Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuluisuuksia kuolee nyt enemmän kuin koskaan – mutta miksi?

Nuorisokulttuurin synty ja television tulo 1960-luvulla selittävät osaltaan julkkiskuolemien sumaa tänä vuonna.

Kulttuuri
 
Mike Blake / Reuters
Muusikko Prince menehtyi kotonaan huhtikuun puolivälissä.
Muusikko Prince menehtyi kotonaan huhtikuun puolivälissä. Kuva: Mike Blake / Reuters

Kuluvaa vuotta ovat tahdittaneet surullisella tavalla uutiset tunnettujen henkilöiden kuolemista. Ensin meni muusikko David Bowie, sitten näyttelijä Alan Rickman, seuraavana muusikko Glen Frey ja viimeisimpänä viime viikolla muusikko Prince.

Eivätkä he toki ole ainoita.

Heidän lisäkseen kevään aikana on kuollut monia muitakin tunnettuja henkilöitä, kuten kirjailijat Umberto Eco ja Harper Lee, näyttelijä Ken Howard ja jalkapalloilija Johan Cruyff.

Ihan kuin maailmantähtiä kuolisi nyt tavallista enemmän.

”Ilmiöön” on kiinnittänyt huomiota myös muutama brittimedia. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n muistokirjoittaja Nick Serpell sanoo, että hänen kirjoittamiaan muistokirjoituksia on julkaistu tänä keväänä paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kun niitä neljä vuotta sitten julkaistiin tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana viisi, on luku nyt 24.

The Daily Telegraphin kuolleista ylläpitämässä kuvagalleriassa on tähän mennessä vuotta jo 75 julkkiksen kuva, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 30.

Miksi maailmantähtiä kuolee nyt niin paljon?

Siihen on moniakin syitä. Yksi suurimmista on se, että ne henkilöt, joista tuli julkkiksia 60-luvulla, tulevat 70 vuoden ikään ja alkavat kuolla, sanoo Nick Serpell.

Sekä David Bowie että Alan Rickman olivat kuollessaan 69-vuotiaita. Molemmat heistä kuuluvat niin sanottuun suureen ikäluokkaan eli henkilöihin, jotka ovat syntyneet vuosina 1945–64. BBC:n mukaan 65–69-vuotiaiden ikäluokassa kuolleisuus alkaa esimerkiksi Britanniassa selvästi lisääntyä.

Andrea Comas / Reuters
Kirjailija Umberto Eco kuoli maaliskuussa.
Kirjailija Umberto Eco kuoli maaliskuussa.

Nuorisokulttuurin nousu ajoittuu juuri samaan ajankohtaan, jolloin ensimmäiset suurista ikäluokista tulivat teini-ikään. Tuolloin ilmaantui paljon uusia idoleita. Moni, kuten esimerkiksi Beatles-yhtye, löi itsensä läpi silloin. Ennen 60-lukua tunnetut henkilöt olivat olleet lähinnä elokuvatähtiä. Televisio muutti tilanteen täysin.

”Jos joku ei silloin ollut televisiossa, hän ei ollut julkkis”, Serpell sanoo.

Yksi merkittävä tekijä on se, että tunnettuja henkilöitä on tätä nykyä myös yksinkertaisesti paljon enemmän kuin joskus takavuosina. Kiitos internetin ja sosiaalisen median, moni julkkis pysyy esillä pitkään. Mietitäänpä esimerkiksi näyttelijöitä Sean Connery, 85 ja Clint Eastwood, 85, sekä laulajia Tom Jones, 75, ja Patti Smith, 69. Kaikki he ovat ylittäneet eläkeiän jo hyvän aikaa sitten, mutta jokainen heistä tekee yhä töitä aktiivisesti – näkyy ja kuuluu.

Suomesta vastaavia esimerkkejä ovat esimerkiksi 60-luvulla suosioon nousseet Danny, 73, M. A. Numminen, 76, ja Katri Helena, 70.

Monen iäkkään laulajan ainoa tapa pitää yllä tulovirtaa, on tehdä keikkaa. Levyjä ei enää synny, mutta kiertueet rullaavat. Kiertue-elämä on kuitenkin raskasta ja kuluttavaa, nuoremmillekin muusikoille. Siitä saatiin yksi esimerkki viime viikolla, kun ruotsalaisyhtye Roxetten kerrottiin peruvan kiertueensa, koska lääkärin mukaan se olisi liian rankkaa laulaja Marie Fredrikssonille, 57. Hän on aiemmin sairastanut syövän.

Fredrik Sandberg
Roxette-yhtyeen Marie Fredriksson ilmoitti vastikään vetäytyvänsä kiertueilta terveyssyistä.
Roxette-yhtyeen Marie Fredriksson ilmoitti vastikään vetäytyvänsä kiertueilta terveyssyistä.

On yleisesti tunnettua, että etenkin 1970–80-luvuilla monet muusikot viettivät rankkaa elämää. Alkoholi ja huumeet kuuluivat kuvaan. Vasta 90-luvun puolella alettiin ymmärtää terveempien elämäntapojen päälle.

Mutta vaikka muusikko olisikin elänyt jo vuosia hyvinkin terveellisesti, keikkakiertueiden raskaus voi yllättää. Kroppa ei vain enää kestä.

Siksi ehkä pitkän esillä olon takia tällaisten tunnettujen henkilöiden kuolemakin tuntuu dramaattisemmalta. Se tuntuu ikään kuin he kuolisivat kesken uransa.

Mike Blake / Reuters
Muusikko Prince menehtyi kotonaan huhtikuun puolivälissä.
Muusikko Prince menehtyi kotonaan huhtikuun puolivälissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat