Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset uskovat liian helposti näkemyksiään vahvistavaan tietoon, sanoo aikuisten medialukutaidon oppaan toimittaja

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Kriittisyys on osa medialukutaitoa, jotta osaa erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.
Kriittisyys on osa medialukutaitoa, jotta osaa erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä. Kuva: Rio Gandara / HS

Osaatko lukea mediaa oikein? Se ei välttämättä ole aina helppoa. Päivittäisen valtavan tietotulvan seasta on kyettävä erottaa, mikä on luotettavaa ja merkityksellistä tietoa. Etenkin sosiaalisessa mediassa tartutaan helposti huhuihin, jotka lähtevät leviämään nopeasti. Huhujen ja valheiden julkaiseminen ovat myös joillekin vastamedioille arkipäivää.

Kansanvalistusseura teki tähän tarpeeseen aikuisten medialukutaito-oppaan. Oppaan toimittanut Karoliina Knuuti kertoo, miksi opasta tarvitaan.

”Ihmiset uskovat helposti tietoon, joka vahvistaa heidän aikaisempia näkemyksiään. Päättelyvirhe liittyy siihen, kun joku tieto tulee tarpeeksi uskottavan henkilön suusta. Asiantuntija esittää jonkun väitteen, ja luotat sen asiantuntijan asiantuntijuuteen, etkä tarkista väitettä”, Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan medialukutaito on muun muassa sitä, että osaa vaatia uskottavia lähteitä myös uskottavilta verkkosivuilta ja uskottavilta asiantuntijoilta, mutta myös omilta kavereiltaan.

”Minusta tuntuu, että Suomessa suurin ongelma on juuri se, että somessa pystyt jakamaan itsesi sellaiseen loossiin, jossa kuulet vain samanmielisten juttuja ja väitteitä. Täytyy kyseenalaistaa kavereidenkin väitteitä. Jos sitä ei korosteta ja opeteta koulussa, niin sittenhän vain huudellaan keskenään samanmielisten joukossa.”

Knuutin mukaan kriittinen ajattelu kuuluu jokaisen ihmisen kansalaistaitoihin.

”Jokaisen kansalaisen, joka haluaa olla sivistynyt ja aktiivinen, pitäisi ymmärtää, että perus terve kriittisyys on osa sitä. Koska muuten olet aina heiluteltavissa”, Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan meihin pyritään koko ajan vaikuttamaan joka tuutista. Siksi on osattava erottaa uskottavat lähteet tai tutkimukset esimerkiksi mielipiteistä.

”Mielestäni tähän pitäisi alkaa kouluttaa jo peruskoulussa. Vaikka lapset laittaisivatkin sujuvasti verkkoon mitä tahansa, se ei tarkoita, että he osaisivat itse käyttää mediaa jotenkin kriittisesti. ”

Knuutin mukaan muun muassa vastamediasivustojen nousun vuoksi mediakriittisyyttä tarvitaan nyt Suomessakin enemmän kuin koskaan.

”Minusta tuntuu, että vähän vanhempi sukupolvi on tottunut ehkä ottamaan itsestäänselvyytenä, että jos jotain on painettu lehden näköiseen formaattiin, sen taustalla on sääntöjä noudattavaa toimitustyötä. Kuitenkin nykyään kuka tahansa voi verkossa viestiä mitä tahansa ja laittaa sen siistin näköiseen leiskaan”, Knuuti sanoo.

Knuutin toimittama medialukutaito-opas julkaistiin verkossa keskiviikkona. Kansanvalistusseuran julkaisema opas on ensimmäinen aikuisille suunnattu yleistajuinen ja kattava viestintäopas sekä ensimmäinen mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä.

Mediaopas auttaa ymmärtämään digiajan median toimintatapoja ja opastaa esimerkiksi journalismin etiikkaan ja itsesääntelyjärjestelmään. Se on osa Kansanvalistusseuran hanketta, joka opettaa mediakasvatuksen avulla kansalaistaitoja Palestiinassa. Siksi opas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.

Knuutin mukaan Palestiinassa on hyvin puutteellinen ymmärrys siitä, miten länsimainen media toimii. Siellä ajatellaan hyvin usein, että heidän asiansa eivät kiinnosta muuta maailmaa.

”Olemme koulutuksissa yrittäneet puhua siitä, että eurooppalainen ja yhdysvaltalainen journalismi ovat sitoutuneet aika paljon journalismin eettisiin ohjeisiin. Silloin jos Palestiinasta tuleva materiaali ei ole luotettavaa tai siinä on selkeitä puutteita ohjeiden noudattamisessa, esimerkiksi levitetään raakaa tai väkivaltaista materiaalia, se on itsessään riittävä syy siihen, että tarinat eivät mene läpi. Ne menevät naapurimaissa läpi, mutta siihen se sitten tyssää”, Knuuti kertoo.

”Tämän asian kanssa on vuosi tehty töitä. Näyttää siltä, että viesti menee perille, ihmiset kuuntelevat.”

Mediaoppaasta on Knuutin mukaan suunnitteilla myös suomenkielinen versio.

”Suomessa vastamedianäkökulma pitäisi tuoda reilummin mukaan. Se on tässäkin oppaassa mukana, mutta aika marginaalinen. Ja omistuksen keskittyminen on asia, josta Suomi saa aina noottia lehdistönvapausindeksissä. Varmaan sitä pitäisi käydä läpi myös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat