Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija hautasi kaupungin betoniin – Gibellinan haamu on Sisilian vaikuttavin nähtävyys

Alberto Burrin teos nostattaa kylmät väreet kuumanakin kesäpäivänä.

Kulttuuri
 
MVPhotos
Taiteilija Alberto Burrin teos Cretto di Burri löytyy Trapanin vuorilta Sisiliasta.
Taiteilija Alberto Burrin teos Cretto di Burri löytyy Trapanin vuorilta Sisiliasta. Kuva: MVPhotos

Aurinko paistaa ja tietä reunustavat kaikki kevään kukat, määkivät lammaslaumat ja pelkääjänpaikan puolella sadan metrin jyrkkä pudotus.

Aina kun Fiat Pandan on saanut vitosvaihteelle, pitää jo vaihtaa alaspäin jotta vuokrakottero selviää seuraavasta noususta, sillä sisilialainen vuoristotie on yhtä mäkeä ja mutkaa.

Sitä on tultu jo lähemmäs puolisen tuntia ilman kovin selkeää mielikuvaa päämäärästä tai siitä, olisiko pitänyt sittenkin kääntyä siitä merkitsemättömästä risteyksestä vartti sitten vasemmalle.

Olimme nähneet edellispäivänä palermolaisessa museossa pienoismallin italialaistaiteilija Alberto Burrin (1915–1995) teoksesta, jonka pitäisi löytyä jostain täältä. Läntti maata, jonka päälle on valettu betonia kuin kuivuessaan halkeillutta maalia – isompi versio Burrin kuuluisista halkeamamaalauksista.

Fiat ilahtuu alamäestä ja viistää mutkassa villisti kukkivia apiloita, kun apukuski huutaa ”Tuolla!”.

Vuoren rinteessä hohtaa valkoinen krakelyyripinta, ja se on valtava.

Parkkeeraamme tien sivuun ja kävelemme suoraan taideteokseen. Paikalla ei ole turistibusseja, ei opasteita, ei pääsymaksuja.

Teos on kuin kolmiulotteiseksi noussut kartta sileää betonia. On täysin hiljaista. Kujat nousevat pohkeita kivistävän jyrkästi ja kaartuvat kuin pikkukylän kujat.

Šokeeraavinta on, että juuri sitä ne ovat.

Gibellinan pikkukaupunki tuhoutui maanjäristyksessä tammikuussa vuonna 1968. Kaupunkilaisista 500 kuoli ja tuhansia jäi kodittomiksi. Rakennukset romahtivat niin täydellisesti, että Gibellinan asukkaille rakennettiin uusi kaupunki laaksoon, noin 15 kilometrin päähän.

Vuosina 1985–89 Burri muutti vanhan Gibellinan rauniot yli kuusi hehtaaria kattavaksi teokseksi, joka tunnetaan nyt nimellä Cretto di Burri. Se on Gibellinan aave.

Teoksen loppuunsaattamisessa meni lopulta yli 30 vuotta (Italia ja raha, tiedättehän).

Osa teoksesta on siksi jo harmaa ja talvisateiden juovittama. Burrin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2015 valmistuneet viimeiset osat hohtelevat sen sijaan häikäisevän valkoisina.

Vanhalla puolella pienet kukat ja ruohot ovat kaivaneet juurensa betonin koloihin ja ponnistelevat tuulisella rinteellä pidempiä varsia. Betoninkolosta kurkistaa kirkkaanvihreä sisilisko ja sujahtaa taas piiloon.

Luonto ottaa Gibellinan takaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat