Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedeuutinen toimii kuin runo: operoi käsityskyvyn reuna-alueella

Avaruustieteilijät onnistuvat science fiction -kirjailijoina, mutta lyhytprosaisti ei pärjää tiedemiehenä

Kulttuuri
 
Mikko Rimminen
Kirjoittaja on kirjailija.

Tiedeuutiset tuppaavat vuodesta toiseen keikkumaan uutissivustojen luetuimpien sisältöjen kärjessä, ja hanakastipa etenkin avaruusaiheisiin otsikoihin tulee itsekin tarrauduttua. Onko kysymys sitten tiedonjanosta vai jostain muusta, sitä on vähän hankalampi hahmottaa.

Monesti tiedeuutisia lukiessa tulee kahtiajakautuneesti kammottunut olo: maailmankaikkeuden fundamentaali luonne kohtaa pikkuruisen ihmisjärjen yritykset ymmärtää, siis jotenkin hallita, luonnonlakeja.

Parhaimmillaan maailmankaikkeuden ihmeiden natustelu johtaa katteettomiin, mutta niin autuaisiin valaistumisen kokemuksiin jonkin onnistuneesti popularisoidun (ja avokätisesti havainnekuvitetun) kosmologisen yleisesityksen kohdalla. Pahimmillaan tuloksena on piinallinen ymmärrys omasta pienuudesta ja avuttomuudesta, jonkinlainen sukulaisuustunne sille gastronomiselle impotenssille, jollaiseen voi sairastua monimutkaisen reseptin äärellä.

Yksi uutinen on erityisesti jäytänyt ymmärtimiäni. Kysymys on ”yhdeksännestä planeetasta”, taivaankappaleesta jonka epäillään lymyilevän aurinkokuntamme laitamilla ja joka viimeisten tietojen mukaan koostuu pääasiassa spekulaatiosta.

Hämmentävintä yhdeksännen planeetan tapauksessa ei ole itse (epäilty) ”löytö” – osatodiste siitä että juopon vaarin haamu ehkä sittenkin toikkaroi takapihalla, vaikka aikuiset ovat leimanneet kummitukset hölynpölyksi – vaan päättämättömyys sen suhteen, kuinka havainnon ympärille rypältyneisiin väittämiin pitäisi suhtautua. Sillä jos kysymyksessä on asia, joka voi jollakin tapaa mullistaa käsityksemme ainakin lähiavaruudesta, eikö tämän pitäisi, no, jotenkin niin kuin tuntua joltakin?

Tätä kai on pienen ihmisen kiihtyvä lyhytkasvuisuus kovan tiedon äärellä: tieteelliset reunaehdot ja niitä kohtaan asetetut emotionaaliset odotukset eivät kohtaa, vaan lähinnä nakertavat toisiaan.

Koska meillä taiteilijoilla on tapana tökkiä joskus hyvinkin sattumanvaraiselta näyttäviä yksityiskohtia, tuon nyt itsekin julki erään epäkohdan. Minusta on nimittäin tavattoman epäreilua, että esimerkiksi avaruustieteilijät niin usein onnistuvat myös science fiction -kirjailijoina, kun taas lyhytprosaistin on tuskallisen vaikea loihtia itsestään avaruustieteilijää.

Hätä ei ehkä kuitenkaan ole tämän näköinen. Luulen nimittäin – ja nimenomaan luulen – että esimerkiksi matematiikan ja runouden kielet eivät välttämättä eroa toisistaan niin paljon kuin voisi juurikin luulla.

Niin matematiikassa kuin lyriikassakin on mahdollista mahduttaa pieneen tilaan ”jotain olennaista olevaisesta”. Molemmissa keskeistä on usein, ainakin ymmärtääkseni, jonkinlainen säännön vahvistava poikkeama. Molemmat operoivat inhimillisen käsityskyvyn reuna-alueilla. Ja – erityisesti – molempia voi olla ymmärtämättä: tästä epäymmärryksestä, uskosta siihen että jossain on vielä jokin puuttuva palanen tai tuntematon tekijä, kai kumpuaa voima valtaosaan ihmiskunnan henkisistä (ja hengellisistä) ponnisteluista.

Eri asia on tietysti se, että vaikka itse ymmärtäisikin ettei kaikkea tarvitse ymmärtää, jää jäljelle silti mätä tarve saada kaikki muutkin ymmärtämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat