Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan tuhoamassa, ja tilanne voi suunnata polttopullot päättäjiä kohti, ennustaa säveltäjä Kalevi Aho

Kalevi Aho on herättänyt huomiota vertaamalla yritystukia ja muita hallituksen suosimia menoeriä kulttuurin piskuisiin tukiin.

Kulttuuri
 
Varokaa polttopulloja - Kalevi Ahon kolme pointtia
Varokaa polttopulloja - Kalevi Ahon kolme pointtia
HSTV pyysi säveltäjä Kalevi Ahoa tiivistämään kolmeen pointtiin julkisuutta saaneen puheensa Turun orkesteripäiviltä. Kansainvälisesti arvostettu säveltäjä syyttää päättäjiä ideologiasta, joka johtaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan alasajoon. Eriarvoisuuden kasvu merkitsee näköalattomuutta suurelle osalle suomalaisista ja se voi johtaa uusiin levottomuuksiin, jossa polttopullot eivät enää lennä vain syntipukkeja, vaan päätöksentekijöitä kohti. Lisää puheesta ja Ahon ajatuksista perjantain kulttuurisivuilla. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Sara Aaltio, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Fakta

Säveltäjä Kalevi Aho

 Syntyi Forssassa 1949.

 Sibelius-Akatemian sävellyksen vs. professori vuosina 1988–1993. Sen jälkeen vapaa taiteilija.

 Aho on säveltänyt 16 sinfoniaa, viisi oopperaa ja 26 konserttoa. Tuotantoa levytetään paljon ja esitetään kansainvälisesti.

 Aho on ahkera kirjoittaja ja Uuno Klami -elämäkerran toinen tekijä. Kirjoituskokoelmia ovat Taiteilijan tehtävät postmodernissa yhteiskunnassa sekä Taide ja todellisuus.

Säveltäjä Kalevi Aho, 67, näyttää rauhalliselta omakotitalossaan Helsingin Käpylässä, mutta puhuu HS:lle kovia.

”On menossa pohjoismaisen hyvinvointivaltion alasajo”, hän sanoo.

Ahon mukaan se merkitsee yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvua ja tuottaa näköalattomuutta suurelle osalle suomalaisista. Se voi purkautua uusina levottomuuksina.

”Tänne on tullut pakolaisia ja vihaa on voitu purkaa näihin muihin kun on keksitty syntipukki. Ennen pitkää voi hyvin käydä niin, että polttopullot voivat ruveta lentelemään vastaanottokeskusten sijasta poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia päättäjiä kohti.”

Hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa – tai uudistamista – on perusteltu talouden vauhdittamisella. Aho päättelee toisin.

”Pohjoismainen yhteiskuntamalli pitää ihmiset samassa veneessä ja säilyttää yhteiskuntarauhan. Sellainen yhteiskunta on erittäin kilpailukykyinen. On katastrofi, jos se ihan tosissaan tuhotaan askel askeleelta.”

Sara Aaltio / HS
Säveltäjä Kalevi Aho muistuttaa yhteiskuntarauhan olevan kilpailukykytekijä. Se on vaarassa, jos hyvinvointivaltio romutetaan.Nyt se on vaarassa.
Säveltäjä Kalevi Aho muistuttaa yhteiskuntarauhan olevan kilpailukykytekijä. Se on vaarassa, jos hyvinvointivaltio romutetaan.Nyt se on vaarassa.

Kierrokset ovat nyt jopa korkeammalla kuin julkisuutta saaneessa orkesteripäivien juhlapuheessa Turussa tasan viikko sitten.

Turussa Aho sanoi ironisesti, että Suomen talouden täytyy olla fantastisessa kunnossa. Muuten ei olisi mitään järkeä siinä, että on luovuttu vapaaehtoisesti mahtavasta verotulojen määrästä.

Tätä on Ahon mukaan tapahtunut esimerkiksi myymällä valtionyrityksiä pilkkahintaan, poistamalla makeisvero ja 256 miljoona euron verokertymä sekä alentamalla autoveroa asteittain.

Valtiolla on myös varaa tukea yrityksiä – välilliset tuet mukaan lukien – jopa 4,8 miljardilla eurolla, samalla se leikkaa koulutuksesta ja yliopistoilta kolmisen miljardia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlakin on katsonut, että yritystuista 850 miljoonaa euroa on haitallisia. Mutta yritystukia jakavat muutkin maat, joten eikö esimerkiksi telakkateollisuus tarvitse niitä?

”Varmasti. Mutta nyt yritystukien saajina ovat säännöllisesti jopa Suomen menestyneimmät suuryritykset”, Aho ihmettelee. ”Valtion maksamilla yritystuilla Helsingin kaupunginorkesteri soittaisi 377 vuotta.” Sinfoniaorkesterien budjettiluvut Aho on poiminut tästä linkistä.

Sara Aaltio / HS
Kalevi Aho suomii sivistyksenvastaista aikaa, mutta kokee käänteen parempaan olevan tulossa. Orkesterit saavat nyt ennätysyleisöjä.
Kalevi Aho suomii sivistyksenvastaista aikaa, mutta kokee käänteen parempaan olevan tulossa. Orkesterit saavat nyt ennätysyleisöjä.

Vertailut olivat Ahon puheen koukku.

”Suomalaisyritykset maksavat enemmän osinkoja kuin kertaakaan aikaisemmin Suomen taloushistoriassa”, hän tietää. Yhteissumma on Ahon mukaan yli 11 miljardia euroa, Radion Sinfoniaorkesterin 1268,5 vuoden budjetin verran.

Ahon lähdeviitettä vilkaisemalla huomaa tosin, että Aho mainitsee summan, joka koostui osingoistaan jo helmikuun puolessavälissä ilmoittaneiden yhtiöiden potista. Osinkopotti on kasvanut siitäkin, mutta sehän vain vahvistaa Ahon perusväittämää.

Aho luettelee lisää rahareikiä: maataloustukia jaetaan jopa Antti Herlinille ja Björn Wahlroosille. Yhden hävittäjän hinnalla Joensuun kaupunginorkesteri toimisi 72 vuotta. Ympäristöongelmaista ja tappiollista Talvivaaran kaivosta valtio rahoittaa nyt niin, että niillä miljoonilla Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri konsertoisi yli 133 vuotta.

Vertaukset ovat herkullisia, mutta onko tässä uutta? Onhan jo tiedossa, että valtion noin 54 miljardin euron budjetissa taidetta ja kulttuuria tuetaan vain noin 459 miljoonalla eurolla, josta siitäkin puolet tulee veikkausvoittovaroista. Suuret rahat valtio käyttää esimerkiksi terveydenhuoltoon ja koulutukseen, kuten pitääkin.

”Käytin vertailuna orkestereita, koska puhuin orkesteripäivillä. Yhtä hyvin voisi käyttää teattereita tai yliopistoja.”

Hänestä on tärkeintä näyttää mittasuhteet: kulttuuri on niin pieni ja toisaalta tuottoisa menoerä, että siitä ei kannata säästää.

”Moni orkesteri voi tällä menolla kaatua”, hän varoittaa.

”Lappeenrannan talousjohtaja esittää Lappeenrannan orkesterin lopettamista, jotta säästettäisiin 880 000 euroa vuodessa. Tärkeämpää on ollut investoida kymmenen miljoonaa euroa Ikean houkutteluun.”

Julkaisupäivänä käy ilmi, että Aho on todellakin saanut käsiinsä Lappeenrannassa virkamiestyönä tehdyn excel-taulukon, jossa mainitaan Lappeenrannan orkesterin lakkauttaminen ja 880 000 euron vuotuiset säästöt. Taulukkoa ei kuitenkaan ole tehnyt talousjohtaja eikä se ole virallinen esitys. Taulukossa myös sanotaan, että lakkauttamisen kohdalle pitäisi miettiä muita säästöjä, ”esim. yhteistyökuvioista syntyvää”.

”Tuo taulukko näyttää siltä että joku talousyksiköstä on käynyt asiaa läpi kulttuuritoimialan kanssa”, Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen viestii sähköpostitse.

”Toimialat ovat virkamiesvalmisteluna yhdessä konsernihallinnon kanssa kartoittaneet toimenpiteitä, joilla voitaisiin saavuttaa nettomenoista kymmenen prosentin säästö. Tämä tarkoittaa vuoden 2015 tasolla noin 38 miljoonaa euroa. Tuolla listalla on kaupungin kaikilta toimialoilta merkittävä määrä säästökohteita, joista lautakuntien ja kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen valtuuston tulisi hyväksyä toimenpiteitä kuudella miljoonalla eli kaikkia toimenpiteitä ei todellakaan tulla toteuttamaan. Se, mihin toimintaan säästöt lopulta kohdentuvat on vielä täysin auki ja mitään esityksiä virkamiesten tai luottamuselinten osalta ei ole tehty”, viestintäjohtaja Alina Kujansivu lisää.

Ahon lista jatkuu esimerkiksi Savonlinnan ja Seinäjoen orkesterien lakkautusuhilla.

”Jos kaupungissa ei ole henkistä elämää, kuka sinne viitsii muuttaa? Vain tuppukylissä ei ole kulttuurielämää.”

Aho kaivaa esiin tutkimuksia, jotka todistavat kulttuurisijoitusten kannattavan taloudellisesti.

”Tutkimusten mukaan jokainen kulttuuriin sijoitettu euro maksaa itsensä epäsuorasti takaisin kaksi-, jopa kuusinkertaisesti. Festivaalipaikkakunnilla hyötysuhde saattaa olla monikymmenkertainen.”

HS.fi julkaiseeAhon puheen tänään perjantaina lähdelinkein ja -viittein, joita Aho täydensi HS:n pyynnöstä. Aho lähteisti puheensa esimerkiksi HS:n, Yleisradion ja Kauppalehden talousuutisiin sekä professorien kirjoihin ja puheenvuoroihin.

”Näin paljon vaivaa lukujen tarkistamiseksi. Jos luvut olivat ristiriitaisia, käytin pienempää lukua”, hän vakuuttaa.

Eiköhän luvuista ja niiden tulkinnoista vielä keskustella, mutta pääväittämää tarkennukset eivät muuta. Ahon mielestä ”ei ole varaa” -hokema ei pidä paikkaansa.

Ahon mukaan leikkauksia ei voi perustella vähäisen kasvun vuosilla ja huoltosuhteen heikentymisellä suurten ikäluokkien eläköitymisen jälkeen. Elvyttäisikö Aho itse lisävelalla?

”Aika moni nobelisti on sitä mieltä, että näin halvalla lainalla kannattaa elvyttää. Mutta toisaalta lainaa tarvitaan vähemmän, jos veroja ei koko ajan poisteta ja alenneta.”

Aho ei ehkä laske veronkevennysten mahdollista elvytysvaikutusta. Joka tapauksessa Ahon mukaan lainaa ei edes tarvittaisi, jos vuoto veroparatiiseihin tukittaisiin. Verovuoto on samaa luokkaa kuin lainanotto.

”Mutta poliisin talousrikososastolta leikattiin varoja, vaikka talousrikosten tutkiminen on maksanut itsensä ainakin kaksinkertaisesti takaisin.”

Ahon mukaan rahankäyttöä ohjaa hallituksen ideologia.

”Valtionvarainministeri Alexander Stubb totesi, että sydän huutaa Thatcherin linjalle. Timo Soini julisti olevansa republikaani, eli hän samastuu vahvasti Yhdysvaltain oikeistoon.”

Thatcheriläiset ja republikaanit eivät aina arvosta pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

”On tullut tämä ideologia, että tuottavimmat valtionyritykset myydään ja vieläpä pilkkahintaan. Ja näin valtio menettää parhaiden yrityksiensä tuoton.”

Aho vetoaa Ilmarinen-yhtiön johtajan Jaakko Kianderin laskuihin sekä professori Markku Kuisman kirjaan Suomen taloushistorian suurimmista virheistä. Fortum, Digita, Caruna: Aho tykittää lukuja lukujen perään.

”Professori Kuisma pitää valtion tuottavimman omaisuuden myyntiä typeryyden huippuna.”

Aho on kokenut kirjoittaja jo luottamustehtäviensä vuoksi. Hän on ollut esimerkiksi Suomen säveltäjien ja Suomen sinfoniaorkesterien puheenjohtaja. ”Musiikilla ei voi kertoa suoraan. Silloin täytyy pitää puhe.”

Ahon puheen teesit muistuttavat kirjailija Laura Lindstedtin Finlandia-palkintopuhetta, joka sekin herätti laajaa keskustelua. Aho on tosin konkreettisempi lukuineen ja lähdeviitteineen. Lähteet ovat osin vakuuttavia, joskin vasemmistolaisia professoreita ja poliitikkoja uskotaan ehkä herkemmin kuin oikeistolaisia, alkuperäislähteille ei ole aina menty ja mukaan on näin päässyt myös oppositiopoliitikon Facebook-status ja Jyrki Lehtolan kipakka kolumni iltapäivälehdessä.

Onko taustalla Ahon omaa vasemmistolaisuutta?

”Kulttuuriväki on vasemmistolaista”, hän yleistää. ”Sinne päin minäkin kallistun, mutta en kuulu mihinkään puolueeseen.”

Kulttuuri on Ahon mielestä kansakunnan henkisen tilan mittaaja ja kilpailuvaltti kansainvälisillä areenoilla. Ennen sekä sivistysporvarit että työväenliike orkestereineen ja runopiireineen ymmärsivät tämän.

”Nyt muotia on kertoa mieluummin miten paljon on juossut kuin mitä on lukenut tai mitä kuuli sinfoniakonsertissa, koska tyhmyydestä on tullut normaali tila ja aivojen käyttö tulkitaan ylimielisyydeksi”, Aho suomii.

Poliitikot ovat näyttäneet ikävää esimerkkiä.

”Monilta keskeisiltä poliitikoilta näyttää puuttuvan kokonaan sivistyksen ja kulttuuriperinnön merkityksen taju.”

Ajan henki on kuitenkin muuttumassa.

”Viime vuonna orkesterikonserteissa tehtiin taas uusi yleisöennätys. Suuri osa suomalaisista kaipaa elämäänsä syvempää sisältöä. Orkesterikonsertit koetaan virkistäviksi keitaiksi vihapuheen täyttämässä koleassa kilpailuyhteiskunnassa.”

Ahon mukaan konsertit ”tuovat kauneutta maailmaan”. Kaikki eivät sitä ymmärrä. Vuonna 2009 kunnallispoliitikko ja urheilufani Harry Bogomoloff kirjoitti blogin, jossa hän piti Ahon huilukonserttoa ”hirveänä mökänä” ja ”sontana”. ”Jos kaikki moderni musiikki on tältä laidalta niin kyllä kansaa huijataan”, Bogomoloff jyrisi.

Ei kaikki moderni musiikki tietenkään Aholta kuulosta. Hän on perinteisemmästä päästä.

”Mäntti mies se Bogomoloff”, Aho hymähtää. ”Hänen kuulemansa huilukonsertto on lyyrisin sävellykseni!”

Jostain Aho on sentään hallituspuolueidenkin kanssa samaa mieltä: työura voi hyvin jatkua yli nykyisen eläkeiän.

”En ole vielä 67-vuotiaana sanonut läheskään kaikkea mitä on sanottavana, enkä vieläkään onnistunut tekemään niin täydellistä sävellystä kuin toivoisin. Säveltäminen on entistä helpompaa ja irtonaisempaa. Suurimman maailmantuskan kappaleet menivät jo, tai ovat toisenlaisia. Kun sävellys tulee valmiiksi, on kohonnut olo.”

Ja häneltä tilataan jatkuvasti sävellyksiä niin kotimaassa kuin maailmaltakin. Tilausjonossa on esimerkiksi kuusi konserttoa ja sinfonia nro 17.

”Suomalainen uusi musiikki näyttää kommunikoivan erittäin hyvin yleisön kanssa myös kansainvälisesti.”

Mutta pääseeköhän Aho keskittymään säveltämiseen? Puheen ja haastattelun jälkeen keskustelu voi olla kiivasta. Luvuista voidaan päästä lopulta konsensukseen, mutta niiden tulkinnasta on toisiakin asiantuntijamielipiteitä kuin ne, joita Aho siteeraa.

”Näistä asioista pitääkin keskustella. Omat lähteet ja faktat pöytään vain”, Aho usuttaa.

Oikaisu 29.4. klo 12.30: Kalevi Ahon maininta, jonka mukaan Lappeenrannan talousjohtaja on esittänyt kaupunginorkesterin lakkauttamista, oli väärä. Tiedot kaupunginorkesterin lakkauttamista käsitelleen excel-taulukon luonteesta on lisätty kirjoitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat