Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka omistaa klingonin kielen? Star Trek -studio ja fanit käyvät oikeutta keksityn kielen käytöstä

Yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa kiistellään siitä, elääkö Star Trek -sarjasta ja elokuvista tuttu klingonin kieli jo omaa elämäänsä.

Kulttuuri
 
Star Trekissä klingonit ovat Qo'noS-planeetalta kotoisin oleva soturikansa ja klingon heidän äidinkielensä. Klingonin kielen kehitti yhdysvaltalainen kielitieteilijä Marc Okrand Star Trek III: Spockin paluu -elokuvaa varten.
Star Trekissä klingonit ovat Qo'noS-planeetalta kotoisin oleva soturikansa ja klingon heidän äidinkielensä. Klingonin kielen kehitti yhdysvaltalainen kielitieteilijä Marc Okrand Star Trek III: Spockin paluu -elokuvaa varten.

Yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa kiistellään siitä, kenelle kuuluu Star Trek -sarjasta ja elokuvista tuttu klingonin kieli.

Star Trek -oikeudet omistavat Paramount ja CBS ovat haastaneet oikeuteen Axanar Productions -nimisen tuotantoyhtiön, joka tekee Axanar-nimistä, fanivetoista ja yhteisörahoitettua Star Trek -elokuvaa.

Paramount ja CBS kokevat Axanarin rikkovan tekijänoikeuksia käyttämällä elokuvassa muun muassa kullanvärisiä paitoja ja kapteeni Kirkin hahmoa, mutta myös keksittyä klingonin kieltä.

Star Trekissä klingonit ovat Qo'noS-planeetalta kotoisin oleva soturikansa ja klingon heidän äidinkielensä.

Klingonin kielen kehitti yhdysvaltalainen kielitieteilijä Marc Okrand Star Trek III: Spockin paluu -elokuvaa varten. Okrand otti siihen vaikutteita muun muassa pohjoisamerikkalaisista intiaanikielistä.

Paramountin asianajajan David Grossmanin mukaan on absurdia väittää, että vuonna 1984 elokuvaa varten keksitty kieli on itsenäinen kieli.

”Kieli voi olla hyödyllinen jos sitä voi käyttää muiden ihmisten kanssa kommunikoimiseen, eikä maailmassa ole klingoneita joiden kanssa kommunikoida”, Grossman argumentoi.

Lingvistien ja kielenkeksijöiden ryhmittymä Language Creation Society on vedonnut tuomioistuimeen. Vaikka osa klingonin kielestä luotiin Paramountin tilauksesta, lingvistit mukaan kieli elää nyt omaa elämäänsä eikä sitä voi omistaa.

Star Trek -fanit käyttävät kieltä kokoontumisissaan ja jopa häissään. Sitä käsitteleviä kirjoja ja muita julkaisuja on lukuisia. Klingonia voi opetella kielikaseteilta ”Conversational Klingon” ja ”Power Klingon”. Kielelle on käännetty muun muassa Gilgameš-eepos sekä Shakespearen Hamlet. Myös Googlea voi käyttää klingoniksi.

Language Creation Societyn asianajaja Marc Randazza vertaa kieltä antiikin kreikkaan, jota ei myöskään enää puhuta äidinkielenä.

”Klingon ei ole pelkkä kieli”, Randazza kirjoittaa, ”vaan mielentila – eikä sitä tilaa voi rajoittaa tekijänoikeuslailla.”

Guardianin haastattelema tekijänoikeusjuristi Brad Newberg sanoo, että Star Trekin ja esimerkiksi Game of Thronesin keksittyjen kielien voi katsoa olevan tekijänoikeuksien piirissä, sillä niillä on keksijä – toisin kuin esimerkiksi englannilla tai saksalla.

Alkuperäisen keksijän oikeuksia voi Newbergin mukaan kuitenkin heikentää se, että fanit ovat keksineet kieleen lisää sanoja ja kehittäneet sen kielioppia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat