Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdistönvapauden päivää vietetään tiistaina Helsingissä – vieraana CNN:n toimittaja Christiane Amanpour ja Unescon pääjohtaja

Kulttuuri
 
Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuvakirjassa Viimeinen puhe, Anders Chydeniuksen paluu maailman ensimmäisen painovapausasetuksen isä herää kuolleista ja joutuu keskelle nyky-Suomea.
Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuvakirjassa Viimeinen puhe, Anders Chydeniuksen paluu maailman ensimmäisen painovapausasetuksen isä herää kuolleista ja joutuu keskelle nyky-Suomea.

FaktaLehdistönvapauden kansainvälinen vuosipäivä

 Helsingissä järjestetään 2.–4. toukokuuta 2016 Maailman lehdistönvapauden päivän konferenssi. Tilaisuuden järjestävät Unesco ja Suomen valtio.

 Maailman lehdistönvapauden päivä on kansainvälinen vuosipäivä, jolla kunnioitetaan lehdistönvapautta ja muistutetaan maailman hallituksia niiden velvollisuudesta kunnioittaa ja ylläpitää sananvapautta. Päivää vietetään 3. toukokuuta.

 Vapaus on jokaisen vastuulla -näyttely Mediatorilla 3.– 15. toukokuuta ja Finlandia-talon Cafe Verandassa 3.–31. toukokuuta. Näyttelyn on tuottanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja sitä on tukenut Helsingin Sanomain säätiö.

Suomi isännöi tänä vuonna Unescon lehdistönvapauden päivän kansainvälistä konferenssia, joka alkaa ylihuomenna tiistaina Helsingissä. Kaksi päivää kestävän konferenssin pitopaikkana on Finlandia-talo, jonne kokoontuu yli 1 100 osallistujaa pohtimaan sanan- ja ilmaisunvapauden nykytilaa ja vapaan tiedonvälityksen uhkakuvia eri puolilla maailmaa.

Konferenssi ottaa varaslähdön jo maanantaina, kun lehdistönvapautta käsitteleviä oheistapahtumia on tarjolla Finlandia-talon lisäksi esimerkiksi Helsingin yliopistossa, Kansallisarkistossa, Kirjasto 10:ssä ja Päivälehden museossa.

Suomi sai kunniatehtävän toimia tämänvuotisen konferenssin pitopaikkana osin historiallisista syistä. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco päätyi Suomeen, koska tänä vuonna – 2. päivä joulukuuta – on kulunut tasan 250 vuotta siitä, kun klassisen liberalismin Ruotsi-Suomeen tuonut Sotkamossa syntynyt pappi ja poliitikko Anders ’Antti’ Chydenius sai aikaiseksi maailman ensimmäisen julkisuuslain, painovapausasetuksen. Laki loi perustan sananvapaudelle, päätöksenteon läpinäkyvyydelle, avoimelle demokratialle ja korruption kitkemiselle.

Se toi sanan- ja ilmaisunvapauden osaksi ihmisoikeuksia. Samalla se toimi myös lähtölaukauksena riippumattoman lehdistön synnylle Ruotsi-Suomessa.

Suomi on myös nykyään julkisuusperiaatteen ja sananvapauden mallimaa. Tämänvuotisessa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön selvityksessä Suomi on ensimmäisellä sijalla sananvapausindeksissä. Helsingissä pidettävään konferenssiin osallistuvat muun muassa CNN:n tunnettu ulkomaantoimittaja Christiane Amanpour, pääministeri Juha Sipilä, presidentti Martti Ahtisaari, Kansainvälisen journalistiliiton pääsihteeri Anthony Bellanger, Tanskan yleisradioyhtiön ulkomaantoimituksen päällikkö Charlotte Harder ja Unescon pääjohtaja Irina Bokova, joka on vahva ehdokas YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakaa tapahtuman avajaispäivänä Unescon Guillermo Cano -palkinnon azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Ismayilovalle Finlandia-talolla.

Lehdistönvapauden päivä tarjoaa myös teemaa valaisevan kaksiosaisen valokuvanäyttelyn, joka avautuu yleisölle 3. päivänä toukokuuta. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tuottama näyttely on nähtävissä Sanomatalon Mediatorilla ja Finlandia-talon Cafe Verandassa.

Haaga-Helian opiskelijat tarkastelevat valokuvissa niitä ihmisiä ja ihmisryhmiä, joiden ääni jää usein kuulematta. Ääneen pääsevät esimerkiksi vangit, eläkeläiset, sotaveteraanit, erityistukea tarvitsevat nuoret ja erilaiset seksuaaliset vähemmistöt. Näyttelyn nimi on Vapaus on jokaisen vastuulla. Koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven mukaan näyttely ”käsittelee ihmisen oman äänen löytämistä, sen puolesta taistelua ja pelkoa sen tukahduttamisesta”.

Esillä on valokuvia Emmi Tulokkaalta, Marjut Kriikulta, Annika Postilta, Anu Vaheristolta, Tanja Luparilta, Petri Hänniseltä, Emma Nikalta, Riikka Hirviniemeltä ja Kaisa Häkkäseltä.

Myös lääkärinä ja Kokkolan kapellin orkesterinjohtajana toiminut Anders Chydenius ei ole jäänyt vaille huomionosoituksia. Kokkolassa julkistettiin vastikään Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuva-albumi Viimeinen puhe: Anders Chydeniuksen paluu, joka esittelee Chydeniuksen asemaa 1700-luvun johtavana sanan- ja yksilönvapauden puolestapuhujana.

Svenska litteratursällskapet julkaisi puolestaan huhtikuussa jo neljännen niteen Anders Chydeniuksen kootuista kirjoituksista. Luvassa on vielä yksi nide.

Myös uudet haasteet ovat näkyvästi esillä.

Suomen Lontoon instituutti ja Suomen Benelux-instituutti julkistavat lehdistönvapauden päivänä Finlandia-talolla selvityksen, jossa tarkastellaan, kuinka eurooppalaiset sanomalehdet ovat käsitelleet EU:ta horjuttavaa pakolaiskriisiä.

Selvityksen kohteina ovat Helsingin Sanomat ja Aamulehti Suomesta, The Guardian ja The Times Britanniasta sekä Le Soir ja De Morgen Belgiasta. Sanomalehtiaineiston tarkastelujakso on tammikuu 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat