Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuskirja Ihana kiihko pohtii, miten seksistä voi puhua – taide on vuosisatojen ajan auttanut asiassa

Ihana kiihko kehottaa puhumaan seksistä avoimemmin. Apua puhumisen vaikeuteen on haettu taiteesta kautta historian.

Kulttuuri
 
Anna-Kaisa Jormanainen
Ihana kiihko -kirja tuo esiin erityisesti keski-ikäisten ja ikääntyneiden seksin.
Ihana kiihko -kirja tuo esiin erityisesti keski-ikäisten ja ikääntyneiden seksin. Kuva: Anna-Kaisa Jormanainen

Taide ja seksi: lyömätön yhdistelmä, joka tarjoaa sekä komediaa että draamaa.

Suuria tunteita, korjausta huutavia vääryyksiä. Intohimoa, hulluutta, epätoivoista rakkautta. Ruumiinosia, ääniä, eritteitä: hassuja, kiihottavia, traagisia.

Yleisö voi katsoa vierestä, miten sen tunteet saavat muodon. Tunteita syntyy, niitä käsitellään ja niistä päästään.

Tätä on katharsis.

Seksissä on kuitenkin eräs osa-alue, jota taideteokset eivät tavoita.

Se on arki.

Tiistaiaamun kaurapuuro ja puolitoista kertaa seksiä viikossa lauantaisaunan jälkeen ovat niitä palasia, jotka pitävät ihmisiä ja ihmissuhteita koossa.

Ja kuten jokainen seksiä joskus harrastanut tietää, asiat sujuvat sitä paremmin, mitä selkeämmin omat tarpeensa onnistuu ilmaisemaan.

Sillä siinä, missä taideteoksessa päästään eteenpäin sujuvasti fiilispohjalla, arjen ihmissuhteet rullaavat puheen voimalla.

Seksistä puhumisen tarpeeseen tarttuu myös Salla Nazarenkon toimittama uunituore kirja Ihana kiihko. Siinä erilaiset ihmiset, muun muassa viisikymppinen Doris, seksityöläinen Suvi, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner sekä kirjailija ja poliitikko Rosa Meriläinen kertovat kokemuksiaan ja ajatuksiaan seksistä.

Kirja tuo erityisesti esille aiheen, joka on alkanut yleistyä teoksissa vasta viime vuosina: keski-ikäisen ja keski-iän ylittäneen ihmisen seksuaalisen aktiivisuuden.

Kulttuurissa, jossa nuoruuden ja kauneuden ihannointi jatkaa voittokulkuaan vuosikymmenestä toiseen, on yhä vallankumouksellista tuoda esille, että kaikilla on oikeus seksiin.

Kirjallisuudessa seksi kuuluu usein kehityskertomuksiin, nuoren ihmisen seksuaaliseen heräämiseen.

Mutta voi herääminen, tai uudelleen herääminen, tapahtua myöhemminkin: Erica Jongin alkuvuodesta suomeksi ilmestynyt Elä ja uneksi toi kirjahyllyihin ikääntyvän naisen harrastaman seksin.

Neljänkympin ohittaneen miehen seksielämää on käsitelty taiteessa maailman sivu, mutta enimmäkseen hämmentävän yksipuolisesti.

Keski-ikäisen miehen kirjoissa harrastama seksi liittyy nimittäin useimmiten miestä huomattavasti nuorempaan naiseen. Vladimir Nabokov, Jörn Donner, André Brink, Isaac Bashevis Singer, Karl Ove Knausgård: listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Ikä tulee vastaan riippumatta teoksen henkilöhahmojen seksuaalisesta suuntautumisesta.

Eikä sukupuolen häilyvyyskään auta. Jeffrey Eugenidesin romaani Middlesex on kiehtova kertomus interseksuaalisen Cal Stephanidesin sukupuoli-identiteetin muodostumisesta, mutta se on vahvasti kehitysromaani ja keskittyy siis nuoren Calin seksuaalisiin kokemuksiin.

Keski-ikäisen interseksuaalin seksielämää Middlesex ei valota.

Tälle taiteen seksikuvaston ikäjakauman yksipuolisuudelle Ihana kiihko tekee hyvää.

Se tuo myös esille sen, minkä jo William Shakespeare tiesi: seksi on hauskaa.

Tänä vuonna on juhlittu Shakespearen 400-vuotissyntymäpäivää, ja sen yhteydessä on muisteltu muun muassa sitä, miten Shakespeare kirjoitti seksistä.

Toisin kuin nykypäivänä helposti kuvitellaan, Shakespeare ei ollut erityinen traagisen, intohimoisen seksin kuvaaja.

Sen sijaan hänen tekstinsä vilisevät rivoja vitsejä ja viittauksia, jotka ehkä menevät nykylukijalta ohi, mutta jotka olivat aikalaisille suunnattoman riemun lähde.

Ihana kiihko -kirja puhuu seksistä avoimesti, mutta varsin kesysti. Monelle taiteen ja seksin yhdistelmä tarkoittaa kuitenkin ennen kaikkea niitä lukemattomia mahdollisuuksia, joilla eri taidemuodot pystyvät käsittelemään seksin ja seksuaalisuuden vähemmän salonkikelpoisia puolia.

Esimerkiksi Hieronymus Bosch, markiisi de Sade, Anaïs Nin ja Kim Ki-duk ovat pyrkineet parhaansa mukaan ilmentämään teoksissaan muun muassa sadismia, masokismia, insestiä ja eläimiin sekaantumista.

Taide pystyy siis tarttumaan paitsi sadomasokismin kaltaisiin puolisalaisiin fantasioihin myös sellaisiin aiheisiin, jotka ovat yleisen käsityksen ja lainsäädännön mukaan yksiselitteisesti väärin.

Tämä lienee itsestäänselvyys: se, että puhumme jostain ei tarkoita, että hyväksymme sen.

Esimerkiksi raiskauksen esittäminen elokuvassa, kirjassa tai teatterin lavalla voi olla tärkeällä tavalla ravisteleva kokemus ihmiselle, joka ei ole koskaan joutunut raiskauksen uhriksi, sillä taide kykenee tuomaan toisen ihmisen kokemuksen lähelle. Taide opettaa meille inhimillisyyttä.

Samalla olisi tietenkin myös toivottavaa, että raiskauksen uhriksi joutunut saisi teoksen esittämästä teosta välineitä todellisuudessa tapahtuneen teon käsittelemiseen.

Mutta taide on sidoksissa aikaan, ja sen on kyettävä muuttumaan ajan mukana.

Näin totesi näyttelijä Anna Paavilainen, joka kyllästyi näyttelemään raiskauksen uhria.

Vastalauseeksi Paavilainen kehitti monologiesityksen Play Rape, jossa hän käy läpi kokemuksiaan teatterin lavalla. Esitys kertoo, miksi on vahingollista, että naisesta tehdään teatterissa toistuvasti uhri. Miksi raiskauksen esittäminen, myös tekoa sinällään paheksuvassa valossa, ei ole ongelmatonta.

Taiteen käyttämiä tapoja käsitellä seksiä ja seksuaalisuutta on tarpeen kyseenalaistaa säännöllisin väliajoin sekä kentän sisä- että ulkopuolelta.

Yleisemmin taide kuitenkin kritisoi ympäröivää yhteiskuntaa.

Erityisen usein – ja tehokkaasti – kritiikkiä esitetään scifi- ja fantasiakirjallisuudessa, jossa tapahtumia voi huoletta kärjistää uskottavuuden rajoista välittämättä.

Esimerkiksi Margaret Atwood esittää romaaneissaan usein dystooppiseen tulevaisuuteen istutettua yhteiskuntakritiikkiä. Yksi Atwoodin toistuvista teemoista on uhkakuva seksin ja seksuaalisuuden muuttumisesta yhä tukahdutetummaksi, yhä säännellymmäksi.

Pisimmälle vietyjä tulevaisuuden uhkakuvia esitetään romaanissa Oryx ja Crake. Siinä suunnattoman älykäs, mutta emotionaalisesti varsin vajavainen Crake kehittää geenimanipuloitujen ihmisten rodun, jossa pari- tai muitakaan suhteita ei ole. Naiset tulevat kiimaan kerran kolmessa vuodessa, eivätkä miehet halua seksiä muilta kuin kiimassa olevilta naisilta.

Ystävälleen Jimmylle Crake selittää haluavansa ainoastaan vapauttaa ihmiskunnan kärsimyksistä.

”Lajina ihminen on säälittävä; epätäydellisen yksiavioinen. Jos me voisimme pariutua eliniäksi, niin kuin gibbonit, tai sitten valita kokonaan syyllisyydestä vapaan promiskuiteetin, ei seksuaalista kärsimystä enää olisi.”

Onnellisen ihmiskunnan perustana on Craken mukaan sekä seksuaalisen halun että luomishalun poistaminen, kokonaan ja lopullisesti.

Toisin sanoen: joukko tunteettomia ja aivottomia olentoja, orgaanisia robotteja.

Jimmy toimii tässä tavallisen ihmisen äänenä, joka ei tahdo hyväksyä Craken ihmiskuvaa. Joka haluaa pitää kiinni ihmisen inhimillisyydestä, kipuineen kaikkineen.

Tavallinen ihminen haluaa tiistaiaamujen kaurapuuroarjen ja seksin, joka ei ehkä ole maailmaa järisyttävää orgasmien ilotulitusta aivan joka kerta.

Mutta varsin hauskaa kuitenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat