Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemusiikin opetus uhkaa loppua Helsingin yliopistossa – lehtorit irtisanottiin

Musiikkitieteen professori Eero Tarasti kuvailee päivää synkäksi Helsingin yliopiston musiikin historiassa

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Musiikkitiedettä opiskellaan Helsingin yliopiston Topelia-korttelissa.
Musiikkitiedettä opiskellaan Helsingin yliopiston Topelia-korttelissa. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin yliopisto saa irtisanomisensa päätökseen viimeistään ensi viikon aikana. Irtisanottujen määrä jää pienemmäksi kuin ennakkoon arveltiin. Tammikuussa yliopisto ilmoitti irtisanovansa henkilöstöstään enintään 570.

”Kyllä selvää on, että irtisanomisten määrä tulee olemaan pienempi. Samaan aikaan eläköitymisten ja muiden määrä, eli niiden, jotka ovat omasta tahdostaan lähteneet, on lisääntynyt. Mutta kuinka paljon, sitä en halua nyt tässä kohtaa ryhtyä spekuloimaan”, sanoo yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen sanoo.

Toistaiseksi julkisuuteen on tihkunut vain vähän tietoa irtisanomisista. Leikkuri on osunut esimerkiksi maailman kulttuurien laitokseen, josta on irtisanottu japanin kielen ja kulttuurin professori Rein Raud.

Myös musiikkitieteen oppiaineesta on irtisanottu kaksi länsimaisen taidemusiikin lehtoria.

Musiikkitieteen professori Eero Tarasti kuuli ikävät uutiset torstaina. Hän kuvaili päivää synkäksi Helsingin yliopiston musiikin historiassa.

”Tämä oli kuin pommi, mitään ei tiedetty ennalta”, Tarasti kirjoitti avoimessa Facebook-päivityksessään.

Tarasti kertoi HS:lle puhuneensa viimeksi kuukausi sitten dekaanin kanssa oppiaineensa tulevaisuudesta. Mitään viitteitä tällaisesta yllätyksestä ei silloin ollut.

Tarastin mukaan irtisanomiset tarkoittavat sitä, että taidemusiikin opettaminen loppuu yliopistossa. Helsingin yliopisto on profiloitunut nimenomaan taidemusiikin opettajana. Hänen mukaansa nyt on katkeamassa erittäin pitkä perinne, sillä Helsingin yliopistossa nimenomaan säveltäjät ovat vuosikymmenien ajan opettaneet musiikin teoriaa ja historiaa.

”Katkeamaton perinne vuodesta 1640, jolloin kuningatar Kristiina perusti yliopiston aina Paciukseen, Faltiniin, Krohniin, Kajanukseen, Sibeliukseen, Madetojaan, Salmenhaaraan, Ahoon jne. on lopetettu. Ei ainoastaan HY:n oma perinne ole tuhoutumassa, vaan osa kansallista identiteettiämme. Yliopistolla on aina ollut säveltäjiä palveluksessaan”, Tarasti kirjoitti.

Tarasti on itse jäämässä eläkkeelle lokakuun 1. päivä. Hän ei ole kuullut sellaisia puheita, että hänen virkaansa ei täytettäisi.

”Tilanteet muuttuvat nopeasti, mutta viimeksi kuulin, että siihen tulee joku hoitamaan vt:nä, mutta miten käy pitkällä tähtäimellä, se on vielä auki”, Tarasti sanoo.

Etnomusikologian professori oppiaineessa säilyy yhä.

Tarasti on huolissaan taidemusiikin tulevaisuudesta. Sillä on Helsingin yliopistossa pitkä perinne, minkä lisäksi myös tuloksia on saatu aikaan.

”Olen tuottanut 103 väitöskirjaa. Tuntuu aika hullulta, että kaiken tämän jälkeen käy näin. Mutta toivon, että päätöksiä vielä harkitaan, että jatkuisi. Se työ, jota tehdään Sibelius-Akatemiassa, on hyvin ansiokasta ja hienoa, mutta se on erilaista kuin mitä me tehdään yliopistolla”, Tarasti sanoo.

”Nämä irtisanomiset ovat vahingollisia vuosisatoja jatkuneelle tutkimusperinteelle ja sisäänotollisesti pienelle musiikkitieteen oppiaineelle Helsingin yliopistossa”, kommentoi Oili Paaskoski musiikkitieteen ainejärjestö Synkoopista.

Musiikkitiedettä voi Suomessa opiskella paitsi Helsingissä myös Turun ja Jyväskylän yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Jonkin verran musiikkiopintoja tarjoavat myös Tampereen ja Itä-Suomen yliopisto. Oppilaitosten opetuksen painopisteissä on hieman eroja. Taidemusiikkia opetetaan jonkin verran muuallakin kuin Helsingissä, mutta sen opetus Suomessa saattaa vähentyä Helsingin yliopiston irtisanomisten jälkeen, sillä siihen erikoistuneita virkoja ei ole enää.

Musiikin alan ylintä opetusta Suomessa antaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Oppilaitos kouluttaa itsenäiseen taiteelliseen työhön kykeneviä taiteilijoita, pedagogeja ja musiikin asiantuntijoita monipuolisiin tehtäviin.

Helsingin yliopiston musiikkitieteen opetus on teoreettisempaa, kun Sibelius-Akatemia keskittyy enemmän soittamisen ja laulamisen opettamiseen.

Hallintojohtaja Hämäläinen ei suostu kertomaan, mihin muihin tiedekuntiin ja oppiaineisiin irtisanomiset kohdistuvat.

”Yliopisto ei voi kommentoida yksittäisiä henkilöitä eikä valintoja. Irtisanomiset perustuvat kokonaisarviointiin, joissa katsotaan sekä toimintaprofiilia että henkilöstömääriä eli työn tarvetta suhteessa tulevaisuuteen. Sen tarkemmin en voi lähteä kommentoimaan”, Hämäläinen sanoo.

HS:n saamien tietojen mukaan henkilöstöä on irtisanottu lähtökohtaisesti kaikissa tiedekunnissa ja erillisissä laitoksissa, mutta ei joka yksikössä tai oppiaineessa.

Epätietoisuus vaivaa tällä hetkellä koko yliopistoyhteisöä.

Professori Rein Raud lähetti oppilailleen kirjeen, jossa hän kertoi, että hänet on irtisanottu, koska ”työnantajan tarjolla oleva työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi”.

Raud kirjoitti kirjeessään kysyneensä dekaanilta, mitä tapahtuu yli 100 opiskelijalle, joiden koko opetus ja ohjaus on ollut Raudin vastuulla.

”Kuulin, että asiat hoidetaan ’tavalla tai toisella’”, Raud kirjoitti.

”Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittanee, että tästedes ei ole Helsingin yliopistosta tämän kevään jälkeen toistaiseksi mahdollista valmistua kandiksi tai maisteriksi pääkielenä japani muilla alueilla kuin kielitiede, jossa [yliopistonlehtori] Riikka Länsisalmi ohjaa opinnäytteitä sen verran kuin niitä hänen työaikaansa mahtuu.”

Helsinkiläinen Planeetta-antikvariaattiketju ilmoitti perjantaina tukevansa Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitosta tilittämällä sille loppuvuoden ajan 2 euroa jokaisesta myymästään Aasiaa ja sen kulttuuria käsittelevästä kirjasta.

”Jo useamman vuoden olemme Helsingissä vastanneet koventuneeseen kysyntään Aasia-aiheisen kirjallisuuden saralla, luomalla kaikille antikvariaateille omat Aasia-hyllyt. Aihepiiristä kiinnostuneet asiakkaamme ovat pääsääntöisesti nuoria ja enemmän tai vähemmän peräisin ”Helsingin yliopistoksi” toistaiseksi tituleeratusta opinahjosta”, liike tiedotti.

Muokattu 2.5. klo 10.53: Lisätty tieto, että taidemusiikkia voi opiskella myös Åbo Akademissa Turussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat