Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anonyymi saamelainen taiteilijaryhmä sai Kritiikin Kannukset -palkinnon

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Suohpanterrorin julistetaidetta nähtiin muun muassa Taidehallin Nuorten näyttelyssä vuonna 2014. Yksityiskohta teoksesta.
Suohpanterrorin julistetaidetta nähtiin muun muassa Taidehallin Nuorten näyttelyssä vuonna 2014. Yksityiskohta teoksesta. Kuva: Liisa Takala

Saamelainen anonyymi taiteilijaryhmä Suohpanterror on saanut tämän vuoden Kritiikin Kannukset -palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen arvostelijain liitto. Tämä on ensimmäinen kerta, kun palkinto myönnetään anonyymille taiteilijaryhmälle.

Vuodesta 2012 toiminut Suohpanterror on nuorista saamelaisista kuvataiteilijoista koostuva kollektiivi, joka ajaa saamelaisten ja luonnon oikeuksia. Kantaa ottavaa julistetaidetta ja performansseja tekevän ryhmän taidetta on nähty muun muassa Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikoilla ja Helsingin taidehallissa.

Suohpan on pohjoissaamea ja tarkoittaa suopunkia. Suopunkiterrori viittaa saamelaiskulttuuriin ja sen puolesta tehtävään aktivismiin.

Kritiikin kannukset -palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Raati kiittelee saamelaisryhmän kykyä käyttää taiteen kieltä iskevästi ja taiten.

”Ryhmän erityisiin ansioihin kuuluu julkisen tilan innovatiivinen käyttö. Ryhmä on hyödyntänyt erityisen taitavasti internetiä ja sosiaalista mediaa julkisessa tilassa tapahtuvan taiteen areenana”, kerrotaan palkintoperusteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat