa.

”Olen kyllä uuden musiikin spesialisti, mutta se ei ole täysin todenperäinen leima, koska olen koko ajan tehnyt myös perusohjelmistoa. Koska meidän oman aikamme musiikki on niin harvoille sydämen asia, me saamme leiman hyvin helposti. Median luomalla bisneksellä on tarve lokeroida muusikoita”, Mälkki sanoo.

Mälkki teki läpimurtonsa vuonna 1999.
Mälkki teki läpimurtonsa vuonna 1999.

”Minullahan on eri maissa eri profiili. Amerikassa teen lähinnä kantaohjelmistoa, samoin Keski-Euroopassa. Ranskassa vain nykymusiikkia, koska siellä minut nähdään Ensemble Intercontemporainin vuoksi nykymusiikkispesialistina.”

Helsingin kaupunginorkesterissa hän pääsee määrittelemään Suomen-profiiliaan uusiksi ainakin osittain. Useimmissa tulevan kauden konserteissa Mälkki johtaa rinnakkain uutta musiikkia ja perusohjelmistoa 1800- ja 1900-luvuilta.

Ensi syksystä alkaen ollaankin mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä pääkaupungin orkestereita johtavat vanhat opiskelukaverit, Mälkki ja RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu.

”Sanoisin että persoonana Susanna on hyvin samanlainen kuin opiskeluaikoinakin, mutta muutto Pariisiin ja kansainvälisyys ovat tuoneet häneen erilaisia piirteitä. Särmät ovat hioutuneet, mutta hän ei ole menettänyt vakavuutta ja peräänantamattomuutta”, Lintu kertoo.

Mälkin ensimmäisen kauden perusteella myös HKO:n ohjelmisto siirtyy piirun verran RSO:n suuntaan. ”Meillä ei Susannan kanssa ole mitään kilpailuasetelmaa, mutta oletan, että sellainen tullaan luomaan väkisin”, Hannu Lintu sanoo. ”Meillä on tiettyjä yhtäläisyyksiä, mutta esimerkiksi soinnillisesti päämäärämme ovat erilaiset. Joka tapauksessa helsinkiläisyleisölle tulee mielenkiintoiset ajat.”

Susanna Mälkki odottaa pitkäjänteistä työskentelyä HKO:n kanssa. Se onkin alkanut oikeastaan jo kaksi vuotta sitten, heti sen jälkeen kun hänet valittiin orkesterin tulevaksi ylikapellimestariksi. Omaa kauttaan odottaessaan Mälkki on johtanut HKO:ta vierailijana usein.

”HKO:ssa on paljon hienoja kvaliteetteja ja terve henki. Maailmallahan on paljon perinteikkäitä ja kovamaineisia orkestereita, jotka eivät kuitenkaan soita niin hyvin kuin pystyisivät. Sellaiset taiteilijat, jotka säilyttävät nöyryyden, ovat kiinnostavimpia, koska he ovat tinkimättömiä sen eteen, mitä he tekevät.”

Olisiko tässä avain Mälkin menestykseen? Hän ei vaikuta innostuneelta puhumaan itsestään, vaan haluaa keskittyä musiikkiin.

”Pidän tietoisesti työ- ja yksityiselämäni erillään enkä puhu yksityiselämästäni julkisesti. Se johtuu siitä, että ammattini on muutenkin niin julkinen. Mutta totta kai minulla on yksityiselämä, tietenkin”, Mälkki sanoo.

Stefan Bremer
Vuonna 2004 Suvisoitto-festivaalilla Porvoossa.
Vuonna 2004 Suvisoitto-festivaalilla Porvoossa.

Silti hänen persoonastaan voi pyrkiä tulkitsemaan jotakin sen perusteella, mitä hän sanoo musiikista ja varsinkin musiikin tekemisestä.

Esimerkiksi: ”On hirveän tärkeää, että toimii omien arvojensa ja periaatteidensa mukaisesti, sillä aina tulee ihmisiä, jotka sanovat toisin.”

Vastustus on yleensä suurempaa uran alkuvaiheilla, kun näyttöjä ei vielä ole paljon. Varsinkin silloin neuvojia ja paremmin tietäjiä riittää. Käytössä olevat työkalutkaan eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset, liittyvät ne sitten oman kokemuksen tai taitojen määrään tai – kapellimestarin ollessa kyseessä – orkesterin tasoon.

”Kaikissa paikoissa ei voi päästä samoihin lopputuloksiin, joten toimitaan niissä olosuhteissa mitä on, eikä täydellisiä olosuhteita ole missään”, Mälkki toteaa. ”Jos olisin tinkinyt taiteen laadusta 15 vuotta sitten, asiat olisivat voineet mennä toisin.”

Toisin sanoen: olisivatko siinä tapauksessa ovet avautuneet Ensemble Intercontemporainiin, Helsingin kaupunginorkesteriin tai Los Angelesin filharmonikkoihin, jossa Mälkki aloittaa vuoden kuluttua päävierailijana?

Oman vision tärkeydestä on kyse myös Mälkin valitsemassa julkisuusstrategiassa. Siis siinä, että puhutaan sisällöstä, ei tekijästä.

”Olen aina itse valinnut observoijan roolin. Kun työn kautta on julkisuudessa väistämättä, niin muut ihmiset haluavat helposti ohjailla ja laittaa sanoja suuhun.”

Tähän liittyy sekin, että Mälkki on yleensä kommentoinut vain harvasanaisesti sitä ikuisuusteemaa, joka leimahtaa säännöllisesti kapellimestarikeskusteluun: kapellimestarien sukupuolta.

Muistissa ovat esimerkiksi Mälkin opettajan Jorma Panulan kommentit kahden vuoden takaa, samoin venäläisen Vasili Petrenkon samansuuntaiset lausunnot syksyltä 2013.

Samoin New Yorkissa saatiin äskettäin isoja otsikoita siitä, että perinteikkään Metropolitan-oopperatalon ohjelmistoon otetaan joulukuussa 2016 Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus -ooppera. Otsikoihin se nousi siksi, että siitä tulee ensimmäinen naisen säveltämä ooppera Metropolitanin lavalla sitten vuoden 1903. Kapellimestarina on Susanna Mälkki, neljäntenä naisena koskaan Metropolitanin oopperaproduktiossa.

”Nyt olen eri tilanteessa puhumaan kapellimestareiden tasa-arvosta kuin urani alussa”, Mälkki sanoo.

”Silloin minulla oli kaksi syytä olla puhumatta asiasta. Ensinnäkin olin hyvin tietoinen siitä, että olin urani alussa. En kuvitellutkaan olevani valmis tapaus. Minun olisi ollut vaikea julistaa olevani yhtä hyvä kuin kapellimestarikonkarit.”

Reijo Hietanen
Vuonna 2011 Mälkki esiintyi sellistinä Ruoveden musiikkijuhlilla.
Vuonna 2011 Mälkki esiintyi sellistinä Ruoveden musiikkijuhlilla.

”Toiseksi tiesin, että minulla on taiteellista substanssia muutenkin ja halusin keskittyä siihen. Alkamalla jonkin asian mannekiiniksi olisin joutunut toimimaan erilaisten intressien pesäpallomailana.”

Se taas olisi vienyt aikaa ja huomiota itse asialta eli musiikilta. ”Naiskysymys on minulle tärkeä, mutta on tarpeellista, että tasa-arvo saavutetaan integroidusti”, Mälkki sanoo – eli hänen mukaansa pääasiana täytyy olla työn laatu, ei sen tekijä.

Sitä integraatiota Mälkki on nyt toteuttamassa itse, kun hän aloittaa työt vuonna 1882 perustetun HKO:n ensimmäisenä naispuolisena ylikapellimestarina.

”Tämähän on Pohjoismaiden vanhin ammattiorkesteri. Samoin klassisen musiikin brändi on vanha: joku on kirjoittanut 300 vuotta sitten teoksen, joka voi yhä koskettaa nykyihmistä. Mutta samalla klassinen musiikki elää tässä ja nyt, ja uusi ponnistaa vanhasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat