Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Taiteen supertähden maineikkaat eläinteokset saattavat päästää ympärilleen vaarallista höyryä – taiteilija kiistää

Kulttuuri
 
Toby Melville / Reuters
Damien Hirst teoksensa, folmaldehydiin säilötyn hain edessä Tate Modernissa huhtikuussa 2012.
Damien Hirst teoksensa, folmaldehydiin säilötyn hain edessä Tate Modernissa huhtikuussa 2012. Kuva: Toby Melville / Reuters

Taiteilija Damien Hirst on ottanut kantaa tuoreeseen tutkimustulokseen, jonka mukaan hänen kuuluisat eläinteoksensa päästävät liikaa formaldehydihöyryä.

Brittiläinen Analytical Methods -tiedejulkaisu kertoi tutkimuksesta, jossa oli mitattu Hirstin teoksien formaldehydipäästöjä uusien tehokkaiden sensorien avulla. Tulosten mukaan teokset päästivät formaldehydihöyryä enemmän kuin olisi sallittua.

Mittaukset tehtiin Hirstin vuoden 2012 yksityisnäyttelyssä Lontoon nykytaiteen museo Tate Modernissa sekä hiljattain Pekingin Kesäpalatsissa.

Hirstin tunnetuimpia töitä on Luonnonhistoria-sarja, jossa hän esittelee formaldehydiin säilöttyjä eläimiä. Yksi suurimmista tähän sarjaan kuuluvista töistä on jättimäinen säiliö, jonka sisällä on formaldehydiin upotettu nelimetrinen tiikerihai. Säiliöön mahtuu tuhansia litroja formaldehydiä.

Mittausten mukaan juuri tuon teoksen ilmaan päästämät formaldehydikaasujen arvo ylittää 0,5 miljoonasosalla sallitun rajan.

Hirst kommentoi asiaa virallisten nettisivujensa välityksellä.

”Teemme säännöllisesti testejä, ja omien eksperttiemme mukaan nämä nyt raportoidut mittaustulokset olisivat niin suuret, että se aiheuttaisi ihmisillä silmien vuotamista ja vakavia fyysisiä haittoja. Mitään sellaista ei kuitenkaan kerrottu tapahtuneen näiden näyttelyideni aikana – tai muissakaan näyttelyissä, joissa formaldehyditöitäni on ollut esillä. Emme usko niistä aiheutuvan yleisölle mitään haittaa”, Hirstin lausunnossa sanottiin.

Tate-museo sanoo suhtautuvansa vakavasti kävijöidensä turvallisuuteen, ja otti siksi yhteyttä yhteyttä italialaiseen professoriin Pier Giorgio Righettiin, joka oli yksi kyseisen tutkimuksen tekijöistä. Righetti ei usko tutkimusryhmänsä löydön vihjaavan siihen, että museokävijät olisivat vaarassa altistua formaldehydille.

Sen sijaan museon työntekijöille saattaa Righettin mukaan aiheutua jonkinlaisia oireita, koska he altistuvat formaldehydihöyryille pidemmän aikaa kuin tavallinen museokävijä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat