Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

M. A. Numminen kuvasi maailman jazzhuiput jo 1960-luvun alussa, mutta kirja ilmestyi vasta nyt

1960-luvun alun mestarit totuttivat suomalaiset kuuntelemaan jazzia. Kulttuurin monitoimimies M. A. Numminen kuunteli kaikki konsertit ja kuvasi esiintyjiä lainalaitteistolla.

Kulttuuri
 
M. A. Numminen: Duke Ellington, helmikuu 1963.
M. A. Numminen: Duke Ellington, helmikuu 1963.

Mauri Antero Numminen, 76, tunnetaan kulttuurin moniottelijana, mutta vieläkin hänestä paljastuu uusia puolia.

Vastikään julkaistu kirja Jazzin meining esittelee ensimmäistä kertaa Nummisen 1960-luvun alussa ottamia valokuvia, joita hän otti 1960-luvulla Helsingissä järjestetyissä jazzkonserteissa.

Thelonius Monk, helmikuu 1964.
Thelonius Monk, helmikuu 1964.

Nummisen mustavalkokuvissa esiintyvät jazzin jättiläiset: Count Basie, Duke Ellington, John Coltrane, Quincy Jones, Thelonius Monk, Art Blakey ja moni muu.

”Kuvat ovat ajalta, jolloin kuvittelin olevani taidevalokuvaaja”, Numminen selittää.

Useimmat kirjan kuvista ovat Kulttuuritalolta. Numminen kävi tunnollisesti katsomassa kaikki Helsingissä vierailleet ulkomaiset jazztähdet.

Hän raportoi konserteista Ylioppilaslehteen ja kuvasi tutulta ammattikuvaajalta lainatulla kalustolla. Valokuvaamista Numminen oli harrastanut jo kouluajoista asti.

”Konserteissa minua pidettiin oikeana valokuvaajana, koska minulla oli niin hieno laitteisto.”

Jazzin meining on myös kertomus M. A. Nummisen jazzharrastuksesta ja sitä kautta laajemmin jazzin asemasta Suomessa menneinä vuosina.

Numminen on esittänyt itsekin jazzia useissa eri kokoonpanoissa, joista tunnetuin on Uusrahvaanomainen jatsiorkesteri. Siinä Nummisen rinnalla ovat soittaneet Pedro Hietanen ja Jani Uhlenius.

Hän muistuttaa kirjassaan, että 1960-luvun alussa Kulttuuritalon jazzkonserteissa kävi ihmisiä, jotka eivät muuten olisi astuneet missään nimessä kommunistien pesänä pidettyyn rakennukseen.

”Jazz oli ainakin Helsingissä aika vahvasti porvarispoikien harrastus, vaikka Sörnäisten työläisväestössäkin oli paljon jazzin ystäviä.”

Kulttuuritalon taustavoimien maine kantautui joskus myös ulkomaisten artistien korviin.

”Muistaakseni Sun Ra oli ilmoittanut, että hän haluaa nähdä oikean kommunistin ennen kun aloittaa konsertin, ja sieltä mentiin hakemaan joku vahtimestari tai illalla töissä ollut toimistohenkilökunnan edustaja.”

John Coltrane, marraskuu 1961.
John Coltrane, marraskuu 1961.

Jazzin maine elitistisenä musiikkina syntyi Nummisen mielestä 1960-luvulla, kun vanhan tanssittavan jazzin tilalle tulivat Ornette Colemanin ja John Coltranen tyylisten artistien uusi sointi.

”Ihmisten oli vaikea erottaa missä rytmissä oli ykkönen”, Numminen sanoo.

”Sen jälkeen jazzista tuli elitististä ja marginaalista musiikkia. Mutta 1960-luvun kulttuuriyleisö oli hyvin kiinnostunut kaikesta vaihtoehtoisesta kulttuurista. Vanhan ylioppilastalon jazzkonsertteihin ahtautui 600 ihmistä, mutta niin saattoi hyvin tapahtua myös, jos ohjelmassa oli runonlausuntaa tai paneelikeskustelu. Oli performance-esityksiä, joita nimitettiin silloin happeningeiksi. Meilahden kirkossa soitettiin avantgardistista urkumusiikkia, ja se saattoi olla ihan täynnä.”

Jazzfanina Numminen on laajentanut skaalaansa vanhasta swingistä moderniin jazziin ja hän seuraa tiiviisti nuorten kotimaisten muusikoiden uraa. Hän on löytänyt hengenheimolaisen uuden sukupolven suomalaisiin jazzvaikuttajiin kuuluvasta Matti Niveksestä.

Toimittajana ja promoottorina tunnettu Nives johtaa We Jazz -festivaalia, jonka avajaisissa Numminen on lausunut tervehdyssanat, milloin proosamuodossa, milloin kalevalaisessa tai heksametrisessä runomitassa.

”Olen huomannut, että jazz saa uudenlaista yleisöä silloin, kun sitä voi kuulla odottamattomissa paikoissa. We Jazzissa sattaa olla jazzkeikkoja Kallion baareissa tai Tavastia-klubilla, mikä on ollut hyvä ratkaisu.”

Freddie Hubbard, helmikuu 1962.
Freddie Hubbard, helmikuu 1962.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat