Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä vuoden 2016 Euroviisuista pitää tietää? Tässä kootut vastaukset

Saako vielä lippuja, milloin pitää olla television ääressä ja miten Sandhjan nimi oikein lausutaan? Kokosimme 10 kysymystä ja vastausta vuoden 2016 Euroviisuista.

Kulttuuri
 
1. Milloin ja missä Euroviisut pidetään?

Eurovision laulukilpailu käynnistyy Tukholman Globenilla tiistaina 10. toukokuuta ensimmäisellä välierällä. Toinen välierä järjestetään torstaina 12. toukokuuta. Finaalipäivä on lauantai 14. toukokuuta.

2. Voiko Globeniin vielä saada lippuja?

Lauantain euroviisufinaaliin on jäljellä enää vip-paketteja, mutta semifinaaleihin mahtuu toistaiseksi. Lippujen hinnat alkavat noin 85 eurosta.

3. Kuka on Suomen edustaja 2016?

Suomea edustaa 25-vuotias Sandhja eli Sandhja Kuivalainen. Espoolainen Sandhja on julkaissut kaksi albumia, Goldin vuonna 2014 ja Freedom Venturen huhtikuun lopulla, juuri Euroviisujen alla. Sandhja kirjoittaa ja säveltää kappaleensa itse.

Sandhja on todellinen maailmankansalainen - kuuntele upea intialainen laulunäyte
Sandhja on todellinen maailmankansalainen - kuuntele upea intialainen laulunäyte
Suomen uusi viisuedustaja Sandhja on syntynyt Suomessa ja hänen isänsä on suomalainen, karjalaisten itkijänaisten sukua. Äidin puolelta juuret ovat kuitenkin vahvasti Etelä-Amerikan Guyanan maaperässä. Pieni, alle miljoonan asukkaan Guyana on monen kulttuurin sulatusuuni – Sandhjan esi-isätkin tuotiin sinne aikoinaan Intiasta. Niinpä suomalaislaulajan osaamispalettiin kuuluu jopa intialaisvaikutteinen musiikki. Toimittaja: Mari Koppinen. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Muusikonuransa ohella Sandhja työskentelee sairaanhoitajana. Hänen äitinsä on kotoisin Guyanasta.

4. Millaisella kappaleella Suomi kilpailee?

Sandhjan soulia, funkkia ja lattarirytmejä sekoittavassa Sing It Away-kappaleessa on runsain mitoin hyviä elementtejä, arvioi HS:n musiikkitoimittaja Mari Koppinen.

”Kappaleen aloittaa laulajan tummanpuhuva soolo, mutta heti kahdeksan tahdin jälkeen alkaa tapahtua: seuraa kappaleen olennaisin tekijä, rytmin pumppaus. Lattarivaikutteinen rytmiikka tarttuu kuulijaa niskasta heti”, Koppinen kuvailee analyysissaan.

”Viimeistään kun kertosäe käynnistyy, kuulija on koukutettu. Tarttuva melodia, makea taustakuoro muhevine soul- ja gospel-sävyineen, funk-torvet, afrotukkainen dj... Mitäpä kappaleessa ei olisi. Ja se Sandhjan erinomainen, vahva ja tumma lauluääni, laulajan biletystaito ja eläytymiskyky – harva tuollaista pystyy vastustamaan.”

Esitys on korkeatasoinen, ja siitä voi takuulla olla ylpeä.

5. Miten Sandhjan nimi lausutaan?

”Sandja”, kertoo Sonyn tiedottaja Liina Rislakki. Ei siis ”sandzha” tai ”sandh-ja” – h-kirjain ei vain kuulu.

6. Milloin Suomen edustaja esiintyy?

Sandhja esiintyy tiistaina 10. toukokuuta käytävässä ensimmäisessä välierässä ensimmäisenä.

Paikkaa on yleisesti pidetty jatkoon pääsyn kannalta vaikeana. Järjestyksestä päättivät kilpailun tuottajat.

Suomen kanssa ensimmäisessä semifinaalissa esiintyvät Viro, Islanti, Alankomaat, Venäjä, Unkari, Itävalta, Armenia, Azerbaidžan, Kreikka, Kroatia, Moldova, San Marino, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Kypros, Malta ja Tšekki.

7. Mitkä muut ehdokkaat pitää tuntea ennalta?

Valkovenäjän Aleksandr Ivanov on ilmoittanut haluavansa laulaa alastomana ja suden kanssa, sillä ”luonto ja ihminen ovat yhtä”.

Euroviisujen ennakkosuosikeihin kuuluu Venäjän ehdokas, Sergei Lazarevin esittämä You Are The Only One. Lapsitähtenä aloittanut moskovalainen Lazarev tuli tunnetuksi Smash!!-yhtyeellä 2000-luvun alussa ja on nykyään Venäjän suosituimpia pop-artisteja.

Ruotsin Frans Jeppson Wall aloitti uransa 6-vuotiaana Zlatan Ibrahimović -aiheisella laululla, josta tuli Ruotsissa hitti. Euroviisuihin 17-vuotias laulaja osallistuu kappaleella If I were sorry.

Huomiota on herättänyt myös Ukrainan euroviisuehdokas Susana Jamaladinovan kappale 1944, joka kertoo tataarien vainoista Stalinin vallan alla. Venäjä pitää kappaletta poliittisena, eivätkä Eurovision laulukilpailun säännöt salli kappaleilla politikointia. Kappale on kuitenkin hyväksytty mukaan.

8. Milloin pitää olla television ääressä?

Euroviisujen 1. semifinaali alkaa televisiossa ja radiossa tiistaina 10.5. klo 22. Toinen semifinaali alkaa torstaina 12.5. klo 22.00. Finaalilähetys alkaa lauantaina 14.5. klo 22.00.

Suorana viisulähetyksiä voi seurata TV2:lla, Yle Areenasta sekä Radio Suomen ja Radio Vegan kanavilta.

Myös Helsingin Sanomat seuraa Euroviisuja paikan päältä.

9. Kuka juontaa Euroviisut?

Tukholmasta lähetyksiä juontavat viime vuoden voittaja Måns Zelmerlöw sekä koomikko-juontaja Petra Mede.

Ylen euroviisulähetykset juontaa tuottaja-toimittaja Mikko Silvennoinen.

10. Mistä löydän euroviisukatsomon?

Euroviisujen finaalikatsomoita järjestetään monissa ravintoloissa, muun muassa Manalassa ja Dtm:ssä.

Herculeksen Euroviisugaalan ohjelmaan kuuluu myös gaykuoro Out ’n loudin esiintyminen.

Sandhja edustaa Suomea euroviisuissa
Sandhja edustaa Suomea euroviisuissa
Sandhja voitti Uuden Musiikin Kilpailun finaalin kappaleella Sing It Away ja edustaa Suomea toukokuussa euroviisuissa. Video on kuvattu UMK-finaalin kenraaliharjoituksissa. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat