Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esa-Pekka Salonen johtaa yhä enemmän oopperaa Suomessakin – ”ehdin lisäbonuksena maalle kalaan ja saunaan”

Oopperatyöt ovat lisääntymässä New Yorkissa ja Helsingissä, mutta hän ei halua Metropolitanin tai Kansallisoopperan ylikapellimestariksi.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Esa-Pekka Salonen kuvattiin joulukuussa Pariisissa. Hän harjoitti ja johti Pariisin oopperassa myös marraskuisten terrori-iskujen aikaan. Nyt hän lisää oopperatöitä myös New Yorkissa ja Helsingissä.
Esa-Pekka Salonen kuvattiin joulukuussa Pariisissa. Hän harjoitti ja johti Pariisin oopperassa myös marraskuisten terrori-iskujen aikaan. Nyt hän lisää oopperatöitä myös New Yorkissa ja Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Säveltäjä ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen (s. 1958) suuntaa ajankäyttöään entistä enemmän New Yorkin Metropolitan-oopperaan ja Suomen Kansallisoopperaan. Molemmat etsivät myös uutta ylikapellimestaria, mutta Salonen ei titteleistä kiinnostu.

”Oopperatalon ylikapellimestarius tosissaan tehtynä vaatii massiivista sitoutumista ja aikaa, jota minulla ei ole riittävästi muutenkaan. Sitä paitsi olen kiinnostunut ainoastaan varsin kapeasta viipaleesta koko oopperarepertuaaria. Ylikapellimestarin pitää kehittää ja ylläpitää ohjelmistoa laidasta laitaan, kuten [New Yorkin Metropolitan-oopperan eroava ylikapellimestari] James Levine teki niin suurenmoisella tavalla 40 vuoden ajan. Teen kuitenkin mielelläni pitkäjänteisiä taiteellisia vierailusuunnitelmia lähinnä Metin, Pariisin oopperan ja Suomen Kansallisoopperan kanssa”, hän kertoo HS:lle.

Pariisin oopperassa Salonen johti viimeksi loppuvuodesta terrori-iskujen keskellä ja kertoi HS:lle rajoittavansa ajankäytön nyt siihen, mikä on ”olennaisen tärkeää”. Salonen on yhä myös New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä ja Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestari.

Spekulaatiot heräsivät, kun Salonen lupautui johtamaan New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesterin konsertit, jotka terveysvaikeuksista kärsinyt Levine on perunut touko- ja kesäkuulta 2017. Levinen erosta ilmoitettiin vähän ennen kuin Salonen johti menestyksekkäästi Richard Straussin Elektraa Metropolitanissa. Salosen johtama Elektra-produktio saapuu syksyllä myös Kansallisoopperaan.

New York Timesin ja New Yorkerin kriitikot kirjoittivat taannoin toistuvasti, että Salonen olisi paras New Yorkin filharmonikkojen seuraava musiikillinen johtaja. Kun tämä ei toteutunut, New York Timesin kokenut kriitikko Anthony Tommasini toivoi Salosta Levinen seuraajaksi Metropolitaniin. Salosesta julkaistiin tällä viikolla New York Timesissa jälleen myös näyttävä haastattelu, jossa 57-vuotias kapellimestari kehotti suuntaamaan katseet seuraavaan sukupolveen.

Vaikka Salonen ei ylikapellimestariksi halua, hän on valmis tiivistämään muuta yhteistyötä Metropolitanin kanssa.

”Ooppera kiinnostaa minua yhä enemmän, ja Met on huippuluokan talo jossa olen viihtynyt hyvin sekä taiteellisella että henkilökohtaisella tasolla. Keskustelen tällä hetkellä talon johdon kanssa tulevista produktioista lähivuosille.”

Suomessa Salonen kytkeytyy Kansallisoopperaan yhä tiukemmin ilman ylikapellimestarin pestiäkin, koska hän lupautui johtamaan Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian eli tuttavallisemmin Ringin oopperat Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho. Kari Heiskasen uuden ohjauksen ensi-illat ovat vuosina 2019–2021.

Salonen on aikaisemmin johtanut Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperaa menestyksekkäästi ympäri maailmaa. Se sytytti Wagner-kipinän.

”Olen jo pitkään, ainakin kymmenen vuotta, haaveillut Ringin johtamisesta. Hurahdin Wagneriin 2000-luvun alussa, eikä toipumisesta ole merkkejä. Sopivaa ajankohtaa ja olosuhteita ei vain vielä ole tullut eteen, ja kun Lilli [Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ] soitti ja ehdotti suomalaisvoimin tehtyä Ringiä, innostuin kovasti ajatuksesta. Taannoisen Tero Saarisen balettiproduktion johdettuani vakuutuin oopperan orkesterin laadusta ja innosta.”

Salonen sanoo, että ajatus olla Suomessa pitkästä aikaa vähän enemmän tuntuu hyvältä.

”Esitykset ovat loppukeväästä ja alkusyksystä, joten ehdin näytösten välissä lisäbonuksena maalle kalaan ja saunaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat