Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Näkisipä saman Niinistöltä” – Viron Ilveksen rockpresidenttiys ei onnistu kaikilta

Toomas Hendrik Ilves on viettänyt nuoruutensa Yhdysvalloissa, eikä hänen musiikkiharrastukseensa liity poliittisia jännitteitä.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
Mika Ranta
Toomas Hendrik Ilves soitti levyjä Kaiku-klubilla Helsingissä.
Toomas Hendrik Ilves soitti levyjä Kaiku-klubilla Helsingissä. Kuva: Mika Ranta

Näkisipä saman Niinistöltä.

Tämän lauseen on kuullut suomalaisilta aikaisemmin keväisin Tallinn Music Week -festivaalin avajaisissa Tallinnassa. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves pitää aina festivaalin virallisen avajaispuheen.

Ilves tekee huomioita musiikki-ilmiöistä, pudottelee sopivassa suhteessa tuttuja ja tuntemattomia nimiä ja saa kuulijan vakuuttumaan siitä, että presidentin asiantuntemus on aitoa eikä avustajien huolellisen valmennuksen tulosta.

Nyt ”näkisipä saman Niinistöltä” -huokausta kuuli myös Helsingissä, kun Ilves kävi Kaiku-klubilla dj-keikalla soittamassa suosikkilevyjään.

Valtiomiehiä on monenlaisia, ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei vain satu olemaan samanlainen musiikkiharrastaja kuin naapurimaan kollegansa. Ei Ilveskään harrasta rullaluistelua.

Eikä indierockia kuuntelevia presidenttejä tai pääministerejä ole maailmalla ruuhkaksi asti. Torstaina Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Ilves sanoi, että huippukokousten tauoilla puhutaan yleensä jalkapallosta, ei suosikkilevyistä.

Euroopan johtajissa on tiettävästi toinenkin keski-ikäinen mies, jolla on runsas rocklevykokoelma. Britannian pääministeri David Cameron on profiloitunut musiikkifaniksi, mutta samalla jotkut hänen suosikkiartisteistaan ovat suhtautuneet torjuvasti pääministerin faniuteen, koska konservatiivina ja yksityiskoulun kasvattina Cameron edustaa kaikkea sitä, mitä vasemmistolaisesti suuntautuneet 1980-luvun brittiläiset indieartistit vastustivat.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Yhdysvalloissa viettänyt Toomas Hendrik Ilves tulee erilaisesta yhteiskunnasta, eikä hänen musiikkiharrastukseensa liity poliittisia jännitteitä. Ilves ei toisaalta ole kovin innostunut poliittisista aiheista popmusiikissa.

”Luen mieluummin esseen kuin kuuntelen poliittista laulua, jonka tekijä ei ole kovin perehtynyt aiheeseensa”, hän sanoo.

Kaikki poliittinen rockmusiikki ei kuitenkaan ole presidentin mielestä yhtä tylsää, sillä hänen tuoreisiin suosikkilevyihinsä lukeutuu PJ Harveyn albumi The Hope Six Demolition Project, jonka kappaleissa käsitellään muun muassa yhteiskuntaluokkien välisen kuilun syvenemistä ja rikkaiden ja köyhien maiden suhdetta.

Ja PJ Harveyn ja David Cameronin kautta Ilves löytää nopeasti yhden suosikkiaiheistaan: vapaan ja rajoitetun maailman välisen eron.

”BBC:llä oli television aamuohjelmassa ensin kymmenen minuuttia pääministeri David Cameronin haastattelua, ja sen jälkeen siirryttiin puhumaan PJ Harveyn uudesta albumista, jossa on erittäin ankaraa kritiikkiä koko maan nurkkakuntaisuutta kohtaan. Vapaassa yhteiskunnassa pääministeri voidaan asettaa tällä tavalla vastakkain arvostelijansa kanssa. PJ Harvey ei ole joutunut sen takia vankilaan. Voi vain kuvitella mitä tällaisesta seuraisi artistille ja hänen uralleen esimerkiksi Venäjällä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat