Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beyoncé pureutuu mustan naisen asemaan yksityisesti ja yhteiskunnallisesti

Kulttuuri
 
Ronald Martinez
Beyoncé esiintyi uhmakkaana helmikuussa Super Bowl - ottelun väliajalla.
Beyoncé esiintyi uhmakkaana helmikuussa Super Bowl - ottelun väliajalla. Kuva: Ronald Martinez
Kuka?

Etelän tähti

 Beyoncé Knowles-Carter on 34-vuotias artisti. Hän on kotoisin Houstonista Teksasista.

 Tuli tunnetuksi 1990-luvun lopussa Destiny’s Child -lauluyhtyeen jäsenenä.

 Lemonade on hänen kuudes soololevynsä.

 Talouslehti Forbes nimesi hänet vastikään maailman vaikutusvaltaisimmaksi naisartistiksi.

Prince on kuollut, David Bowie on kuollut. Olisiko vihdoin tullut aika, jolloin popmusiikin toisinajattelijan ja suunnannäyttäjän paikalla olisikin musta nainen?

Beyoncén lauantaina julkaisema Lemonade on vahva näyttö siitä, että glamouria tihkuva hittien tekijä on myös rohkea taiteilija.

Lemonadea ei voi nimittää vain albumiksi. Se on kyllä 13 laulun kokoelma, mutta myös elokuva, sotahuuto, avoin kirje mitä ilmeisimmin vaimoaan pettäneelle aviomiehelle ja monin tavoin myös vuoden 2016 mustan Amerikan kulttuurinen sydänkäyrä.

Lemonade ilmestyi viime lauantaina, kun amerikkalaiskanava HBO esitti tunnin mittaisen elokuvan. Elokuva on jaettu 11 osaan, joissa lauletaan, tanssitaan ja julistetaan – ja kaiken keskellä on Beyoncé Knowles.

Päällisin puolin Lemonade on tarina avioliiton ajautumisesta tuhon partaalle ja sieltä pois. Elokuvan osiot on nimetty raamatullisesti viattomuudesta ja mustasukkaisuudesta vihaan, synninpäästöön ja lopulta uuteen rakkauteen ja toivoon.

Tuntiin on ahdettu käytännössä kymmenen erilaista musiikkivideota, joissa Beyoncé kulkee teeman mukaisesti syvästä vedestä (petos) kadulle hakkaamaan pesäpallomailalla autoja hajalle, ajamaan niiden yli monsteriautolla (viha). Laulaja paiskaa vihkisormuksensa maahan ja seisoo lieskojen keskellä palavassa talossa.

Asetelma vaikuttaa olevan suora kertomus Beyoncén ja toisen supertähden Jay Z:n ( Shawn Carter ) avioliitosta, jonka on viime vuosina huhuttu olevan vaikeuksissa. Syyksi on veikkailtu Jay Z:n uskottomuutta.

Jos Lemonade olisi vain levy, tämä olisi varmaankin sen vahvin viesti.

Pian alun jälkeen kuullaan kuitenkin kansalaisoikeustaistelija Malcolm X:ää vuodelta 1962:

The most disrespected person in America is the black woman.

The most unprotected person in America is the black woman.

The most neglected person in America is the black woman.

Selväksi tulee, että Lemonade ei kerro pelkästään kahden miljonäärin avioliiton vaikeuksista.

Kyse on ryhmästä. Mustat naiset ympäröivät Beyoncén elokuvassa kerta toisensa jälkeen. Naiset ovat valkoisissa, kävelevät kastautumaan. Naiset ovat yhtä vihaisia kuin Beyoncé. Mustat naiset asettuvat muodostelmaan. Mustat naiset marssivat. Miehiä ei näy missään. Mokatkaa, ja menetätte tämän kaiken, toistellaan.

Uuden Lemonade-albumin kuvitettu versio muodostuu musiikki videoiden sarjasta. Niissä Beyoncé nähdään monessa roolissa.
Uuden Lemonade-albumin kuvitettu versio muodostuu musiikki videoiden sarjasta. Niissä Beyoncé nähdään monessa roolissa.

Kyse on myös sukupolvista. Kuvissa nähdään toistuvasti eri ikäisiä mustia naisia, jopa Serena Williams tanssimassa, sitten lisää mustia naisia, käsissään ammuttujen poikiensa kuvia. Jokin suhteessa miehiin, menetykseen ja kipuun yhdistää.

Sitten Beyoncé jo julistaa. Kendrick Lamarin kanssa tehdyssä Freedomissa laulaja esiintyy kesäteatterissa mustien naisten yleisölle.

Open our mind as we cast away oppression / Yeah, open the streets and watch our beliefs, Lamar räppää.

Kun Beyoncé vastaa laululla, henkilökohtainen kasvaa joksikin muuksi: I break chains all by myself / Won’t let my freedom rot in hell / Hey! I’ma keep running / Cause a winner don’t quit on themselves.

Yhdysvalloissa Lemonade osuu aikaan, jossa vähemmistöjen asemasta käydään taas vilkasta keskustelua. Siinä limittyvät eri vähemmistöt, mustan väestön oman historian kokemus ja tulkinta ja pintakerroksena mustien miesten surmat poliisien käsissä ja niistä noussut Black Lives Matter -kansanliike.

Helmikuussa ilmestynyt Beyoncén Formation-single viittasi suoraan poliisiväkivaltaan, mustien eriarvoiseen kohteluun lain edessä ja herätti huomiota uhmakkuudellaan. Super Bowlissa Beyoncé pukeutui asuun, jonka sanottiin tuovan mieleen uhmakkaat Mustat pantterit.

Beyoncé julistaa taistelua, mutta Lemonade sanoo vielä suoremmin, mistä taistelusta on kyse. Kyse on naisista, vähemmistöjen naisista ja asettumisesta yhteen rintamaan. Poliisiväkivallan kohdalla on puhuttu mustista miehistä, nyt Beyoncé puhuu erityisesti naisista.

Uhoon on luonnollisesti rakennettu sisään Beyoncén oma mahdoton asema: Hän on upporikas eliitin edustaja, johon avioerokaan ei taloudellisesti sattuisi samalla tavalla kuin moneen muuhun. Onneksi tähti tuntuu tietävän tämän, ja toteaa levylläkin voivansa jättää surkimusmiehensä, koska omistaa ”omat rahansa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat