Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Syö lähinnä lihaa ja nyrkkeile paljain rystysin” – opiskelija löysi suuren runoilijan terveysmanifestin vuodelta 1858

Walt Whitmanin Manly Health and Training on runoilijan tutkijoille ”suurin löytö vuosikymmeniin”

Kulttuuri
 
Walt Whitman oli suuri yhdysvaltalaisrunoilija.
Walt Whitman oli suuri yhdysvaltalaisrunoilija.

Suuren yhdysvaltalaisrunoilijan Walt Whitmanin (1819–1892) aiemmin tuntematon terveysmanifesti Manly Health and Training vuodelta 1858 on kaivettu esiin ja julkaistu.

Whitmanin manifesti on 47 000 sanan ”täydellinen uusi teos” ja Whitman-tutkijoiden mukaan ”tärkein uusi löytö vuosikymmeniin”. Asiasta kertoo New York Times ja koko manifesti on luettavissa tästä linkistä.

Whitmanin syvä kiinnostus urheilullisiin miesvartaloihin saa manifestissa vahvistusta, ja sanankäänteistä löytyy toki yhteyksiä myös taiteelliseen tuotantoon: Whitman oli manifestia tehdessään työstämässä kolmatta laitosta käänteentekevästä runokokoelmastaan Leaves of Grass, jonka Arvo Turtiainen suomensi nimellä Ruohoa. Runoja.

Macholta vaikuttavat esimerkiksi ohjeet syödä lähinnä lihaa ja harjoittaa nyrkkeilyä paljain rystysin, mutta tarkemmin luettuna osa ohjeista oli edellä aikaansa: hän suositteli baseball-pelaajien käyttämiä käytännöllisiä kenkiä eli nykyisten lenkkitossujen edeltäjiä yleisempäänkin käyttöön, varoitti istumatyön haitoista ja haki osin omaperäisilläkin ohjeilla mielen ja kehon tasapainoista hyvinvointia.

Löydön teki opiskelija Zachary Turpin tutkiessaan 1800-luvun sanomalehtiä. Turpin tiesi Whitmanin käyttämät nimimerkit ja löysi manifestin New York Atlas -lehdestä, jonka sisältöjä ei ole digitalisoitu.

Tutkijat tiesivät muistikirjojen perusteella, että Whitman työsti manifestia, mutta tutkimus ei aikaisemmin ollut pystynyt osoittamaan, että Whitman myös viimeisteli laajan materiaalin ja sai sen julki.

The Walt Whitman Archiven verkkosivuilla kerrotaan, että vain osa suuren runoilijan lehtikirjoituksista on pystytty jäljittämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat