Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finljandija-kirja valmisti puna-armeijaa sotaan – Neuvostoliiton Suomi-opas vuodelta 1939 on HS kirjaston viikon kirja

Stalin opasti, miten ”Neuvostokansan uljaat pojat auttavat suomalaista ystävyyskansaa karkottamaan tyrannit”

Kulttuuri
 

Talvisodan sytyttyä vuonna 1939 kaikkiin puna-armeijan joukko-osastoihin alettiin jakaa teosta nimeltä Finljandija. Sen tyyli on tämä:

Neuvostokansan uljaat pojat auttavat suomalaista ystävyyskansaa karkottamaan tyrannit ja pyövelit – cajanderit, tannerit, mannerheimit, jotka ovat imperialististen isäntiensä käskystä panneet pystyyn sodan Neuvostoliittoa – koko maailman työläisten isänmaata – vastaan.

Puna-armeijan Suomi-opas tuo karusti esiin Neuvostoliiton ja ennen kaikkea Stalinin ajatukset Suomen kohtalosta talvisodan kynnyksellä 1939.

Finljandija-kirjan tehtävä oli valmistaa puna-armeijaa ”oikeudenmukaiseen sotaan” ja tarjota ”ideologisesti oikeaa” tietoa maasta, jota oltiin pian liittämässä Neuvostoliittoon.

Finljandija otettiin 100 000 kappaleen ensipainos ja pian sen jälkeen kaksi uutta painosta.

Nyt tämä hätkähdyttävä teos on saatavilla ladattavana HS Kirjastosta, joka on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Ensimmäisen kerran Finljandija saatiin suomeksi vuonna 2013 (Minerva-kustannus).

Alkuperäisen venäläisen laitoksen tekijäksi on merkitty M. Markov. Se lienee Leningradin sotilaspiirin propagandaosaston käyttämä pseudonyymi.

Teoksen suomalaisen laitoksen toimittanut Pekka Tuomikoski on erikoistunut sotahistoriaan sekä kansanperinteen popularisointiin. Hänen uusin teoksensa, yhdessä Matti Kososen kanssa toimitettu Suomen armeijan marssiopas Itä-Karjalaan (Tammi) ilmestyi viime viikolla.

Tilanne kiristyi Euroopassa 1930-luvun lopussa, ja sotaa odotettiin. Niinpä myös vakoilu tehostui – siis myös pienestä Suomesta suuren Neuvostoliiton suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat