Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Einojuhani Rautavaaran Kaivos-ooppera esitetään syksyllä Budapestissa

Rautavaaran 1960-luvulla säveltämä ooppera osoittautui aikoinaan poliittisesti araksi, joten teos nähdään ensimmäistä kertaa oopperalavalla vasta nyt.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Einojuhani Rautavaara kuvattuna huhtikuussa 2015.
Einojuhani Rautavaara kuvattuna huhtikuussa 2015. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperaa esitetään loka- ja marraskuussa Budapestissa. Ensi-ilta Budapestissa on 21. lokakuuta, ja esityksiä Unkarin valtionoopperassa on yhteensä neljä. Sen lisäksi suunnitteilla on yhden esityksen tuominen marraskuussa Tampereelle.

Oopperan ohjaa Vilppu Kiljunen ja kapellimestarina on Tibor Bogányi. Solistit ovat pääosin unkarilaisia, mutta Simonin roolin laulaa Tommi Hakala.

Kaivos kertoo Unkarin vuoden 1956 kansannoususta, ja Budapestissa se esitetään osana kansannousun muistovuotta.

Rautavaara (s. 1928) sävelsi Kaivoksen 1960-luvun taitteessa, mutta sen aihe osoittautui poliittisesti araksi myös 1960-luvun Suomessa, joten sitä ei koskaan esitetty oopperalavalla. Näin ollen Budapestissa nähdään Kaivoksen näyttämökantaesitys.

Osittain sensuroituna televisio-oopperana Kaivos esitettiin Suomessa keväällä 1963, ja alkuperäisversio kuultiin konserttiesityksenä Tampereella syksyllä 2010. Tampere Filharmonian esityksestä Ondine-levy-yhtiö teki myös levytyksen, joka nousi vuoden 2012 Grammy-palkintoehdokkaaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat