Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenkielinen folkmetalli kiehtoo faneja Etelä-Amerikkaa myöten – ”Muutama on jopa muuttanut Suomeen”

Eurooppaa kiertävät tunnetut folkmetalliyhtyeet ovat luoneet kansainväliset urat laulamalla omalla kielellään.

Kulttuuri
 
Tina Korhonen
Moonsorrow ja Korpiklaani täyttivät Academy Islington -klubin takaseinää myöten.
Moonsorrow ja Korpiklaani täyttivät Academy Islington -klubin takaseinää myöten. Kuva: Tina Korhonen

Lontoo

Mies vierelläni huutaa ilmoille seitsenkirjaimisen kirosanan, joka alkaa p:llä. Se on selvää suomea, vaikka huutaja on korostuksesta päätellen pesunkestävä britti.

Ei hän vihainen ole, eikä edes turhautunut tai uhmakas. Päinvastoin. Hän kiroaa silkasta riemusta, sillä helsinkiläisyhtye Moonsorrow on juuri noussut lontoolaisen Academy-klubin lavalle. Sen kunniaksi hän on päättänyt esitellä keskeisimmän osan suomen kielen taidoistaan.

Kun yhtye aloittaa ensimmäisen kappaleen, mies alkaa tampata ilmaa molemmilla käsillä. Samoin tekevät sadat käsiparit lavan edustalla.

Tina Korhonen
Brightonilaisen Markin hihamerkkikokoelmaan mahtui myös lukuisia suomalaisbändejä.
Brightonilaisen Markin hihamerkkikokoelmaan mahtui myös lukuisia suomalaisbändejä.

”Katoaa kaikki mitä edessäsi näet / Haihtuu vesipisara takaisin tyhjään”, laulaja Ville Sorvali aloittaa uuden albumin nimikappaleen Jumalten aika.

Menoa ei hidasta lainkaan se, että suurin osa yleisöstä ei ymmärrä sanaakaan teksteistä.

Lontoossa voi nähdä ja kuulla monenlaisia esityksiä, mutta tällaista ei juuri koskaan: molemmat illan esiintyjät Moonsorrow ja Korpiklaani laulavat suomeksi. Eikä kyse ole mistään englanninsuomalaisten kokoontumisajoista, vaan yleisö on pääasiassa brittejä.

Suomessa yhtyeet ovat säilyneet marginaalissa: Korpiklaani saatetaan muistaa viiden vuoden takaisesta viisuehdokkuudesta ja Moonsorrow yllätti kaikki, myös itsensä, pistäytymällä pari viikkoa sitten levylistan kärjessä.

Lukuisten metallibändien tapaan molemmat suuntasivat ulkomaille reilu vuosikymmen sitten, mutta muista poiketen ne ovat luoneet kansainvälisen uran äidinkielellään. Nyt Moonsorrow ja Korpiklaani ovat todennäköisesti suosituimmat suomeksi laulavat yhtyeet Suomen rajojen ulkopuolella.

Huhtikuun ajan kaksikko kiertää läpi Euroopan ja esiintyy noin tuhannen hengen klubeilla: esimerkiksi Lontoossa sali täyttyi takaseinää myöten.

”Se on ihan silkkaa jääräpäisyyttä”, Ville Sorvali kommentoi yhtyeensä kielivalintaa ennen illan konserttia. ”Suomella me ollaan lähdetty liikkeelle, ja se on osa meidän tyyliä. Kyseessä ei olisi enää sama bändi, jos me vaihdettaisiin kieltä. Joku voisi tietysti saivarella, että me saataisiin enemmän yleisöä, jos ihmiset ymmärtäisivät sanoitukset, mutta mua se ei kiinnosta.”

Korpiklaanin laulaja Jonne Järvelä kokeili alkuun musiikin tekemistä englanniksi ja jopa saameksi ennen kuin oikea kieli löytyi.

Tina Korhonen
Laulaja Jonne Järvelä yhdistää Korpiklaanissa suosikkimusiikkinsa: kansanmusiikin ja metallin.
Laulaja Jonne Järvelä yhdistää Korpiklaanissa suosikkimusiikkinsa: kansanmusiikin ja metallin.

”Joskus aikojen alussa mä ajattelin, että pärjäähän se Värttinäkin siellä maailmalla. Sitä kautta se lähti. Sen jälkeen on tehty kylmän viileästi omaa juttua. Se mitä tulee, saa luvan kelvata.”

Molemmat yhtyeet ovat kääntäneet tekstejään englanniksi levykansiinsa, mutta kiihkeimmille kannattajille tämäkään ei ole riittänyt. Ympäri maailman, Euroopasta Etelä-Amerikkaan, yhtyeet ovat törmänneet faneihin, jotka ovat innostuneet opiskelemaan suomea.

”Niin hämmentävää kuin se onkin, osa faneista on opetellut suomen kieltä ihan vaan sen takia, että ymmärtäisivät paremmin, mitä ne sanat oikeasti tarkoittavat”, Sorvali sanoo. ”Muutama on jopa muuttanut Suomeen. Ihmisten tahdonvoima on hämmentävää, koska eihän suomen kieli ole mitenkään muuten käyttökelpoista maailmalla.”

”Meidän paitatiskille tulee joka päivä joku, joka haluaa samalla opiskella vähän suomea. Se menee aika syvälle se kiinnostus, kun aletaan opetella jopa kieltä”, Järvelä ihmettelee.

Ennen kaikkea kielivalinta on tyylikysymys.

Musiikillisesti Moonsorrow ja Korpiklaani ovat vain etäisesti sukua toisilleen – ensimmäinen soittaa progressiivista ”pakanametallia” ja jälkimmäinen raskasta kansanmusiikkia – mutta yhtyeitä yhdistää kiinnostus kansanperinteeseen, ikiaikaisiin mytologioihin ja muinaisuskontoihin.

Kaiken tämän voi niputtaa väljän folkmetalli-nimikkeen alle. Onko jopa niin, että eksoottinen suomi sopii tällaiseen musiikkiin paremmin kuin englanti?

Näkemys saa vahvistusta yleisön puolelta.

”Se on tietysti kaksiteräinen miekka”, lontoolaisessa Fen-yhtyeessä soittava Frank Allain näkee. ”Bändin mukana on vaikeampi laulaa, mutta toisaalta oma kieli tuo yhtyeeseen aitoutta ja rehellisyyttä. Varsinkin kun kappaleet kertovat pohjoismaisista myyteistä, esi-isistä ja perinteistä.”

Kööpenhaminasta keikalle lentänyt Mikkel Jensen on näkemyksessään ehdoton.

”Niin sanottua pakanametallia soittavien yhtyeiden pitäisi aina laulaa äidinkielellään, oli se sitten suomea, ruotsia, tanskaa, norjaa tai viroa. Englanniksi se ei vaan toimi yhtä hyvin.”

Tina Korhonen
Lontoolaiset Pete (vas.), Stu, Jo ja Frank olivat tulleet katsomaan suomalaisyhtyeitä, vaikka ne lauloivat heille vieraalla kielellä.
Lontoolaiset Pete (vas.), Stu, Jo ja Frank olivat tulleet katsomaan suomalaisyhtyeitä, vaikka ne lauloivat heille vieraalla kielellä.

Lontoolainen Jo T. paljastuu niin intohimoiseksi Moonsorrow-faniksi, että hän on nähnyt tusinan verran yhtyeen keikkoja eri puolilla Eurooppaa, myös Helsingissä. Hän rakastui yhtyeen musiikkiin ensin, ja sanoituksiin hän alkoi syventyä vasta myöhemmin.

”Olen yrittänyt opetella suomea, mutta se on kyllä vaikeaa. Osaan vain muutaman sanan”, hän tuskailee.

”Loppujen lopuksi laulukielellä on metallimusiikissa vähän merkitystä. Sanoista ei saa kuitenkaan selvää keikalla, kun laulajat kirkuvat”, Jo T. naurahtaa. ”Bändit voivat aivan yhtä hyvin laulaa suomeksi. Itse asiassa suomi sopii metalliin erittäin hyvin, koska se kuulostaa niin raa’alta.”

Tina Korhonen
Moonsorrow’ssa soittavat Marko Tarvonen, Janne Perttilä, Ville Sorvali, Mitja Harvilahti ja Markus Eurén.
Moonsorrow’ssa soittavat Marko Tarvonen, Janne Perttilä, Ville Sorvali, Mitja Harvilahti ja Markus Eurén.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat