Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouduin vararehtorin puhutteluun tytöteltyäni opiskelijoita

Teatteri on piilomerkityksien juhlaa, joten teatterilaisten keskinäinen puhekin on täynnä sivumerkityksiä, kirjoittaa Pirkko Saisio.

Kulttuuri
 
Pirkko Saisio
Kirjoittaja on kirjailija.

Mitäs huara miättii niin synkkänä? Tällaiseen huudahdukseen havahduin, kun yritin saada rahaa ulos Liisankadun pankkiautomaatista.

Käännyin, ja kas: minua puhuteltiin!

Kun nuorta naispuolista poliitikkoa tytötellään julkisissa ja vähemmän julkisissa yhteyksissä, on tytöttelyn osoite selvä. Se on nuoren poliitikon asiantuntemuksen ja kaikinpuolisen kyvykkyyden suorasukaista mitätöintiä. Sen suhteen nollatoleranssi on paikallaan.

Mutta kaikki tilanteet, joissa naisihmistä kutsutaan nimellä tyttö, eivät täytä tytöttelyn mitätöivää merkitystä.

Oman empiirisen, suppean ja iloisen epätieteellisen tutkimukseni mukaan naisihminen ilahtuu kaikinpuolisesta tytöttelystä sitä enemmän mitä vanhemmaksi tulee. Minulle rypistyneetkin luokkakaverit ovat edelleen tyttöjä ja poikia, stadilaisittain kuitenkin gimmoja ja kundeja.

Kysyn, onpa kyse minkä ikäisistä tytöistä tahansa: – Ootteks te tytöt ikinä ajatelleet että... Näin kysyin myös kahdelta opiskelijalta opetustilanteessa. Jouduin vararehtorin puhutteluun tytöttelystä. Puhuttelu kesti toista tuntia. Voi olla, että järki olisi lähtenyt, ellei minulla olisi ollut puhuttelussa tuttua seuraa, tytöttelystä myös syytetty musiikinopettaja, joka kuorostemmoja opettaessaan huutaa vapautuneesti: – Tytöt sisään nyt, ja kundit tarkkoina!

Vuosia sitten keskustelin erään tohtorin kanssa. Hänen väitöskirjansa koski teatterin hierarkioita, joita hän käsitteli puhutun kielen kautta. Tutkimusta hän oli tehnyt harjoitustilanteissa ja kulisseissa, kirjannut ylös väitteitä, heittoja, lauseita, vitsejä. Tulokset kulkivat enimmäkseen odotettuja latuja: ohjaaja on hierarkian huipulla harjoitustilanteessa, kampaaja ja maskeeraaja taas kampaus- ja maskitilanteessa. Mutta sitten.

Hänen mukaansa kampaaja kosti alhaista hierarkkista asemaansa käyttämällä kampaustilanteessa sellaisia lauseita kuin että jollet istu hiljaa siinä tuolissa ni mä naulaan tän peruukin sun päähäs. Minä taas väitin lauseen todistavan, että kampaaja ja näyttelijä käyvät yhdessä kaljalla ja ovat todennäköisesti muutenkin hyviä kavereita.

Teatterin ominaislaadun voisi määritellä yksinkertaisesti niin, että se tarjoaa katsojalle merkityksen ja piilomerkityksen samassa lauseessa. Mitä herkemmin katsoja osaa piilomerkityksen poimia, sitä suurempi teatterikokemus on. Ja koska teatteri on piilomerkitysten juhlaa, on selvää, että teatterilaisten keskinäinenkin puhe kukkii ironisia sivumerkityksiä.

Tytöttelyn ohelle tuntuu haudasta varsin elinvoimaisena taas nousseen huorittelu. Huorittelulla häväistään useimmiten nuoria, erittäin päteviä ja sivistyneitä naisia. Somehuorittelu on virtuaalinen nyrkki, sen tarkoitus on lyödä turpaan. Lienee tarpeetonta edes sanoa, että huorittelun suhteen on ehdoton nollatoleranssi.

Paitsi että... Kukapa minua synkäksi huaraksi pankkiautomaatilla kutsuukaan? Ikääntynyt komedienne, elokuvatähti, aikansa parhaita ja anarkistisimpia teatterinäyttelijöitä. Huara-nimen hän on säästänyt vain niille, joiden arvelee aistivan nimeen liittyvän hellyyden ja tuttuuden. Huaralla näyttelijätär testaa aaltopituutta, itsensä ja arvostamansa ihmisen välillä.

Niin toimii kieli.

Voi sitä, joka kieltä lukiessaan tuijottaa yksittäistä sanaa.

Palstalla vuorottelevat Pirkko Saision kanssa Mikko Rimminen, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat