Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli sata vuotta julkisuudelta piilossa ollut Albert Edelfeltin maalaus myydään Lontoossa

Sothebyn huutokauppakamari Lontoossa myy toukokuussa myös Helene Schjerfbeckin merkittävän teoksen.

Kulttuuri
 
Edelfeltin Maitotyttö (La laitière, 1889) on ollut yksityiskokoelmassa yli sata vuotta. Schjerfbeckin Punainen pää II (1915) kuuluu taiteilijan merkkiteoksiin.
Edelfeltin Maitotyttö (La laitière, 1889) on ollut yksityiskokoelmassa yli sata vuotta. Schjerfbeckin Punainen pää II (1915) kuuluu taiteilijan merkkiteoksiin.

Sothebyn huutokauppakamari myy toukokuussa Lontoossa kaksi suomalaisittain kiinnostavaa maalausta Albert Edelfeltiltä (1854–1905) ja Helene Schjerfbeckiltä (1862–1946). Kiinnostavia ne ovat hieman eri syistä.

Edelfeltiltä myyntiin tulee vuonna 1889 valmistunut La laitière eli Maitotyttö. Siitä on käytetty myös nimeä Maidontuoja. Maalaus kuvaa soutavaa siniasuista nuorta naista. Veneessä näkyy maitotonkka. Teos on maalattu Haikossa, jossa Edelfelt vietti kesiä Pariisin-vuosinaan. Edelfelt asui pääosin Pariisissa vuodesta 1874.

WestImage
Albert Edelfeltin maalaus, Haikkoon sijoittuva La Laitière vuodelta 1889.
Albert Edelfeltin maalaus, Haikkoon sijoittuva La Laitière vuodelta 1889.

Huutokauppaan Maitotyttö tulee ranskalaisesta yksityiskokoelmasta. Teoksen nykyisten omistajien isoisä osti sen 1900-luvun alussa, ja sen jälkeen se on ollut suvun omistuksessa. Huomionarvoista on, ettei teosta ole näkynyt julkisuudessa yli sataan vuoteen.

Maitotyttö on ollut esillä näyttelyssä Ateneumissa kolme vuotta valmistumisensa jälkeen, vuonna 1892. Sen jälkeen sitä ei tiettävästi ole voinut nähdä, joskin teoksen kuvia on painettu varhaisiin Edelfelt-katalogeihin. Daniel Nyblin kuvasi teoksen pian sen valmistumisen jälkeen. Lasinegatiivi kuuluu Kansallisgallerian kokoelmaan.

Ateneumin kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperän mukaan Maitotyttö on ollut hyvin suomalaisten Edelfelt-tuntijoiden tiedossa, mutta sen tarkkaa olinpaikkaa ei ole tiedetty.

Edelfeltiä 30 vuotta tutkinut ja Ateneumissa 2004–2005 nähdyn Edelfelt-suurnäyttelyn teossa mukana ollut Marina Catani konsultoi Sothebyn huutokauppakamaria teoshistorian selvittelyssä.

”Olen yrittänyt löytää tätä teosta tuloksetta. Kolme sukupolvea ei ole teosta nähnyt. Odotan jännittyneenä, että näkisin sen itsekin”, sanoo Catani.

Tutkija vertaa teosta Edelfeltin Pariisin-vuosien ystävän, ruotsalaisen Anders Zornin (1860–1920) pari vuotta aiemmin maalaamaan akvarelliin Bølgeskvulp (1887) joka on Tanskan kansallisgalleriassa.

”Edelfeltin teos ihannoi voimakkaita pohjoismaisia naisia. Taustalla näkyy teollinen Haikko-maisema ja kauppaväylä. Kaupunki ja maalaisrealismi yhdistyvät”, Catani sanoo.

Teosta voi kunnolla arvioida vasta kun sen näkee luonnossa. ”Vasta sitten voi kunnolla nähdä, miten Edelfelt on onnistunut valon ja varjon käsittelyssä. Maalauksessa päivä on pilvinen, ja valo on utuista, maitomaista”, hän analysoi.

Ojanperän mukaan kyseessä on tasokas esimerkki Edelfeltin huippuvuosien tuotannosta, vaikkei teos kuitenkaan tuo siihen mitään olennaista uutta. Samantyyppisiä teoksia tehtiin muissakin Pohjoismaissa.

Sotheby’s taas vertaa teosta jopa Lapsen ruumissaattoon, yhteen Edelfeltin mestariteoksista ja Suomen kansallisaarteista. Sothebyn 1800-luvun eurooppalaisen maalaustaiteen osaston johtaja Claude Piening sanoo, että sata vuotta Ranskassa majailleen teoksen paluu markkinoille on ”jännittävä hetki suomalaisessa taiteessa”.

Ojanperä kuitenkin toppuuttelee. ”Ruumissaatto on maalattu kymmenen vuotta Maitotyttöä aiemmin, ja oli silloin uraauurtava pohjoismaisen ulkoilmamaalauksen historiassa”, hän sanoo.

Vuonna 1889 Maitotytön kaltaisella ulkoilmakuvalla ei ollut enää vastaavaa uutuusarvoa. Maalauksen lähtöhinta huutokaupassa on 370 000–620 000 euroa.

Helene Schjerfbeck: Punainen pää II, 1915.
Helene Schjerfbeck: Punainen pää II, 1915.

Taidehistoriallisesti kenties vieläkin kiinnostavampi on samassa huutokaupassa myytävä Schjerfbeckin Punainen pää II.

”Se on aivan keskeisiä töitä. On murheellista, jos se jää Suomesta pois”, sanoo Schjerfbeck-asiantuntija, Ateneumista 2013 eläkkeelle jäänyt Leena Ahtola-Moorhouse. Hän avusti huutokauppakamaria teostietojen tutkimisessa.

Punainen pää I on kotimaisessa yksityiskokoelmassa, mutta tämä kakkonen on kyllä näistä kahdesta se viimeistellympi”, hän sanoo.

Vuonna 1915 maalattu teos saattaa olla monille erityisen tuttu Schjerfbeckin teos, sillä sen kuva oli Ateneumin vuoden 1992 Schjerfbeck-näyttelyn luettelon kannessa ja siitä tehtiin myös juliste.

Punainen pää on hirveän kivalta kaudelta, maalattu heti kun Schjerfbeck oli tutustunut taidekeräilijä ja -kriitikko Einar Reuteriin (1881–1968) ja saanut häneltä tukea modernille, japonistiselle tyylilleen. Ilon näkee”, Ahtola-Moorhouse sanoo.

Ensimmäisen Punaisen pään Schjerfbeck maalasikin ystävyydellä uskotulleen Reuterille. Sothebyn mukaan toisen Punaisen pään osti 1916 kauppaneuvos Einar Wulff (1888–1978) kaimaltaan Reuterilta, joka myi sen taiteilijasuojattinsa nimissä.

”Voi olla, että Wulff on nähnyt Reuterin version ja sanonut että olisi ihana saada samanlainen. Voi olla, että taiteilija on tehnyt toisen version, joka on viimeistellympi. Profiiliviiva on todella hieno.”

Wulffin kokoelmasta myytävä teos oli kaksi vuotta sitten esillä näyttelyssä Helsingissä.

Viime aikoina Schjerfbeckin teokset ovat liikkuneet huutokaupoissa. Sotheby’s myi viime joulukuussa neljä teosta. Niistä merkittävin, Vaaleatukkainen tyttö päätyi Frankfurtin Städel-museoon. Teoksesta maksettiin vajaat 1,2 miljoonaa euroa. Suomeen päätyi keltaisia sitruunoita esittävä asetelma, jonka osti Reitzin säätiö. Punainen pää II -teoksen lähtöhinta on 645 000–903 000 euroa.

”Nyt menee näitä huipputöitä. Toivottavasti teos päätyy julkiseen kokoelmaan, oli se sitten Suomessa tai ulkomailla, niin teokset leviävät. Eivät nämä meidän ujot tytöt uskaltaneet itseään työntää esille”, Ahtola-Moorhouse sanoo.

Suomalaisittain huono uutinen on, ettei kumpaakaan teosta nähdä Suomessa. Eurooppalaisen 1800-luvun maalaustaiteen huutokauppa järjestetään Lontoossa 25. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat