Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholmassa riidellään Nobel-keskuksesta: onko uudisrakennuksen paikka aivan väärä? Entä materiaali?

Kulttuuri
 
David Chipperfield Architects
Nobel-keskuksen arkkitehtuurikilpailun voittanut suunnitelma on David Chipperfieldin ja Christoph Felgerin käsialaa.
Nobel-keskuksen arkkitehtuurikilpailun voittanut suunnitelma on David Chipperfieldin ja Christoph Felgerin käsialaa. Kuva: David Chipperfield Architects

Tukholmassa kiistellään keskeiselle paikalle kaavaillun Nobel-keskuksen arkkitehtuurista ja sijainnista. Laatikkomainen, metallinhohtoinen keskus on tarkoitus rakentaa Blasieholmenille, aivan Ruotsin kansallismuseon viereen.

Paikka on vanhaa telakka-aluetta ja arkeologisestikin arvokas.

Nobel-keskuksen puolesta ja sitä vastaan on kirjoitettu runsaasti ruotsalaisissa lehdissä viime kuukausina. Samaan aikaan vanhan, vuonna 1876 rakennetun tullirakennuksen ja Blasieholmenin säilyttämiseksi on pidetty mielenosoituksia ja kerätty tukiryhmiä.

Tukholman kaupunginvaltuutettujen oli määrä maanantai-iltana päättää, puretaanko vanha tullitalo uuden museon tieltä.

Nobel-keskuksen rahoitus turvattiin kesäkuussa 2013 kahden säätiön jättilahjoituksin. Rahaa lupasivat vaateketju H&M:n perustajan Erling Perssonin säätiö sekä Knut ja Alice Wallenbergin säätiö, yhteensä yli 86 miljoonaa euroa. Suunnittelukilpailuun osallistui kansainvälisiä huippuarkkitehtejä, ja sen voitti Berliinissä toimiva David Chipperfield Architects.

Puolustajien mielestä Ruotsi saisi uuden merkittävän kulttuuri- ja tiederakennuksen, jonka brändi – Nobel-palkinto – on yksi maailman vahvimmista ja arvostetuimmista. Samalla tukholmalaiset saavat keskelle kaupunkia uuden tapaamispaikan. Nobelin säätiö saisi lisätuloja ja uuden tavan toteuttaa Alfred Nobelin näkemyksiä.

Vastustajien mielestä paikka on ylimalkaan väärä, voittanut ehdotus mittasuhteiltaan liian iso ja materiaaliltaan liian poikkeava alueen muihin rakennuksiin verrattuna. Nobel-keskuksessa käytetään paljon lasipintaa ja keskuksen mukaan ”messinginkaltaista materiaalia”. Julkisuudessa on virheellisesti puhuttu osittain kullatusta teräksestä.

Nobel-keskuksen alustava budjetti on 1,2 miljardia kruunua, noin 130 miljoonaa euroa. Vaihtoehtoisina sijaintipaikkoina ovat vuosien varrella olleet esillä Djurgårdenin pohjoisosa, Slussen ja Hagastaden.

David Chipperfield Architects
Nobel-keskus iltavalaistuksessa.
Nobel-keskus iltavalaistuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat