Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterissa käynnissä vallankumous: naiset miesten rooleihin, valta-asetelmat ja alistaminen näkyväksi

Enää ei haluta toistaa konventioita, joissa sankari on valkoinen, sukupuolia kaksi ja naisen alistaminen tehokasta näyttämöviihdettä

Kulttuuri
 
Anna Äärelä
Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoiden Sonja Kuittisen (vas.) ja Fanni Noroilan Anja-eno yhdistää Anton Tsehovin Vanja-enoa teinityttöjen elämään ja hevosunelmiin.
Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoiden Sonja Kuittisen (vas.) ja Fanni Noroilan Anja-eno yhdistää Anton Tsehovin Vanja-enoa teinityttöjen elämään ja hevosunelmiin. Kuva: Anna Äärelä
Fakta

Teatterin miehet ja naiset

 Vuonna 2014 Suomen valtionosuusteattereissa työskenteli 956 naista (48,2 %) ja 1 026 miestä (51,8 %).

 Miesten palkat olivat kauttaaltaan hieman naisten palkkoja suuremmat.

 Kaikissa VOS-teattereissa naisjohtajia oli 31 (39,2 %), miesjohtajia 48 (60,8 %).

 Teatterikorkeakoulun hakijamäärä oli viime vuonna 1 747. Heistä naisia oli 1 149 ja miehiä 598.

 2015 eri koulutusohjelmiin ja maisteriopintoihin valittiin 33 naista ja 23 miestä.

Lähde: Tinfo ja TeaK

Ei enää valkoisen, keski-ikäisen miehen eksistentiaalisia kriisejä teatteriin! Tilalle kunnon rooleja kaiken ikäisille naisnäyttelijöille!

Enemmän keskustelua siitä, että näyttämöllä luodaan todellisuutta, ja siitä, millaista todellisuutta oikein luodaan.

Enemmän erilaisia tarinoita siitä, millaista on elää Suomessa naisena, miehenä ja kahteen sukupuoleen mahtumattomana.

Samoin enemmän tarinoita ei-valkoisesta, ei-terveestä, ei-luterilaisesta Suomesta.

Näin voi kiteyttää teatterissa nyt liikkuvia ajatuksia – siitä huolimatta, että laitosteatterien keväässä riittää homovitsejä ja miehen elämän syväanalyysia.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä puhui vääristyneistä sukupuolirooleista HS Kuukausiliitteen haastattelussa huhtikuun alussa.

Koreografi Sonya Lindfors teki vastikään Noble Savage -tanssiesityksen ja toimitti Toiseus 101 -pamfletin. Molemmissa pohditaan sellaisten suomalaisten kokemuksia, jotka nähdään taiteessakin lähinnä rotunsa edustajina, monesti valtaväestön silmin.

Myös Teatterikorkeakoulussa on pelkästään tällä viikolla tuotu ensi-iltaan kaksikin taiteellista opinnäytettä, joissa totuttuja rooleja problematisoidaan ja karnevalisoidaan.

Piia Peltolan käsikirjoittama ja ohjaama Beverly Hills 90210 -näytelmä analysoi 1990-luvun nuorten tv-draamasarjan seksismiä ja moralismia, ja Sonja Kuittisen ja Fanni Noroilan Anja-eno silpoo Anton Tšehovin klassikon ja juhlii heppatyttöjä.

”Sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja etnisyyteen liittyvien stereotypioiden purkaminen liittyy nyt kaikkeen opetukseen, se lävistää kaikki koulutusohjelmat”, sanoo Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka.

Sirpa Räihä
Maarit Ruikka
Maarit Ruikka

Opiskeluaikana on vielä mahdollista vaikuttaa asenteisiin, joiden varassa työura tehdään. Se on koko opetuksen tehtävä: laajentaa ymmärrystä, tuoda näyttämölle uusia näkökulmia.

”Minun opiskeluaikanani 1980-luvun lopulla ei Teatterikorkeakoulussa vielä keskusteltu tällä tasolla tai käsitelty filosofisia teorioita näyttämöllä. Mutta 2000-luvulla toiseuden pohtiminen on noussut keskeiseksi. Käsittääkseni sitä ei kyseenalaista meillä kukaan.”

Varttuneempien opiskelijoiden mukaan näin ei kuitenkaan ole ollut kovin kauan.

”Heti opintojen alussa tytöt ja pojat pantiin kahteen jonoon, ja parin kanssa piti näytellä perinteinen tyttö-poika-kohtaus”, 5. vuoden ohjaajaopiskelija Piia Peltola (s. 1983) sanoo.

Piia Peltola
Piia Peltola

”Se oli minusta ongelmallista. Ei sivistysvaltiossa sillä lailla ihmisiä erotella.”

Myöhemmin harjoituksissa luokan isoin poika pantiin retuuttamaan pienintä tyttöä. Oli myös roolitusta, jossa ehdotettiin raiskatun rakastumista raiskaajaansa.

”Tuntui siltä, että asiat, joihin olin tottunut yliopistossa, eivät olleet löytäneet tietään tänne.”

Myös 5. vuoden näyttelijäopiskelijat Sonja Kuittinen (s. 1990) ja Fanni Noroila (s. 1992) kiinnostuivat tyttötematiikasta tosissaan vasta vaihtovuotenaan Ruotsissa ja Saksassa.

Suomessa vahva herätys oli näyttelijä Anna Paavilaisen Play Rape -monologiesitys, jonka kaikki teatterikorkeakoululaiset näkivät jo 2014. Se käsittelee sukupuolista väkivaltaa länsimaisessa teatteritraditiossa.

”Se vaikutti suoraan siihen, millaisia esityksiä Sonjan kanssa haluamme tehdä. Myös Elina Knihtilällä on ollut iso merkitys. Nyt täällä koulussa monet ovat kiinnostuneita siitä, miten ja millaista todellisuutta näyttämöllä luodaan”, Noroila sanoo.

Piia Peltolan mukaan kyse on suorastaan vallankumouksesta.

”Kuka olisi uskonut, että Play Rape -esityksestä tulee niin iso juttu? Se näytti, miten naista ja hänen alistamistaan käytetään näyttämöllä vahvoja tunteita luomaan. Raiskaus tai muu penetraation simulointi ahdistaa ja kiihottaa, ja se on teatterissa vakiintunut konventio. Juuri siksi se tuntuu niin ikävältä.”

Myös pojilla on tunne siitä, että rooleja ja valta-asetelmia pitää käsitellä. Ne eivät ole enää ”tyttöjen oma juttu.”

Mitro Härkönen
Beverly Hills 90210 -näytelmässä esiintyvät Julia Lappalainen (vas.), Eino Heiskanen ja Miila Virtanen. Lisäksi näytelmässä esiintyy Olli Rahkonen.
Beverly Hills 90210 -näytelmässä esiintyvät Julia Lappalainen (vas.), Eino Heiskanen ja Miila Virtanen. Lisäksi näytelmässä esiintyy Olli Rahkonen.

”Kiinnostavin taiteilijahan on se, joka pyrkii näkemään, mistä lähtökohdista maailmaa katsoo. Ainoa mittapuu ei ole valkoinen mies”, Peltola sanoo.

Hänen aiempiin ohjaustöihinsä kuuluu mm. transsukupuolisesta Petja/Petrasta kertova Transfinlandia (2014).

Raatteentie -kollektiivissa kyseenalaistettiin kansallista identiteettiä.

”Oltiin etuajassa, tehtiin Tuntematon sotilaskin akkaporukalla jo pari vuotta sitten.”

Myös Kuittisen ja Noroilan Anja-enossa konventioita rikotaan. ”Vanhat tarinat pitää kirjoittaa uudelleen”, Noroila perustelee.

Kohteena on nyt Tšehovin Vanja-enon ylireipas, traaginen Sonja. Videotaustalla seikkailee ja sössöttää kaksi tutisevaa professorihahmoa, näyttämöllä äänessä ovat kohtuuttomat, ujot 14-vuotiaat heppatytöt.

”Sonja on draaman kiinnostavin hahmo, ja siksi irrotimme hänet fiktiosta ja annoimme oman tilan”, Kuittinen ja Noroila kertovat. ”Tulkinta on vapaa ja fragmentaarinen, ja se korjaa perinteisiä valtasuhteita. Tämä Sonja ei jää jalkoihin.”

Suomalaisten ammattiteatterien arjesta opiskelijoilla ei vielä ole tarkkaa kuvaa.

”Esityksistä näkee, että kiinnostavimmat roolit kirjoitetaan miehille. Sekin on oudon harvinaista, että miesroolia esittäisi nainen tai päin vastoin”, Piia Peltola pohtii.

Beverly Hills 90210 -näytelmässä kaksi naista ja kaksi miestä esittävät vuorotellen kaikkia rooleja, tytöistä ja pojista opettajiin, äiteihin ja isiin.

”Ilmeisesti teatterien todellisuus ja arki sisältävät naisille yhä paitsi ahdistavia rooleja myös ihan konkreettista seksuaalista ahdisteluakin.”

Piia Peltolan Beverly Hills 90210 -näytelmän ja Sonja Kuittisen ja Fanni Noroilan Anja-enon esityksiä Teatterikorkeakoulussa (Haapaniemenkatu 6) 9. 5. asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat