Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdet kokeilevat artikkeleidensa julkaisemista Facebookissa

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus Iltalehden Facebook-sivulta.
Kuvakaappaus Iltalehden Facebook-sivulta.

Vielä 1980-luvulla lehden julkaiseminen oli yksinkertaista: painetaan jutut paperille ja myydään tilauksia sekä mainoksia.

1990-luvulla kuvaan tulivat mukaan tietokoneet. Isolle ruudulle tehtiin uutisia, jotka olivat samanlaisia kuin paperilla.

2000-luvulla media alkoi siirtyä pieniin ruutuihin, kännyköihin ja 2010-luvun alussa tabletteihin. Alettiin tosissaan puhua median digitalisoitumisesta ja sisällön siirtymisestä mobiiliin.

Tällä hetkellä mediat tavoittelivat liikennettä sosiaalisesta mediasta ja hakukoneista. Monille kustantajille nämä kanavat ovat tärkeitä tulonlähteitä.

Nyt, vuonna 2016, käsillä on taas uusi muutos. Tietokoneiden ja kännykkäruutujen ohelle on tulossa uusi julkaisualusta – instant articlesit eli sisäartikkelit. Sisäartikkeli julkaistaan kyllä kännykän ruudulla, mutta kustantajan tietokoneiden sijaan se sijaitsee Facebookin palvelimilla – Facebookin sisällä.

Facebook on tarjonnut huhtikuun alusta alkaen kaikille kustantajille mahdollisuutta julkaista sisäartikkeleita.

Suomessa sisäartikkeleita alkoi julkaista ensimmäisenä Iltalehti. Useat Iltalehden Facebook-sivulta löytyvät artikkelit on julkaistu sisäartikkeleina. Sisäartikkelin tunnistaa Facebookissa kuvan oikeassa yläkulmassa olevasta salama-logosta.

”Testaamme instant articlesia tällä hetkellä erilaisilla julkaisumäärillä. Tarkoitus on saada tietoa lopullista päätöksentekoa varten”, sanoo Iltalehden kustantaja Kari Kivelä.

Lukijoiden näkökulmasta sisäartikkelin tärkein muutos on nopeus. Iltalehden Facebook-sivulta avattavat sisäartikkelit avautuvat kännykän ruudulle lähes välittömästi. Internet-selaimessa näytettävien perinteisten artikkelien avautuminen kestää useita sekunteja, jopa kymmeniä sekunteja.

Kun Facebook mahdollisti videoiden julkaisemisen, käyttäjät alkoivat nähdä niitä paljon. Jatkossa myös sisäartikkelit todennäköisesti saavat tavallisia artikkeleita enemmän näkyvyyttä.

Facebook ei myönnä suosivansa sisäartikkeleita, mutta analytiikkayritys Ezyinsightin asiantuntija Steve El-Sharawy uskoo, että todellisuudessa niitä kuitenkin suositaan.

”Aina kun Facebook on julkaissut jotain uutta, he ovat tehneet näin”, El-Sharawy sanoo.

Facebookissa kuluttajien näkyville pääsemisestä kilpailee koko ajan satoja tai tuhansia päivityksiä. Facebookin tietokoneohjelmat päättävät, mitkä päivityksistä ovat suosituimpia ja näyttää käyttäjille niitä.

”Heidän syynsä tehdä instant articleja on se, että ne parantavat käyttäjäkokemusta. Tämän jälkeen Facebook näkee entistä paremmin, miten artikkeleita luetaan. He voivat myös arvottaa artikkeleiden sisältöä, ja suosia esimerkiksi iloisia artikkeleita”, El-Sharawy sanoo.

Kustantajille sisäartikkelit eivät ole yhtä selkeästi parannus. Vaikka Facebook tarjoaa liikennettä ja osaa mainosrahasta sisäartikkeleiden julkaisijoille, mikään ei takaa että tilanne jatkuu aina samanlaisena.

Ohjelmiston muutokset saattavat nostaa yhtä kustantajaa ja laskea toista. Liiketoiminnan osan antaminen Facebookin armoille on monille hyvin riskialtista.

Facebook ei ainakaan tällä hetkellä tue muuta kuin ilmaissisällön julkaisemista. Maksullista mediaa Facebookin alustoilla ei voi julkaista.

Silti on luultavaa, että usea suuri ja pieni kustannustalo ainakin kokeilee sisäartikkeleita. Etenkin pienille ja ilmaisia sisältöjä tarjoaville taloille sisäartikkelit antavat mahdollisuuden saada selkeästi aiempaa enemmän liikennettä.

Tulevaisuudessa myös yhden toimittajan yritykset voivat pyörittää isoa mediaa – Facebook tarjoaa alustan ja myy mainokset, ja toimittaja tekee vain sisällön.

Olennainen kysymys on se, miten suuri osa kustantajien liikenteestä siirtyy Facebookin alustalle.

El-Sharawyn mukaan sisäartikkelit ovat tulleet jäädäkseen. Hän uskoo, että suurin osa kaikista kustantajista siirtyy julkaisemaan myös sisäartikkeleita muiden artikkeleiden ohella.

”Uskon, että instant articles parantaa monien kustantajien tilannetta. Uskon, että kustantajat siirtyvät niihin hyvin nopeasti, jopa vuodessa”, El-Sharawy sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat