Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-itätutkijat: Israelin ja Palestiinan konfliktin uutisointi on yksipuolista

Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin uutisointi on tutkijoiden mukaan yksipuolista, kertovat suomalaiset asiantuntijat

Kulttuuri
 
Iiris Laisi
Kaisa Rautaheimo / HS
Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa 2014 Länsirantaa ympäröivän muurin vaikutuksesta palestiinalaisten elämään. Kuvassa Ramallahista Jerusalemiin matkalla ollut Reem Badran lapsensa kanssa Israelin armeijan Qalandiyan tarkastuspisteellä.
Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa 2014 Länsirantaa ympäröivän muurin vaikutuksesta palestiinalaisten elämään. Kuvassa Ramallahista Jerusalemiin matkalla ollut Reem Badran lapsensa kanssa Israelin armeijan Qalandiyan tarkastuspisteellä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

”Israelin turvallisuusjoukot tappoivat viisi palestiinalaista, jotka yrittivät hyökätä israelilaisten kimppuun sunnuntaina Länsirannalla ja Jerusalemissa.” (HS 15.2.2016)

Uutispätkässä tiivistyvät suomalaisasiantuntijoiden mukaan Israel-Palestiina-konfliktin uutisoinnin ongelmat. Heidän mielestään aiheen käsittelyssä keskitytään liikaa yksittäisiin iskuihin ja Israelin valtion näkökulmaan.

”Konfliktia käsitellään kuin jatkuvasti purkautuvaa tulivuorta ilman riittävää ja kriittistä taustoittamista. Aivan kuin puukotukset syntyisivät tyhjästä,” sanoo entinen Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Leena Reikko.

”Tiedonsirpaleita, esimerkiksi iskuja, ei asiantuntemuksen puutteen vuoksi osata sijoittaa pidempään ja loogisempaan historian jatkumoon, vaan ne tuodaan mediassa yksittäisinä esille,” sanoo vuosikymmeniä Lähi-itää tutkinut dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopistosta.

Näin Multasen mukaan syntyy yksipuolinen ja vääristynyt kuva alueen tilanteesta. Palestiinalaiset näyttäytyvät usein vastuuttomina terroristeina, vaikka Multasen mielestä heidät voisi kuvata myös vapaustaistelijoina. Samaa mieltä on Lähi-idän mediasotaa tiedotusopin väitöskirjassaan tutkinut Tapio Kujala.

”Väkivaltaiset teot ovat kiistämättä terroritekoja, mutta mitä on palestiinalaisten taistelu elintilastaan? Onko se vapaustaistelua, itsenäisyystaistelua, vai kutsummeko sitä terrorismiksi?” pohtii Tampereen yliopistosta väitellyt Kujala.

Klassiset uutiskuvat, joissa palestiinalaiset mellakoivat tai tekevät pommi-iskun, vahvistavat mielikuvaa terrorismista.

”Ei kuitenkaan kysytä, miksi joku tekee näin epätoivoisen teon. Julkisuuteen ei tuoda riittävästi esimerkiksi israelilaisten siirtokuntalaisten väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan, palestiinalaisten rajoitettua liikkumista eikä yöllisiä pidätyksiä”, Kujala esittää.

Kujalan mukaan mediassa ei myöskään näy konfliktin osapuolten epätasapaino, mikä vaikuttaa tapahtumista uutisointiin. Väitöskirjassaan Kujala tarkasteli Lähi-idän konfliktia mediastrategisesta näkökulmasta.

”Israelin turvallisuuskoneisto on maailman huippuluokkaa. Armeijan tiedotuksella on 460 tiedottajaa ja käytössä nykyaikaisin teknologia. Tämä mahdollistaa tiedotteiden tarjoilun valtamedioihin kaikilla maailman pääkielillä, kun taas palestiinalaisalueilta on vaikea löytää edes yhtä tiedottajaa.”

”Israelin tiedotuspolitiikan keskeinen tavoite on piilottaa oma sotilaallinen aggressiivisuus ja ylivoima,” Multanen sanoo.

”Lähi-idässä näkyy selkeästi se, kuinka jokaisen sodan kohdalla totuus kuolee ensimmäisenä.”

Joskus konfliktin osapuolet syöttävät niin paljon väärää tietoa ja propagandaa, että on mahdotonta tietää, kuka on syyllistynyt ja mihin.

Tutkijoiden mukaan Israel oikeuttaa toimintaansa vedoten antisemitismiin ja terrorismin vastaiseen sotaan. Kyse ei ole kuitenkaan vain propagandasta.

Tiedotusylivoiman vuoksi Israelin näkökulma värittää uutisointia maailmanlaajuisesti. Tyypillisesti Israel näyttäytyy uutisoinnissa palestiinalaisten väkivallan uhrina. Tämän vuoksi hyökkääjien tai jopa sellaisiksi epäiltyjen ampuminen nähdään itsepuolustuksena.

Poliittisen historian tutkijan, valtiotieteen tohtori Timo R. Stewartin mukaan miehitykselle ei anneta tarpeeksi suurta roolia mediassa, koska sen ajatellaan tuovan liikaa esiin palestiinalaisten kertomusta. Hän pitää tätä ongelmana.

”Todellisuudessa se tasapuolistaisi uutisointia. Kyseessä on edelleen jatkuva sotilaallinen miehitys, ja palestiinalaiset ovat kyllästyneet tilanteeseen”, sanoo muun muassa kristillistä sionismia tutkinut Stewart.

Nykyään valtaosa Suomen Israel-Palestiina-konfliktia koskevista uutisista on suomeksi käännettyjä uutisia muutamalta uutistoimistolta kuten AFP:ltä ja Reutersilta.

”Maakuntalehdet ovat Lähi-idän kohdalla täysin uutistoimistojen varassa. Ainoastaan Helsingin Sanomilla ja Ylellä on omat ulkomaantoimituksensa,” toteaa Multanen.

Silti 14. maaliskuuta 2016 yhdeksässä kymmenestä Helsingin Sanomien viimeisimmässä konfliktia koskevassa verkkouutisessa lähteet olivat AFP ja Reuters. Ylen kohdalla vastaava luku oli seitsemän. Toisaalta molemmilta löytyy myös analyysejä konfliktista.

Tutkijoiden mukaan on virheellistä olettaa, että suurten uutistoimistojen tieto tarjoaisi aina luotettavan kokonaiskuvan konflikteista. Multasen mielestä pitäisi käyttää monipuolisempia lähteitä.

”Esimerkiksi ruohonjuuritasolla työskenteleviä suomalaisia ja ihmisoikeustarkkailijoita pitäisi kuulla enemmän. He ovat usein virallisia tiedotuskoneistoja luotettavampia tietolähteitä,” Kujala sanoo.

Kujalan mielestä myös Israelin sisäisen eriäänisyyden pitäisi kuulua paremmin suomalaisessa mediassa.

Kiire ja Lähi-idässä asuvien kirjeenvaihtajien puute ovat Kujalan mukaan ongelmia. Lähi-idässä vierailevat toimittajat eivät hänestä juuri auta tilannetta.

”Heidän on vaikea päästä kiinni todellisuuden eri kulmiin,” sanoo myös Multanen.

Paras tutkijoiden mukaan olisi, jos Länsirannalla ja Israelissa olisi vakituinen kirjeenvaihtaja Suomesta.

”Alueella asuva toimittaja on muodostanut kontaktinsa, joiden kautta saa tietoa ja osaa lukea kulttuuria,” sanoo Kujala.

Kirjoittaja on pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat