Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osaatko lukea mediaa oikein? Kriittinen lukutaito kuuluu kansalaistaitoihin, sanoo oppaan toimittanut Karoliina Knuuti

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Kriittisyys on osa medialukutaitoa, jotta osaa erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.
Kriittisyys on osa medialukutaitoa, jotta osaa erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä. Kuva: Rio Gandara / HS

Osaatko lukea mediaa oikein? Se ei välttämättä ole aina helppoa.

”Ihmiset uskovat helposti tietoon, joka vahvistaa heidän aikaisempia näkemyksiään. Päättelyvirhe liittyy siihen, kun joku tieto tulee tarpeeksi uskottavan henkilön suusta. Asiantuntija esittää jonkun väitteen, ja luotat sen asiantuntijan asiantuntijuuteen, etkä tarkista väitettä”, sanoo aikuisten medialukutaito-oppaan toimittanut Karoliina Knuuti.

Knuutin mukaan medialukutaito on muun muassa sitä, että osaa vaatia uskottavia lähteitä myös uskottavilta verkkosivuilta ja uskottavilta asiantuntijoilta, mutta myös omilta kavereiltaan.

”Minusta tuntuu, että Suomessa suurin ongelma on juuri se, että somessa pystyt jakamaan itsesi sellaiseen loossiin, jossa kuulet vain samanmielisten juttuja ja väitteitä.”

Knuutin mukaan kriittinen ajattelu kuuluu jokaisen ihmisen kansalaistaitoihin. Meihin pyritään koko ajan vaikuttamaan joka tuutista. Siksi on osattava erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.

”Mielestäni tähän pitäisi alkaa kouluttaa jo peruskoulussa. Vaikka lapset laittaisivatkin sujuvasti verkkoon mitä tahansa, se ei tarkoita, että he osaisivat itse käyttää mediaa jotenkin kriittisesti.”

Knuutin mukaan muun muassa vastamediasivustojen nousun vuoksi mediakriittisyyttä tarvitaan nyt Suomessakin enemmän kuin koskaan.

”Minusta tuntuu, että vähän vanhempi sukupolvi on tottunut ottamaan itsestäänselvyytenä, että jos jotain on painettu lehden näköiseen formaattiin, sen taustalla on sääntöjä noudattavaa toimitustyötä. Kuitenkin nykyään kuka tahansa voi verkossa viestiä mitä tahansa ja laittaa sen siistin näköiseen leiskaan”, Knuuti sanoo.

Knuutin toimittama medialukutaito-opas julkaistiin verkossa keskiviikkona. Kansanvalistusseuran julkaisema opas on ensimmäinen aikuisille suunnattu yleistajuinen ja kattava viestintäopas ja ensimmäinen mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä.

Opas on osa Kansanvalistusseuran hanketta, joka opettaa mediakasvatuksen avulla kansalaistaitoja Palestiinassa. Siksi opas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.

Knuutin mukaan Palestiinassa on puutteellinen ymmärrys siitä, miten länsimainen media toimii. Siellä ajatellaan usein, että heidän asiansa eivät kiinnosta muuta maailmaa.

Mediaoppaasta on Knuutin mukaan suunnitteilla myös suomenkielinen versio.

”Suomessa vastamedianäkökulma pitäisi tuoda reilummin mukaan. Se on tässäkin oppaassa mukana, mutta aika marginaalinen. Ja omistuksen keskittyminen on asia, josta Suomi saa aina noottia lehdistönvapausindeksissä. Varmaan sitä pitäisi käydä läpi myös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat