Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Graham Nash on suoraviivainen herrasmies

Rockin legenda puhuu suunsa puhtaaksi keskellä suuria muutoksia

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni / Reuters
Graham Nash esiintyi Kaliforniassa viime marraskuussa.
Graham Nash esiintyi Kaliforniassa viime marraskuussa. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Graham Nash, Holliesin perustaja ja kantava voima kalifornialaisen harmoniapopin superyhtyeessä Crosby, Stills, Nash (& Youngissa) pudotti maaliskuun alussa uutispommin: David Crosby, Stephen Stills, Neil Young ja hän, ystävykset lähes 50 vuoden ajalta, eivät enää tee levyjä yhdessä.

Nash ei ollut edes ihan varma oliko ystävyyttäkään enää jäljellä.

Hän syytti David Crosbya, joka oli loukannut Neil Youngia kutsumalla tämän tyttöystävää Daryl Hannahia saalistajaksi. Mitkään Crosbyn anteeksipyynnöt eivät lepyttäneet Youngia, ja sen tuloksena Stills ja Nash kokivat Crosbyn pilanneen hyvän yhteistyön heiltäkin omalla harkitsemattomuudellaan.

”Joten jatkossa tulen keskittymään enemmän Graham Nashiin”, Graham Nash, 74, sanoo.

Nash näyttää muutenkin kääntäneen uuden lehden elämässään. Hän on eronnut vaimostaan Susan Sennett Nashista, jonka kanssa hän oli naimisissa 38 vuotta. Uusi tyttöystävä on valokuvaaja Amy Grantham, joka on ottanut Nashin uunituoreen soololevyn This Path Tonightin kansikuvan.

”En usko, että avioerot koskaan tapahtuvat ystävällisissä merkeissä. Mutta positiivista on, että tapasin upean naisen ja rakastuin. Hän on newyorkilainen taiteilija, joka on myös kuvannut uuden levyni kannen”, Nash kertoo.

This Path Tonight on vasta Nashin kuudes soololevy uralla, joka alkoi Salfordissa, Manchesterissä 1960-luvun alussa ja lähti todella lentoon, kun hän jätti Holliesin ja muutti Kaliforniaan 1960-luvun lopussa.

Hän on tehnyt levyn englantilaiskitaristi Shane Fontaynen kanssa ja sen kappaleet ovat taipuvaisia tietynlaiseen pohdiskelevaan raskasmielisyyteen, vaikka levy yleisesti ottaen noudattelee Nashin soololevyjen melodista singer-songwriter-tyyliä.

Jos tietty melankolia levyllä yllättää, niin yhtä paljon yllättävät nämä muutkin Nashin uutiset. Hänet on totuttu näkemään kilttinä englantilaisena herrasmiehenä itseriittoisten kalifornialaisten voimahippien välissä, 70-luvun rock’n’rollin suurena diplomaattina.

”Näin voisi varmaan sanoa. Sellainen velvollisuus on aina raskasta”, hän pohtii ja lisää:

”Minä olen Englannista. Minä näen asian niin, että jos jotain pitää saada tehdyksi, niin hoidetaan hommat. Jos pitää tehdä levy, niin pidetään mahdollisimman hauska sessio ja tehdään mahdollisimman hyvä levy, näin minä sen ajattelen.”

Tulee mieleen, että Nashin lisäksi myös kanadalainen Neil Young on ollut varsin pragmaattinen uravalinnoissaan. Häntä eivät vieneet huumeet kuten David Crosbya, ja hän ei jäänyt roikkumaan bändeihin, joissa hän ei nähnyt tulevaisuutta.

”Hän voi olla pragmaattinen. En sanoisi, että hän on hankala. Hän on hyvin keskittynyt ja päämäärätietoinen ja tietää mitä haluaa elämältään. Ja hän toteuttaa sen sataprosenttisesti. Minun on pakko ihailla Neiliä siitä”, Nash sanoo.

Muiden kalifornialaisyhtyeiden lailla C,S,N&Y kulutti päihteitä huomattavissa määrin. Nash muistaa kuukaudentarkkuudella milloin hän huomasi kokaiinin tuhovoiman.

”Se oli joulukuussa 1984. C,S,N&Y oli tehnyt kiertueen ja viimeinen keikka oli Honolulussa, Havaijilla. Keikan jälkeen oli juhlat, ja saapuessani paikalle, näin kaikki ystäväni, teeskentelemässä olevansa onnellisia. Silloin tajusin, että ehkä he näkevät minut samalla tavalla. Sillä hetkellä päätin lopettaa kokaiinin imuroimisen”, hän muistelee.

Ollakseen rutinoitunut rockveteraani Nash on myös hämmästyttävän suorasukainen ihminen. Hän puhuu elämästään täysin avoimesti.

Se on selvästi osa hänen arvomaailmaansa.

”Minä puhun aina asioista kiertelemättä! Mitä järkeä elämässä muuten olisi?” hän huudahtaa haastattelun päätteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat