Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalaismusiikko Kinky Friedman: ”Älkäämme tyrmätkö Trumpia”

Suomessa ensi kertaa vieraileva yhdysvaltalainen muusikko, kirjailija ja satiirin mestari Kinky Friedman kieltäytyy alistumasta poliittiseen korrektiuteen.

Kulttuuri
 
Ho New / Reuters
Kinky Friedmanista tuli kulttisuosikki 1970-luvulla.
Kinky Friedmanista tuli kulttisuosikki 1970-luvulla. Kuva: Ho New / Reuters
Kuka?

Kinky Friedman

 Richard Samet Friedman syntyi Chicagossa 1944, mutta on asunut valtaosan elämästään Teksasissa ja New Yorkissa.

 Perusti 1970-luvulla yhtyeen Kinky Friedman and the Texas Jewboys.

 Aktiivisen musiikkiuran jätettyään Friedman muutti New Yorkiin ja ryhtyi rikoskirjailijaksi.

 Kirjoittanut parikymmentä teosta, joista on suomennettu kolme.

 Kinky Friedman esiintyy Savoy-teatterissa maanantaina 2.5. klo 19.

Oli yllätys, että Kinky Friedman teki uuden albumin. Oli yllätys, että hänet saadaan ensivisiitille Suomeen. Ja se vasta olisi yllätys, jos maanantaina Savoyn lavalle astuva 71-vuotias kantrilaulaja säästelisi satiirista kieltään.

Kinky Friedman vastaa puhelimeen Teksasista, myrskyisenä huhtikuun aamuna.

Kuuliaisesti itseään markkinoivan artistin tavoin hän kertoo odottavansa innoissaan pääsyä vanhalle mantereelle, jolla on konsertoinut vain harvakseltaan.

Kinky Friedman (s. 1944) tunnetaan ennen muuta satiirisesta ohjelmistostaan, joka teki hänestä kulttisuosikin 1970-luvulla. Nyt Friedman näkee tuon suvaitsevaisuuden ajan menetetyksi.

”Olen yllättynyt siitä, kuinka nopeasti poliittinen korrektius sai taas vallan. Jos Richard Pryor, Mel Brooks, George Carlin tai Lenny Bruce aloittaisivat uransa tänä päivänä, en usko että he pääsisivät minnekään”, Friedman sanoo.

Mainitut taiteilijat tunnetaan yhteiskunnallisia arvoja kyseenalaistaneina stand up -koomikkoina. Brooks on viihteen moniottelija, joka on elokuvissaan pilaillut juutalaisuudella yhtä hellittämättömästi kuin Friedman muusikkona ja kirjailijana.

”Tarvitsemme riidanhaastajia, emme sellaisia keskivertolaisia kuin Justin Bieber! Arvostan Hunter Thompsonia, Tom Waitsia, Gram Parsonsia, Shel Silversteinia ja Warren Zevonia ”, Friedman luettelee. Viimeksi mainittu kirjoitti Friedmanin uudeksi tunnuslaulukseen omiman kappaleen My Shit’s Fucked Up.

Artikkeliin liittyvät

Epäilemättä ainakin osa yleisöstä Helsingissä tuntee ja arvostaa mainittuja nimiä.

”Mielestäni tarvitaan nerokas yleisö tekemään esityksestä nerokkaan”, kiittää Friedman, mutta muistuttaa myös motostaan: ”Ota selvää, mistä pidät ja anna sen tappaa sinut”.

Heti perään Kinky jatkaa ”toisella motollaan”. ”’Jesus wants you’ voi kuulostaa lohduttavalta – paitsi jos niin sanotaan meksikolaisessa vankilassa.”

Siteeraukset ja sutkaukset eivät Friedmanilta lopu, mutta vaikka hänen kuulijakuntansa Euroopassa voisi leimata amerikkalaisittain liberaaliksi, on turha kuvitella, että hän myötäilisi mitään kuviteltuja demokraattisia arvoja republikaanien kustannuksella.

Riittää, kun kysyy, mitä hän kuvittelisi tapahtuvan Yhdysvalloille ja koko maailmalle, jos Donald Trumpista tulisi presidentti.

”Minusta meillä menee huonommin juuri nyt. Älkäämme tyrmätkö Trumpia, vaikka hän tulee tositelevisiosta ja tekee erehdyksiä. Hänestä voi tulla hyvä presidentti. Sitä odotettiin Barack Obamalta, mutta hän taas epäonnistui innoittamaan ihmisiä. Hän otti selfieitä Nelson Mandelan hautajaisissa”, Friedman tylyttää.

Hänen mielestään demokraatit ovat hyviä kutsumaan rasisteiksi kaikkia muita kuin itseään.

John Kerry on olento ulkoavaruudesta, joka on lähetetty meille koettelemaan kärsivällisyyttämme. Kaikki, mitä hän sanoo, osoittautuu vääräksi melkein välittömästi”, sanoo Friedman, ja naurahtaa – ei tuskaisasti, vaan hyväntuulisesti.

Muutenhan Kinky tykittää tuomionsa humoristin pokerinaamalla, jonka totisuus antaa kaikupohjaa kuulijan osin epäuskoisille naurunpurskahduksille. Missä määrin hän on tosissaan, kuinka paljon provosoi?

Kinky Friedman vitsailee toivovansa että Bernie Sanders valittaisiin presidentiksi, koska silloin ”musta perhe joutuisi ensimmäistä kertaa muuttamaan pois juutalaisen perheen tieltä”.

”Mutta hei, se on politiikkaa”, Friedman ravistautuu irti omista puheistaan ja heittäytyy leikittelemään sanan politics-sanan etymologialla:

Poly tarkoittaa enemmän kuin yksi, ja ticks (punkit) ovat verta imeviä loisia.”

”Huonot ihmiset ovat pilanneet politiikan, hyvät pysyvät siitä irti”, ilmoittaa Friedman, joka itse on mm. pyrkinyt sitoutumattomana Teksasin kuvernööriksi vielä 2006.

”Voitimme silloin kaikkialla muualla paitsi Teksasissa”, hän laukoo.

Mutta toki laulaja vaalii joitain arvoja ja poliittisia päämääriä. Tai ei ainakaan pilkkaa niitä koko ajan.

Friedman uskoo näkevänsä vielä päivän, jona Teksas laillistaa tai ainakin dekriminalisoi marijuanan käytön.

”Siitä on apua moniin vaivoihin, sen vapauttaminen olisi hyväksi osavaltion julkisuuskuvalle ja vielä merkittävä taloudellinen voitto”, julistaa myös hampun laajempaa käyttöä kannattava Friedman.

”Enkä ole tällä kannalla minään pilvipäänä, en edes itse polta ruohoa, paitsi Willie Nelsonin kanssa, jolloin sitä vaatii kohteliaisuus. Kuten silloin, kun levytin hänen laulunsa Bloody Mary Morning.”

Friedman kutsuu kantrilaulaja Willie Nelsonia psykiatrikseen.

”Hän sanoi minulle ennen politiikkaan lähtemistäni, että jos epäonnistut jossakin kyllin pitkään, sinusta tulee legenda.”

”Hän antoi myös seuraavan ohjeen: jos on harrastettava seksiä eläimen kanssa, on pidettävä huolta siitä, että partneri on hevonen. Jos hommat eivät sujukaan, saa ainakin kyydin kotiin.”

”Jonain päivänä lakkaan kuuntelemasta Willien neuvoja!”

Kinky Friedman esiintyy nyt Euroopassa kuukauden ajan lähes joka ilta. Eikö ota voimille matkustaa päivät kaupungista tai jopa maasta toiseen?

”Ei oikeastaan”, Friedman ennakoi.

”En edes pidä tätä ikäkysymyksenä. Olen taas samaa mieltä Willie Nelsonin kanssa, jonka mukaan kannattaa soittaa kiertueella joka ilta. Siitä koituvalla puhtaalla adrenaliinilla esityksistä tulee luovempia ja raaempia.”

Omaa uraansa Friedman kommentoi siteeraamalla kirjailija Raymond Chandleria: ”Olen kehittynyt hyväksi kaikessa siinä, mitä maailma ei halua”.

Kinky Friedmanin tunnusmerkkinä on aina komeillut nautinnollisesti imeskelty paksu kuubalainen sikari. Nyt hänen liiketoimiinsa kuuluu myös tequila-merkki, jonka antamaa lyhytaikaista potkua Friedman arvostaa myös esiintymislavalla.

”Kun minulla on sikari, tequilaa, cowboy-hattu päässä ja kitara sylissä, kaikki on hyvin.”

Oikaisu 30.4.2016 klo 14: Jutun kuvassa esiintyi kitaristi Washington Ratso, ei Kinky Friedman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat