Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroviisut kieltää tuomasta katsomoon Englannin ja Isisin lippuja – Espanjassa pillastuttiin Baskimaan rinnastamisesta terroristijärjestöön

Järjestäjien sisäiseen käyttöön tarkoitetun asiakirjan mukaan sallittuja ovat Euroviisujen osallistujavaltioiden sekä muiden YK:n jäsenvaltioiden liput sekä erityisluvan saaneet sateenkaarilippu ja EU:n lippu.

Kulttuuri
 
Jesse Thulin
Suomalaiskatsojat heiluttivat lippuja kymmenen vuotta sitten Ateenassa, jossa Lordi voitti Euroviisut.
Suomalaiskatsojat heiluttivat lippuja kymmenen vuotta sitten Ateenassa, jossa Lordi voitti Euroviisut. Kuva: Jesse Thulin

Englannin lippu rinnastuu terroristijärjestö Isisin lippuun Eurovision laulukilpailussa, joka järjestetään kahden viikon päästä Tukholmassa.

Lippu- ja kylttisääntöjen tarkoitus on estää poliittiset kannanotot, mutta se on johtanut yleisesti tunnustettujen hallintoalueiden lippujen kieltämiseen.

Järjestäjien sisäiseen käyttöön tarkoitetun asiakirjan mukaan sallittuja ovat Euroviisujen osallistujavaltioiden sekä muiden YK:n jäsenvaltioiden liput sekä erityisluvan saaneet sateenkaarilippu ja EU:n lippu.

Kiellettyjä ovat kaupalliset ja loukkaavat viestit mutta myös paikalliset ja alueelliset liput. Euroviisujen edustaja vahvisti perjantaina Breitbart-uutissivuston Lontoon-toimitukselle, että kielto kattaa Britannian osien Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin liput.

Kieltolistalla ovat myös itsenäisinä valtioina laajasti pidettyjen Kosovon ja Palestiinan liput. Kosovo ja Palestiina eivät ole YK:n jäsenvaltioita, mutta enemmistö YK:n jäsenvaltioista on tunnustanut niiden itsenäisyyden. Suomi on tunnustanut Kosovon mutta ei Palestiinaa. Laulukilpailun isäntämaa Ruotsi on tunnustanut molemmat.

Lippulinjauksista kertovassa asiakirjassa on kuvitettu esimerkkilista kielletyistä lipuista, ja siinä Baskimaan itsehallintoalueen lippu Ikurriña esiintyy peräkkäin terroristijärjestö Isisin lipun kanssa. Tästä nousi kohu Espanjassa.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy twiittasi Baskimaan lipun kera tukensa Espanjaa kilpailussa edustavalle Bareille, vaikka Rajoy tunnetaan järkkymättömänä Espanjan yhtenäisyyden puolustajana ja esimerkiksi Katalonian itsenäisyysliikkeen vastustajana.

Kansallismielinen baskipuolue EH Bildu kertoi Twitterissä pyytävänsä linjauksen takia tapaamista Ruotsin suurlähetystössä.

Ruotsin Espanjan-suurlähettiläs Cecilia Julin kertoi sanomalehti ABC:n mukaan, että Ruotsin hallitukselle ”on hyvin selvää, että Baskimaan lipulla ei ole mitään tekemistä” Isisin kanssa.

Euroopan yleisradiounioni EBU kertoi perjantaina Facebookissa, että kilpailupaikka Globe Arenan ja lipunmyyjä AXS:n sivuilla torstaina julkaistua kiellettyjen lippujen esimerkkilistaa ei ollut tarkoitettu julkaistavaksi. EBU kertoi järjestäjien pyytävän anteeksi ihmisiltä, jotka ovat loukkaantuneet eriluonteisten lippujen esittämisestä rinnakkain samassa yhteydessä.

EBU ei kuitenkaan kiistänyt lippuohjeistuksen paikkansapitävyyttä. Sen mukaan viralliset ohjeet julkaistaan ilman esimerkkilippuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat